12 Aralık 2012 Çarşamba

KONUT KREDİSİNİ YAPILANDIRAN TÜKETİCİLERE İYİ HABER



- YARGITAY'DAN BANKALARA: DOSYA MASRAFI VE KOMİSYON ALAMAZSIN

Kemal GÖKTAŞ
Bankaların, konut kredi faizlerinin düşmesi ile gündeme gelen yeniden yapılandırma sırasında yüzde 2 oranında komisyon ve dosya masrafı alamayacaklarına ailişkin mahkeme kararı Yargıtay'ca onandı. Karara göre, tüketiciler dava açarak genellikle kredi tutarının yüzde 2'si oranında alınan komisyon ve dosya masrafını faiziyle birlikte geri alabilecekler.
Gölcük 1. Asliye (Tüketici) Mahkemesi'nde görülen davada, Erol Y. isimli tüketici, konut kredisi kullandığı banka aleyhine "komisyon ve dosya masrafı kesintisinin iadesi" istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, bankadan 22 Ocak 2010 tarihinde 109 ay vadeli 82 bin 500 TL konut kredisi kullandığını, faizlerin düşmesi üzerine krediyi 7 Ocak 2011'de yeniden yapılandırdığını ancak bu işlem sırasından komisyon ve dosya masrafı adı altında 2 bin 386 TL kesinti yapıldığını, bunun Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun hükümlerine aykırı olduğunu ileri sürdü.
Banka ise cevabında, kanuna göre erken ödeme ücreti alınmasının yasal olduğunu, yeniden yapılandırmanın müşterinin talebiyle yapıldığını ve lehine olduğunu, yapılandırma için gereken masrafların müşteri ile müzakere edildiğini savunarak davanın reddini talep etti. Mahkeme kararında ise şöyle denildi:
"Konut Finansmanı Kapsamındaki Kredilerin Yeniden Finansmanına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte borç yapılandırma halinde komisyon alınacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla ilk sözleşmeden masraf ve komisyon kesintisi yapan davalı bankanın, aynı borcun bakiyesine ilişkin ikinci sözleşmeden de komisyon ve masraf adı altında kesintisi yapması yasaya aykırıdır. Aksi durum haksız şarttır. Kanuna göre, 'Satıcı, sağlayıcı veya kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız şartlar batıldır' (geçersizdir).
İkinci kredi sözleşmesi banka tarafından matbu, standart olarak hazırlanıp boş olan bazı kısımların rakam, isim ve adres yazılarak doldurulmuştur. Sözleşmede borç yapılandırmadan ya da komisyon adı altında kesinti yapılacağından söz edilmemektedir. Dolayısıyla tüketici aleyhine olan ve tüketiciyi külfete sokan bir sözleşme hükmünün varlığı ve bu hükmün tüketici ile ayrıca müzakere edilerek kararlaştırıldığı ispat edilememiştir. Sözleşmede davacı imzası bulunmakta ise de, faiz oranının yüzde 11,40'dan yüzde 10,08'e düştüğü gözetildiğinde, yüksek oranlı bu faiz indirimi fırsatını kaçırmamak için bankanın şart koşmasıyla davacının sözleşmeyi imzalamak ve meblağı ödemek zorunda kaldığı kabul edilmelidir. Tüketici, faiz düşüşü nedeniyle elde edeceği kazancın, kesilecek komisyon ve masraf bedelinden fazla olması nedeniyle kesintiye katlanmak durumunda kalmaktadır. Kimse bu fırsatı kaçırmak istemez. Faiz indirimi nedeniyle zarara uğrayan bankanın, bu zararını, davaya konu meblağı tahsil ederek kapatmak niyetinde olduğu anlaşılmaktadır."

FAİZİYLE BİRLİKTE GERİ ALACAK
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi bu kararı geçen ay başında onadı. Yargıtay kararına göre konut kredilerinin yeniden yapılandırılması nedeniyle bankanın komisyon ve dosya masrafı adı altında yaptığı kesinti, faiziyle birlikte tüketiciye göre ödenecek. Bu durumdaki diğer tüketiciler de dava açarak ödedikleri komisyon ve dosya masrafını faiziyle birlikte geri alabilecekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder