19 Aralık 2012 Çarşamba

ASKER AİLESİNE "ONUR" TAZMİNATI


DEVLET, KURŞUN BEDELİ OLAN 1.75 TL'Yİ İSTEMİŞTİ, YARGILAMA SONUNDA 15 BİN TL'YE MAHKUM OLAN YİNE DEVLET OLDU


Kemal GÖKTAŞ
AYİM (Askeri Yüksek İdare Mahkemesi), intihar sonucu mu kazayla mı öldüğü konusunda net bir sonuca ulaşılamayan er Ali Mayda'nın ailesine Milli Savunma Bakanlığı tarafından tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti. AYİM, tazminat gerekçesini "devlet kusursuz da olsa ölümden sorumlu" gerekçesine dayandırırken, 7 yıl önce çocuklarının ölümünden sonra Askeri Savcılığın, ölüme neden olan kurşunun bedeli olan 1 lira 75 kuruşu talep etmesiyle ikinci kez yıkılan aile böylece çok anlamlı bir tazminat kazanmış oldu.

Ailesi Bursa’nın Gemlik ilçesinde yaşayan, kendisi ise Ankara’da bir televizyon kanalında muhabir olarak çalışan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümü mezunu Ali Mayda, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üssü’nde askerlik yapıyordu. Mayda, 22 Mayıs 2005 gecesi nöbet tuttuktan sonra gelen ring arabasına bindi. Araç “doldur boşalt istasyonu” denilen yere geldiğinde durdu ve askerler inmeye başladı. Karanlık ve sessiz olan araçta tam da bu anda bir silah sesi duyuldu. Lambayı yakan görevli, Ali Mayda’nın kafasının parçalandığını gördü. Olay, askerin ailesine "intihar" olarak bildirildi.

ASKERİ SAVCILIK KURŞUNUN BEDELİNİ İSTEDİ
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma sonunda olayın intihar mı kaza mı olduğu konusunda net bir görüş açıklamadı ve 'çok büyük bir olasılıkla kaza olduğunu' belirtti. Kararda “Her iki halde de erin ölümünün tamamen kendi hareket ve kusuru ile gerçekleştiği” ileri sürüldü. Kararda, bir Hazine zararı olduğu ve bunun da er Mayda'nın ailesinden tahsil edilmesi gerektiği “Olay neticesinde meydana gelen M-1 marka piyade tüfeğine ait 1 adet mermi bedeli karşılığı olan 1.75 TL Hazine zararının ilgililerden (Mayda'nın anne ve babası) takip ve tahsili bakımından dosyadan çıkarılacak ilgili evrak suretlerinin Kayseri Muhakemat Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verildi” ifadesiyle açıklandı.
Aile, kurşunun bedeli olan 1 lira 75 kuruşu ödemedi. Devlet de o yıl için sadece posta parası bile 4 TL tutacağından, Maliye Bakanlığı genelgeleri doğrultusunda, kurşun bedelinin tahsili için takip yapmadı.

"DEVLET KUSURSUZ DA OLSA SORUMLU"
Er Mayda'nın ailesi, bu olaydan sonra Milli Savunma Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. Ailenin dava dilekçesinde, olayın intihar olduğu konusunda hiçbir delil olmadığı, sorunu olmayan Ali Mayda'nın ölümünün kaza olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Silah eğitiminin yetersiz olduğu ve olay gecesi tüeğin emniyetinin kapalı olması için bir uyarı yapılmadığı belirtilen dilekçeye karşı Milli Savunma Bakanlığı savunmasında "idareye yüklenebilecek hiçbir kusur olmadığı" savunuldu. Buna karşın AYİM, olayın intihar da olsa kaza da olsa, idarenin "kusursuz sorumluluk" ilkesine göre ortaya çıkan zarardan sorumlu olduğuna hükmederek davayı kabul etti. AYİM, Mayda'nın anne, baba ve kardeşine maddi ve manevi olmak üzere toplam 15 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder