3 Aralık 2012 Pazartesi

Azeri insan hakları savunucusu avukatın hukuk zaferi


"AMELE OĞLAN" DAVASINI AZERİ AVUKAT KAZANDI



Kemal GÖKTAŞ
İstanbul 8. İdare Mahkemesi, havaalanında pasaport kontrolü yapan polisle tartışan Azeri insan hakları savunucusu avukat İntigam Aliyev'in sınır dışı edilmesi ve 1 yıl Türkiye'ye giriş yasağını iptal etti. Kararda, görevli memura hakaret suçunun sadece şahsi bir dava olduğu ve buna dayanarak sınır dışı etme kararı verilemeceği belirtildi.

"AMELE OĞLAN" DAVASI
Aliyev'in iddiasına göre, 6 Aralık 2011'de Atatürk Havaalanı'nda uçağa binmeden önce pasaportunu kontrol eden polis, pasaportu aşağıdan uzatınca Aliyev tutamadı ve pasaport masanın üzerine düştü. Polis memuru "Pasaportunuzu normal alamıyor musunuz?" dedi. Aliyev "Siz normal vermediniz, ben de alamadım" deyince polis pasaportu masaya vurdu ve ardından "Senin çıkışını iptal ettireceğim, biletin yanacak" dedi. Polis memuru gelen polislere birşeyler anlattıktan sonra polisler Aliyev'e arkadaşlarına "amele oğlan" diyerek hakaret ettiğini iddia ettiler. Aliyev ise "amele" değil "memur oğlan" dediğini, Azerice'de "oğlan"ın "erkek ve adam" anlamına geldiğini söyledi ama polisler özür dilememekte ısrar eden Aliyev'i "kamu görevlisine hakaret" ettiği iddiasıyla kelepçeleyerek gözaltına aldı. Bir gün gözaltında olan Aliyev hakkında "sınır dışı" ve 1 yıl Türkiye'ye giriş yasağı kararı verildi. Ancak sınır dışı etme işlemleri sırasında polisler Aliyev'i bir odaya sokarak dövdüler.
Aliyev, Azerbaycan'da darp edildiğine ilişkin rapor aldı ve şikayetçi oldu. Soruşturmada incelenen kamera görüntülerinde Aliyev'in kıyafetleri düzgün bir şekilde bir odaya sokulduğu ve kamera olmayan bu odadan 3 dakika 38 saniye sonra hırpalanmış ve üstü dağılmış şekilde odadan çıkarıldığı görüldü. Ayrıca başka bir görüntüde de Aliyev'in yakasından tutularak sürüklendiği de görüldü. Buna rağmen Bakırköy Başsavcılığı ve İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi polisler hakkında dava açılması talebini reddetti.

İPTAL KARARI
Dayak iddiaları nedeniyle polislere dava açtırmayı başaramayan Aliyev'in "sınır dışı edilme ve 1 yıl Türkiye'ye giriş yasağına" karşı açtığı davada ise sık sık karşılaşılan "görevli memura hakaret" suçu ile ilgili önemli bir karar çıktı.
İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Aliyev'in polis memuru ile tartışmasından sonra hakkında "görevli memura hakaret" suçundan tutanak tutulması ve konunun Savcılığa intikal ettirilmesi gerekçesine dayanılarak sınır dışı
etme kararı verilemeyeceğine karar verdi. Mahkemenin iptal kararında şöyle denildi:

"ŞAHSİ DAVA OLUR"
Davacının polise hakaret ettiğine ilişkin dosyada somut delil yoktur. Kaldı ki, havaalanındaki kamera kayıtlarının izlenmesi suretiyle tespit yapılabilecekken yapılmamıştır. Pasaport Kanunu'nda adli işlem yapılanların yurda girişinin yasaklanacağına dair hüküm yoktur. Davacı ile polis arasında gerçekleştiği ileri sürülen tartışma şahsi davaya konu olacak nitelikte bir olay olduğundan salt bu nedenden ulusal ve uluslararası kurallarla güvence altına alınan seyahat özgürlüğü kısıtlanamaz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder