26 Aralık 2012 Çarşamba

"Hadım" teklifi raftan indi, karar siyasi iradede!


Kemal GÖKTAŞ
Adalet Bakanlığı, geçen yaz aylarında TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen ancak daha sonra Genel Kurul'a sevk edilmeyen cinsel suçlara ilişkin yasa teklifini raftan indirdi. Bakanlık bürokratlarının cinsel suçlarda cezaları ağırlaşytıran ve enseste ağır cezalar verilmesini öngören tasarı çalışmalarında "hadım etme"nin yler alıp almayacağına ise siyasi irade karar verecek.

Adalet Bakanı Ergin, NTV'de katıldığı programda ensest suçlarına ilişkin bir çalışma yürüttüklerini belirterek "Cinsel taciz ve cinsel istismar suçlarında müeyyedilerin ağırlaştırılmasına yönelik çalışma var. Özellikle küçüklerin istismarı konusunda kapsamı genişletiyoruz. Aile içindeki kısmı sıhri ve kayın kısımlarını da katarak, koruyucu aileyi de nitelikli suç haline getiren çalışma var" dedi.

ADLİ TIP İŞKENCESİ BİTECEK
Ergin, cinsel suçlarda mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığına göre cezanın belirlendiğinhi hatırlatarak "Bu mağduru daha çok zora sokuyordu. Bunu çıkarıp genel bir düzenleme yapıyoruz. Bu tip fiillere maruz kalanlara, beden ve ruh sağlığı bozulup bozulmadığına ilişkin rapor aldırtılmayacak. Uygulamadan kaynaklı sorunlar azaltılacak" dedi.
Ergin evlenme yasağı bununlar arasındaki ilişkilere ensest denildiğini hatırlatarak "Bu suçun 15-18 arasında takibi şikayete bağlıydı. 15-18 yaş arasını kamu davası haline getireceğiz. Savcılar olayı haber alır almaz dava açacaklar. Mağdur şikayetçi olmasa bile cezalandırılacak bu fiiler" dedi.

HADIMA "SİYASİ İRADE" KARAR VERECEK
Edinilen bilgiye göre Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar ve Sağlık bakanlıklarının ortaklaşa çalıştığı tasarı, AKP'li kadın vekillerin hazırladığı ve TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen "hadım teklifi" olarak bilinen metin temel alınarak hazırlandı. Teklifte cinsel saldırı suçunu işleyenlerin kimyasal yollarla hadım edilmesi öngörülüyordu. Bakanlık yetkilileri, tasarı metninde bu düzenlemenin olup olmayacağına siyasi iradenin karar vereceğini belirtti.

CEZALAR ARTACAK

Tasarının, Meclis'te Genel Kurul aşamasına gelmiş teklifle hemen hemen aynı olduğu belirtildi. Söz konusu teklifte şu düzenlemeler yer alıyordu:
* Cinsel saldırı suçu işleyene, şikayet üzerine 5 yıldan 10 yıla kadar hapis verilecek. Sarkıntılık aşamasında kalmışsa ceza 3'te 1 indirilebilecek.
* Fiilin vücuda organ veya bir başka cisim sokularak gerçekleştirilmesi (tecavüz) halinde 10-18 yıl arası ceza verilecek.
* 18 yaşından büyüklere karşı ensest suçunda, fail üvey baba, üvey ana, kardeş, evlatlık edinen tarafından ya da 3. derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiyse, 7,5-15 yıl arası ceza verilecek.
* Mağdur reşit değilse, şikayete bağlı olmaksızın fail hakkında dava açılıp, 5-12 yıl arası ceza verilecek.
* Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye 6-15 yıl arası hapis verilecek. İstismar, sarkıntılık düzeyinde kalırsa ceza 2 yıldan başlayacak. Vücuda organ veya başka cisim sokulması halinde 12-20 yıl arası hapis verilecek.
* İstismar ve sarkıntılık suçunun 12 yaşını doldurmamış ya da bedensel engelli çocuğa karşı işlenmesi halinde cezalar 2 katına çıkacak.
* Mağdurun olay nedeniyle okulunu, işini, ailesini veya oturduğu yeri değiştirmek zorunda kalması halinde ceza yarı oranında artacak.
* Suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda ayrıca "kasten yaralama" suçundan da ceza verilecek.
* Taciz sırasında cinsel organın teşhir edene ceza yarı oranında artılacak. Bu suç nedeniyle mağdur eğitimini, işini, ailesini veya yerleşim bölgesini değiştirmek zorunda kalmış ise ceza 1 yıldan az olamayacak.
* Evlenme yaşına ulaşmış kişiye, cebir ve tehdit kullanarak istemediği bir kişiyle evliliği zorlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu nedenle mağdur intihara teşebbüs ederse en az 3, intihar ederse en az 7 yıl ceza verilecek.
* Tecavüz suçundan ceza alanlar, aldıkları cezanın 3'te 2'si yerine 4'te 3'ünü cezaevinde geçirecekler. Yani 15 yıl almış tecavüz suçlusu, şu anda 10 yıl yatarken tasarıya göre 11.5 yıl yatacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder