21 Aralık 2012 Cuma

BAŞSAVCI VE BAŞKAN'IN DİNK SINAVI



Kemal GÖKTAŞ
Yargıtay Başsavcılığı'nın tebliğname hazırlığı süren Hrant Dink cinayeti davasının seyrini, daha önce Dink'in mahkum olması yönünde oy kullanan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil ile 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul'un verecekleri kararlar belirleyecek.

Hrant Dink cinayeti davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın temyiz süreci, yerel mahkeme kararının açıklamasından yaklaşık 11 ay sonra başladı. Dava dosyası 4 Aralık'ta Yargıtay Başsavcılığı'na ulaştı. Başsavcılık'taki 9. (Ceza Dairesi) masası, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne sunacağı tebliğnameyi hazırlamaya devam ediyor.

TERÖR EYLEMİ Mİ?
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink cinayetini bir terör eylemi olarak değil de adli bir cinayet kategorisinde değerlendirmiş ve sanıklara "terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak" suçlarından açılmış davalarda beraat kararı vermişti. Mahkemenin Dink cinayetine ilişkin bu değerlendirmesi büyük tepki çekmiş ve mahkeme başkanı Rüstem Eryılmaz örgütün varlığını kabul ettiklerini., ancak ispatlamak için delil bulamadıklarını söylemişti. Eryılmaz'ın bu sözlerine karşı çıkan Savcı Hikmet Usta ise, sanıklara örgüt suçundan veriler beraat kararının bozulması için temyiz dilekçesi vermişti.

BAŞSAVCI VE BAŞKAN'IN KRİTİK ROLLERİ
Yargıtay Başsavcılığı'nın hazırlayacağı tebliğnamede sanıklara örgüt suçundan ceza verilmesi gerekip gerekmediğine ilişkin görüş, belirleyici olacak. Tebliğname daireyi bağlayıcı olmayacak ancak dairenin tebliğnamedeki görüşe aykırı karar vermesi durumunda Yargıtay Başsavcılığının Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na itiraz hakkı bulunuyor. Dink cinayeti davasının bir terör eylemi olarak kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin kararın verileceği bu süreçte, 2006 yılında Dink'in 301. maddeden mahkum olması yönünde oy kullanan dönemin 9. Ceza Dairesi üyesi Ekrem Ertuğrul, 9. Ceza Dairesi Başkanı olarak, dönemin 6. Ceza Dairesi üyesi Hasan Erbil ise Yargıtay Başsavcısı olarak kritik bir rol oynayacaklar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder