21 Aralık 2012 Cuma

- CEZAEVİ PLANI: 5 YIL İÇİNDE KAPASİTE 2 KATINA ÇIKACAK

- ŞANLIURFA'DAKİ YANGININ SORUMLULARI HALA BULUNMAMIŞ!

Kemal GÖKTAŞ
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Şanlıurfa Cezaevi'nde geçen Haziran ayında çıkan yangında 13 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybetmesi ile ilgili soruşturmanın halen devam ettiğini belirtti. Ergin, cezaevi kapasitesinin ise yapımı süren ve planlama aşamasında olan cezaevlerinin 5 yıl içinde bitirilmesiyle 106 bin kişilik ek kapasite elde edileceğini bildirdi.

Ergin, CHP İstanbul milletvekili Umut Oran'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nin kapasitesinin 150 kişi artırıldığını ifade etti. Ergin, yangından sonra Şanlıurfa merkezinde 2 cezaevi inşaatı için de ihaleye gidildiği bilgisini verdiği yanıtta, Oran'ın 13 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybettiği yangınla ilgili kimlerin sorumlu olduğuna ilişkin sorusuna ise "Kurumda çıkan yangın olayıyla ilgili Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli ve idari soruşturmaların devam ettiği anlaşılmıştır" yanıtını verdi.

5 YIL İÇİNDE 106 BİN EK KAPASİTE
Cezaevlerinin halen 140 bin kapasitesi olduğunu, bunun 18 Eylül 2012 itibariyle yüzde 87'sinin (89 bin 713 hükümlü, 32 bin 179 tutuklu) dolu olduğunu aktaran Ergin, halen 41 cezaevinin yapımının devam ettiğini, önümüzdeki 5 yıl içinde 27'si ihale, 83'ü planlama ve 43'ü proje aşamasında olan toplam 153 cezaevinin yapımının planlandığını kaydetti. Bakan Ergin, böylece 106 bin 831 kişilik ek kapasite elde edileceğini belirtti.

"AKP AĞZINI AÇANI İÇERİ ATIYOR"
Soru önergesinin sahibi Umut Oran ise AKP ve Adalet Bakanlığı'na yönelik şu eleştiriyi yaptı:
"AKP ile birlikte Türkiye bir cezaevine dönüştü. rakamlar ortada işte 2002 sonunda toplam 59 bin 429 hükümlü ve tutuklu cezaevlerinde iken bu sayı Eylül 2012 itibariyle tam yüzde 100 artarak 121 bin 889'a yükselmiş durumda. Bu sayıya yorum yapmaya gerek var mı? Ağzını açanı, hakkını arayanı, demokrasi isteyeni, parasız eğitim isteyeni, yurdunu koruyanı içeri tıkan bir AKP var karşımızda. Ama korkunun eceli faydası yok. AKP hangi taktiği uygularsa uygulasın artık halkımız gerçekleri görüyor. Bu karanlığı yıkıp güneşli günlere varmamıza az kaldı.

"EL İNSAF! ÖLDÜKLERİYLE Mİ KALACAKLAR?"
Ayrıca Urfa'da 13 tutuk ev hükümlü yaşamını yitirdi önergeyi Haziran ayında verip kimdir bunun failleri diye sormuşuz, aradan tam 6 ay geçmiş gelen yanıt soruşturmaya sürüyor' el insaf. O insanlar öldükleriyle mi kalacaklar, 6 ayda sınırı yeri zamanı belli bir ölüm olayının failleri nasıl ortaya çıkarılıp yargılanmamış olabilir. Gelişmiş demokrasilerde yargılama dahi yapılıp temyiz aşamasına geçilmiş olurdu bu süre içerisinde."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder