26 Aralık 2012 Çarşamba

Ayrımcılığın daniskası!



- DANIŞTAY'DA "TÖRE" GALİP


Kemal GÖKTAŞ
Kamu görevlisi bir kadının, özel görüntülerinin, kendi iradesi olmadan, hukuka aykırı biçimde internete yüklenmesi nedeniyle meslekten çıkarılmasına ilişkin yargı süreci tamamlandı ve genç kadının ihracı yargıdan onay aldı. Yerel mahkemenin 1'e karşı 2, Danıştay'ın 1'e karşı 4 oyla ihraç kararına vize verdiği olayda, karar düzeltme başvurusu da 2'ye karşı 3 oyla reddedildi. Danıştay daire başkanı ve bir üyenin "görüntüleri kendi rızasıyla çekimiş olması özel hayata girer. İnternete kendisi yüklemediğine göre sadece kınama almalı" görüşü Danıştay dairesini ikna edemedi. Böylece karar kesinleşmiş oldu. Danıştay'ın ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin aynı konuda erkek kamu görevlilerinin lehine verdiği çok sayıda kararın olması, mağdurun kadın olması halinde verilevek kararın da değiştiği eleştirilerine neden oldu.

İNTERNETE YÜKLEYEN MAHKUM OLDU AMA...
Kamu görevlisi bekar genç kadının, lojmanda birlikte olduğu bir erkek tarafından bazı özel görüntüleri çekildi ve internetteki bazı sitelere yüklendi. Görüntüleri yükleyen kişi, doğrudan ailesine göndermekle tehdit ettiği kadından defalarca para aldı. Genç kadın, şantaj nedeniyle bu kişi hakkında görüntülerin çekilmesinden itibaren 1 yıl içinde yapması gereken şikayeti yapamadı. Ancak tehditlerine devam edince, tehdit suçundan hakkında şikayetçi oldu. Mahkeme, bu kişiyi "basit tehdit" suçundan mahkum etti, ancak cezayı erteledi. Genç kadın hakkında ise idari soruşturma açıldı. Genç kadın, görüntülerin içeceğine uyuşturucu madde konularak çekildiğini ve internete yüklenmesinden de habersiz olduğunu savundu. Buna rağmen genç kadının görev yaptığı bakanlık Devlet Memurları Kanunu'nun 125/E-g maddesinde yer alan "memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareket niteliğinde olduğu" gerekçesiyle "devlet memurluğundan çıkarma" cezası verdi.

İDARE MAHKEMESİ: İNTERNETE YÜKLEMEMİŞ OLSA DA SUÇLU
İdare Mahkemesi, cezanın iptali istemiyle açılan davada görüntülerin kadının kendi iradesiyle çekildiği, ancak "kendi iradesi dışında internet ortamında yayınlanarak aleniyet kazandığı" kanaatine vardı. Buna rağmen, görüntülerin kendi iradesi dışında yayılmış olmasının disiplin yaptırımı uygulanmasına engel teşkil etmeyeceği görüşünü savunan mahkeme, davanın reddine karar verdi. Karar 1'e karşı 2 üyenin oyuyla alındı. Bir üye, kınama cezasının lyeterli olduğuna işaret etti.

TETKİK HAKİM "KINAMA" DEDİ AMA...
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Danıştay 12. Dairesi'ne geldi. Daire tetkik hakimi davacının iradesi dışında internette yayınlandığına dikkat çekerek bu durumda cezanın en fazla kınama olacağına işaret etti. Daire ise oyçokluğu ile mahkemenin kararını onadı. Kararda, mahkeme kararının hukuka uygun olduğunun belirtilmesiyle yetinildi.
Karara karşı çıkan Daire Başkanı Çetin Zöngür, "Davacının özel hayatına ilişkin olan görüntülerin rızasıyla kaydedilmiş olsa bile iradesi dışında internette yayınlandığı"nı belirtti ve mahkeme kararının bozulması gerektiğine işaret etti.

"LOJMAN" GEREKÇESİ
Mağdur kadın son umut olarak daireden karar düzeltme talebinde bulundu. Daire, 2'e karşı 3 oyla bu talebi de reddetti. Daire kararında görüntülerin lojmanda çekilmesinin etkili olduğu belirtildi.

ERKEK OLUNCA "ÖZEL HAYAT" DENİLİYOR
AYİM (Askeri Yüksek İdare Mahkemesi) yabancı bir kadınla girdiği cinsel ilişkiyi kayda alan astsubayın ordudan ihracına ilişkin kararını iptal etmişti. AYİM, "özel hayat" kapsamında değerlendirdiği görüntülerin bir fuhuş çetesinin eline geçmesini bile kamu hizmetinden ayıracak vehamette görmemişti. AYİM ayrıca oral seks görüntülerini çekerek bilgisayarına yükleyen deniz astsubayının ihraç kararını iptal etmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder