11 Aralık 2012 Salı

Alevi aileye linç davasında skandal!



SÜRGÜ DAVASINDA BÜYÜK SKANDAL!

Kemal GÖKTAŞ
Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde Ramazan ayında Alevi ailenin saldırıya uğradığı iddiasına ilişkin açılan davanın ilk duruşymasında, eşine az rastlanan bir skandal yaşandı. 58 sanığın yargılandığı davada, bazı sanıklar ifade verdikten sonra duruşma zaptı bilgisayardaki sistemden (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) silindi. Mahkemenin hakimi, duruşma salonundaki bilgisayarın Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi ile TÜBİTAK'a gönderilerek duruşma zaptının tamamen silinmemişse kurtarılmasına ve zaptın sistemde görünmemesinin kasıtlı mı sehven mi yapıldığına ilişkin görüş bildirilmesini istedi. Avukat Ali Hamamcı ise zaptın, bazı sanıkların önceki ifadeleriyle örtüşmeyen ve aleyhlerine zsonuç doğuracak nitelikte ifade vermelerinin ardından bilgisayardan silinmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

BİLGİSAYARDAN SİLİNDİ
Duruşma tutanağına göre, Doğanşehir Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, 58 sanıktan 52’si katıldı. Kimlik tespitinin ardından, iddianame okundu. Daha sonra sanıkların bazıları savunmalarını yaptı.
Duruşmanın devam ettiği öğle saatlerine doğru, sanıkların savunmalarının yazıldığı bilgisayar kayıtları silindi. Bunun üzerine hakim Meltem Caner, duruşmaya ara verdi. Aranın ardından Evli ailesinin avukatı Ali Hamamcı, kayıtların nasıl ve neden silindiğinin araştırılmasını istediklerini söyledi. Evli ailesine saldırdığı iddiası ile yargılanan sanıklardan Mustafa Efşi ise duruşmaya hiçbir şey olmamış gibi devam edilmesini istedi.
Hakim Caner ise duruşma salonundaki bilgisayarın TÜBİTAK'a gönderilerek duruşma zaptının tamamen silinmemişse kurtarılmasına ve zaptın sistemde görünmemesinin kasıtlı mı sehven mi yapıldığına ilişkin görüş bildirilmesini istedi. Hakim ayrıca Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na da yazı yazarak duruşma zaptının sistemde kayıtlı olması halinde mahkemeye gönderilmesine ve silinme işleminin dışardan bir müdahale ile mi yapıldığına ilişkin bilgi gönderilmesini istedi.

"İTİRAF GİBİ İFADELER" UÇMUŞ
Avukat Hamamcı, VATAN'a yaptığı açıklamada, silinen zabıtlarda, bir kısım sanıkların "Tekbir seslerini duyduklarını, slogan attıklarını, İstiklal Marşına eşlik ettiklerini" belirten ifade verdiklerini kaydetti. Hamamcı, bazı sanıkların ise "Sürgü Müslümandır, davulumuza tahammül etmeyenler taşınıp gitsin" dediğini belirterek sanıkların aleyhlerine olan zaptın silinmiş olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

TUTANAKTA "SEHVEN" YAZILDI
Mahkeme hakimi ve katip tarafından zabıtların silinmesine ilişkin tutanakta ise, mahkemenin ara kararındaki konunun araştırılmasına ilişkin karara rağmen "sehven" ifadesinin yer alması dikkat çekti. Tutanakta şunlar yazıldı:
"İş bu dosyanın bügün saat 09.00'da başlayan duruşmasında alınan beyanlar kaydedilirken saat 12.00 sularında bilgisayarda CTRL A tüm zabıt yazan beyanlarının kopyalanması esnasında Doğanşehir Asliye Ceza Katibi Erhan Bozbay kopyanın onay işlemlerine yapıştırılacağı esnada sehcen silinmişo lduğu anlaşılmakla, yapılan duruşmala tekrar başlanmasına karar verildi."

KUTU

ALEVİ AİLEYE 14 YIL, LİNÇ SANIKLARINA 6.5 YIL
Doğanşehir Cumhuriyet Savcısı Ahmet Aydın, bütün Türkiye'nin tedirginlikle izlediği linç girişiminden ötürü başlatılan soruşturma sonunda Evli ailesini suçlu bulmuştu. Savcı Aydın, Evli ailesinin oğlu Servet Evli hakkında çeşitli suçlamalarla 14 yıla, evin kızı Leyla Evli hakkında da 8.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Savcı linç girişiminde bulunan kalabalığa ise sadace "mala zarar verme" ve "hakaret" suçlarından dava açarken bu suçları da "haksız tahrik altında" işlediklerini iddia ederek ceza indirimi istedi.
Savcı Aydın, davulcu Evşi'nin "suç işlemeye tahrik, mala zarar verme, basit yaralama ve zincerleme hakaret" suçlarını, Alevi ailenin haksız tahriki altında işlediğini savundu. Savcı bu yüzden normalde 1.5 yıldan 13.5 yıl arası hapis isteyebileceği davulcu Evşi'nin cezasından 4'te 1 ila 4'te 3 oranında indirim yapılmasını istedi. Böylece davumlcu Evşi için istenen ceza 4.5 ay ila 10 yıl arasında oldu.
Evli ailesini linç etmek üzere evin önünde toplanan ve evi taşlayarak aileye hakaret eden kalabalıktaki 48 kişiye de mala zarar verme, basit yaralama ve hakaret suçlarından dava açan savcı, bu kalabalığın da Evli ailesinin tahriki sonucu bu suçu işlediğini ileri sürdü. Savcı Aydın bu yüzden 8.5 yıla kadar hapsi istenebilecek 48 şüpheliye haksız tahrik indirimi yapılırak 3 aydan 6.5 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder