1 Aralık 2012 Cumartesi

HSYK'dan iki bomba: MİT savcısına terfi. TİB Başkanına görevden alma



Kemal GÖKTAŞ
Ankara Cumhuriyet Savcısı iken Türkiye'de iletişimin izlenmesi kararlarının merkezi durumunda olan TİB'in (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) Başkanlığına getirilen Fethi Şimşek, sürpriz bir kararla savcılığa geri dönmek istedi. HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) da Şimşek'in başvurusunu kabul ederek henüz faaliyete geçmeyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) Başsavcılığına atadı. HSYK ayrıca Anadolu yakasındaki adliyelerin birleştirilmesine ilişkin kararnameyi de yayımladı.

HSYK'nın dün ilan ettiği kararnameye göre 2006 yılında kurulan TİB'in "kurucu başkanı" olan Şimşek, 6 yıldır yürüttüğü bu kritik görevden ayrılarak savcılık mesleğine dönmek için HSYK'ya dilekçe verdi. HSYK da Şimşek'i Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı olarak atadı. Bu görevi yürüten Hüseyin Canan ise 22 Temmuz'da Aykut Cengiz Engin'in emekli olması ile boşalan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığına atandı.
"MESLEĞİ ÖZLEDİM"
Şimşek'in yakın çevresine, görevden ayrılmak için drilekçe vermesini "Mesleği özlemek" gerekçesiyle açıkladığı ve bunun arkasında, görevinden kaynaklanan hiçbir sorun olmadığını ileri sürdüğü öğrenildi. Şimşek'in 6 yıl sonunda TİB'in hukuksal ve teknik altyapısının tam olarak işlerlik kazandığını ve insan haklarını ihlal etmeyen bir dinleme sisteminin uygulandığını söylediği de öğrenildi.



MİT'ÇİLERİ İFADEYE ÇAĞIRAN SAVCIYA TERFİ



Beykoz Başsavcısı Nuh Tekin Anadolu Başsavcı Vekilliğine getirilirken yerine sürpriz bir isim getirildi. KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında olduğu görevli ve emekli 5 MİT yöneticisini şüpheli sıfatıyla ifadeye çağıran Birol Bayraktan terfi etti. Daha önce özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kurulan yeni mahkemelerde görevlendirilmeyen Bayraktar, bu defa Beykoz Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı. Bayraktar, KCK ve Balyoz davalarının savcılığını yapmıştı. Bayraktan, özel yetkili Savcı Sadrettin Sarıkaya ile birlikte KCK’ya yönelik soruşturma sırasında MİT Müsteşarı Fidan ile diğer 4 MİT'çiyi ifadeye çağırmış, ancak hükümet jet hızıyla MİT'çileri dokonulmazlık zırhı sağlayan yasayı çıkararak bu girişimi boşa çıkarmıştı. Başbakan Erdoğan da daha sonra MİT Müsteşarının ifadeye çağrılmasını kendisine yönelik bir girişim olarak gördüğünü söylemişti.

ANADOLU BAŞSAVCILIĞI KURULDU
HSYK, ağırlıklı olarak İstanbul Anadolu yakasındaki adliyelerin birleştirilmesi ile kurulan "İstanbul Anadolu Başsavcılığı ve mahkemeleri"ne atamaların yer aldığı 471 hakim ve savcıyı kapsayan kararnameyi de tamamladı. Kararnameyle Kadıköy, Kartal, Üsküdar, Ümraniye, Pendik, Tuzla, Sultanbeyli adliyelerinin birleştirme işlemleri21 Ocak 2013'e kadar tamamlanacak.
Birleştirme nedeniyle bu adliyelerde görev yapan 15 başsavcı ve başsavcı vekilinden 8'i yeni adliyeye Başsavcı ve Başsavcı vekili olarak atanırken Anadolu Başsavcı Vekilliğine atanmayan başsavcı vekilleri İstanbul'daki çeşitli adliyelere savcı olarak atandı. Ancak HSYK, bu başsavcı vekillerinin daha önce altlarında görve yapmış savcıların bulunduğu adliyelere atanmamalarına özen gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder