19 Aralık 2012 Çarşamba

YARGIDAN BAŞBAKAN'A "FRANSIZ DEVRİMİ" TEPKİSİ



Kemal GÖKTAŞ
Başbakan'ın kuvvetler ayrılığının kendilerine engel oluşturduğuna ilişkin sözlerine yargı genellikle suskun kaldı. Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nden ses çıkmazken, hakim-savcıların internet sitesinde Başbakan Erdoğan'a "Hakların güven altına alınmadığı kuvvetler ayrılığının yapılmadığı bir toplumda Anayasa yoktur" ilkesinin yazılı olduğu Fransız Devrimi'nden sonra, 1791 yılında ilan edilen Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi ile yanıt verildi.
"SINIRLI İKTİDAR İSTİYORUZ"
Başbakan Erdoğan'ın tartışma yaratan "kuvvetler ayrılığı" açıklamasına ilişkin olarak adalet.org sitesinde, emsal tartışmalarda yapılan yorumlara kıyasla, çok az yorum yapılması dikkat çekti.
Başbakan'ın sözlerine bir avukat "Kuvvetler ayrılığını bilmeyen ve asıl oyu aldığı kesim için çok önemsiz bir cümleler. Oy vermeye devam" diye tepki gösterirken bir hakim "Sınırlı iktidar istiyoruz her zaman ve her yerde. Bu hayatı adam gibi yaşamak istiyoruz her zaman ve her yerde. İktidarların oyuncağı olmak istemiyoruz her zaman ve her yerde. İktidarın kibrinden nefret ediyoruz her zaman ve her yerde. Eşitlik istiyoruz her zaman ve her yerde..." diye yazdı.

FRANSIZ İNSAN HAKLARI BİLDİRİSİ
Bir hakim ise Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'ni tam metin olarak yayınlayarak tartışmaya katıldı. Giriş bölümünde, yayınlanma amaçları sıralanırken "Yasama ve yürütme iktidarlarının faaliyetleri siyasal toplumların amacına uygun olup olmadığı her an denetlenebilsin ve bu iktidarlara daha çok saygı gösterilsin" ifadeleri yer alan bildiride "Hakların güven altına alınmadığı kuvvetler ayrılığının yapılmadığı bir toplumda Anayasa yoktur" ilkesi yer alıyor.

YARGIDAKİ DEĞİŞİKLİKLER YETERSİZ GELMEYE BAŞLAMIŞ...
Bir hakim, Başbakan'ın konuşmasını "O konuşmayı haberlerden izlediğim kadarıyla; Sayın başbakan yargıyı, mahkemeleri ayak bağı olarak gören bir anlayıştan ziyade; kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince bütün gücün kendilerinde olmadığını, kendileri istese bile bazı şeyleri yapmaya güçlerinin yetmediğini izah etmeye çalışıyordu" diye açıkladı.
Bu hakime "Başbakanın danışmanları bile sayın Başbakanı bu kadar izah edemezlerdi" diye karşı çıkan başka bir hakim ise "Bu söz ve sonrasında söylenen sözlerde sayın Başbakanın kuvvetler ayrılığına nasıl baktığını göstermiyor mu?
Bu gün idari davalarda bu serzenişte bulunursunuz, yarın adli davalarda. Ve artık adalet hakimlerin ve savcıların ürettiği şeyin adı olmaz. Başbakanların hoşuna giden şey adalet olur. Son değişikliklerden önce sayın Başbakan her yerde yargıyı yuhalatırdı. Yargıda istediği yönde çok değişiklik olmasına rağmen bu bile artık onun için yetersiz gelmeye başlamış.." diye yazdı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder