8 Aralık 2012 Cumartesi

CİHANER DAVASINDA "PARALEL SORUŞTURMA" SKANDALI


Kemal GÖKTAŞ
CHP Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk’in de aralarında bulunduğu 11 sanığın, "Ergenekon üyesi" oldukları iddiasıyla yargılandıkları davada sanıklar hakkında "paralel soruşturma" yürütüldüğü ortaya çıktı.
Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ndeki davanın dünkü duruşmasında, Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, sanıklar hakkında 2010 yılı başında dava açılmış olmasına rağmen Erzurum özel yetkili Başsavcı Vekili Rasim Karakullukçu'nun aynı suçlamalarla soruşturma yürüttüğünü iddia etti. Karakullukçu'nun, Erzincan'daki Terörle Mücadele Şubesi'nden de suç var mı diye bilirkişi raporu aldığını ve Yargıtay'a gönderdiğini belirten Kazan "Yeni bir soruşturma yok diye daireye gelen itiraf gibi yazı var. Yeni bir soruşturma olsa, makul olabilirdi. Bu paralel bir soruşturmadır ve engizisyonda bile yapılmamıştır. Bu adil yargılamayı etkileme suçudur” dedi. Daire, Karakullukçu hakkında suç duyurusunda bulunmayı reddederken Kazan, kendilerinin ayrı bir suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

"GAYRİMEŞRU AĞACIN MEYVESİ HARAMDIR”
Kazan, ayrıca Cihaner hakkında "kovuşturma" izni verildiğini ve "Kovuşturma izni vere makam, soruşturma izni de verir" denilerek yargılama yapıldığını belirterek "En temel usul kurallarında bir aşamanın temel şartı eksik ise sonraki aşamaya geçilemez. Çünkü birinci aşama tamamlanmadan son aşamaya geçmek, gayrimeşru ağacın meyvesini yemek olur. Oysa gayrimeşru ağacın meyvesi haramdır. Soruşturma aşaması tamamlanmadan kovuşturma aşaması zaten söz konusu olamaz. Bu usulü bir kenara bıraksak bile yasa var” dedi.
CHP'Lİ VEKİLLERİN DAVASI
Duruşmada, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce CHP eski milletvekilleri Ahmet Ersin ve Erol Tınastepe hakkında Ergenekon'a üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, rüşvet verme suçuna teşebbüs, yargı görevini yapanı etkileme suçlarından açılan davaların bu dava ile birleştirilmesi talebi okundu. Daire, savcıya bu konu ile ilgili görüşünü hazırlaması için süre verdi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder