9 Aralık 2012 Pazar

Hakim ve savcılar ucuz tabancaya akın etti, genç savcı meslektaşlarına "İyi günlerde kullanın!" temennisinde bulundu!


Bireysel silahlanmaya hakim-savcı ilgisi

Kemal Göktaş
Trabzon’da görevli bir savcı şunu temenni etti: “Kampanyaya katılan tüm meslektaşlarımın iyi günlerde (düğün, bayram, seyran) kullanmalarını temenni ederim”

Adalet Bakanlığı, bir süre önce Samsun ve Doğubeyazıt’ta iki savcının silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından hakim ve savcıların savunma amaçlı olarak tabanca edinmeleri konusunda devreye girdi. Hakim ve savcıların kişisel güvenliklerinin arttırılması gerekçesiyle yerli ve yabancı şahsi silah alımına ilişkin çalışmalar yapan bakanlık, yarı fiyatına tabanca alımı konusunda firmalarla anlaştı. Bir kişinin sadece bir silah alma hakkına sahip olduğu bir kampanya açan firmalar beklentilerinin çok üzerinde bir taleple karşılaştı.
Açılan kampanya sona ererken toplam sayıları 12 bin civarında olan hakim ve savcıdan 9 bin 771’sinin tabanca almak için başvurduğu anlaşıldı. Bu yüksek katılımın ardından hakim savcıların tartışma platformu adalet.org’da ilginç diyaloglar yaşandı.
Trabzon’un bir ilçesinde görev yapan 30 yaşındaki genç bir cumhuriyet savcısı kampayaya katılımla ilgili bazı sayıları paylaştıktan sonra “İlgi beklenenin üzerinde olmuş. Kampanyaya katılan tüm meslektaşlarımın İYİ GÜNLERDE(düğün, bayram, seyran) kullanmalarını temenni ederim...” diye yazdı. Genç savcının temennisine meslektaşları şu tepkileri gösterdi:

Savcıya tepkiler

- (Trabzon’un ilçesinde) olunca temenni bu şekilde oluyor!
- Ben meslektaşlarımın düğün ve bayramlarda kullanmamalarını temenni ederim.:)
- Kullanılması halinde açıkça suç teşkil edeceği için temenniye malesef katılamayacağım. Sadece atış poligonlarında kullanmalarını tavsiye ederim.
- Meslektaşlarımın düğün, bayram ve seyranda iyi gün diyerekten silah kullandıklarını idrak edemedim bir an. Beynim durdu bu temenniyi okuyunca....
- Bazı meslektaşlarımız laf sokmayı meziyet sanıyor. Düğünde, bayramda seyranda kullanmayı düşünmüyorum.
- Meslektaşıma aynen katılıyorum. Bir hafta önce düğün yerinde maganda kurşunu ile ölen bir gencin otopsisini ve olay yeri incelemesi yapmış biri olarak...
- Herkes için hayırlı olsun, keyifli günlerde kullanmak dileğiyle.. (poligon tarzı alanlarda arkadaşlarla yarışmak gibi)”

“Saldırı olmasın demek istedim”
Bu tepkiler üzerine genç savcı, düzeltme yapma ihtiyacı duyarak “Bazı yorumlardan anladığım kadarıyla masumane bir temennim yanlış anlaşılmış daha doğrusu niyetimi yanlış aksettirmişim. Kimse silahını bir saldırı karşısında savunma amaçlı kullanılmak zorunda kalmasın demek istemiştim. Meslektaşlarımın düğün ve bayramlarda magandalık yapması değildi temenni ettiğim. Herkese hayırlı olsun” diye yazdı.

Ticaret kaygısı
Çok yüksek sayıda hakim ve savcının tabanca almak için başvurması, satma amacıyla yarı fiyatına tabanca aldıkları değerlendirmesine neden oldu. Bakanlığın duyurusundan sonra bir hakim “Satmaya niyet ederek almak etik mi? ‘Yargı mensupları kendilerine tahsis edilen silahların ticaretini yapıyorlar’ dedirtme-meliyiz. Üç kuruş para için alakasız kişilere silah satarak, yarın bu silahlardan çıkan kurşunların oluşturacağı vebale ortak olmamalıyız” derken çok sayıda hakim-savcı satmak amacıyla tabanca almanın etik dışı olmadığını savundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder