1 Aralık 2012 Cumartesi

DENETÇİ DE "DİNK SUÇLU" DİYENLER ARASINDAN SEÇİLDİ


DİNK SUÇLU DİYENLERE TERFİDE YENİ PERDE

Kemal GÖKTAŞ
Hrant Dink'i mahkum eden Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararınınz altında imzası olanların "inanılmaz" yükselişi devam ediyor. TBMM tarafından, Kamu Başdenetçisi (ombudsman) olarak seçilen, eski Yargıtay üyesi Nihat Ömeroğlu'nun yanı sıra TBMM'nin Ömeroğlu'na bağlı çalışmak üzere seçtiği 5 denetçiden eski Yargıtay üyesi Muhittin Mıhçak'ın da Dink'in mahkumiyeti yönünde oy kullandığı ortaya çıktı.

Dink'in, TCK'nın 301. maddesi uyarınca açılan 'Türklüğü aşağılama' davasında "mahkumiyet" yönünde oy kullanan Ömeroğlu'nun başdenetçi seçilmesine yönelik tepkiler sürerken Ömeroğlu'nun bu görevde en büyük yardımcısı olacak denetçilerden Mıhçak'ın da aynı davada "mahkumiyet" yönünde oy kullandığı anlaşıldı. Mıhçak, Ömeroğlu'nun başdenetçi seçilmesinden bir gün sonra TBMM tarafından denetçi seçilen beş isimden birisi oldu.

MÜFETTİŞLER DE YARGITAY ÜYESİ OLDU
Adalet müfettişleri Mehmet Arı ve İbrahim Kır, Dink'in beraati yönünde tebliğname hazırlayan ve açıklamalarında mahkumiyet kararını eleştiren Savcı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na disiplin cezası verilmesine yönelik müfettiş raporlarında, söz konusu açıklamalarını da gerekçe gösterdi. Her iki isim de daha sonra Yargıtay üyesi seçildi.

SUÇSUZ DİYENLERE TERFİ YOK
Ceza Genel Kurulu'ndaki oylamada Dink'in beraati yönünde oy kullanan 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan'ın dairesi değiştirildi. Salih Zeki İskender gibi Yargıtay üyeleri aynı görevini sürdürdü. Dink'in mahkum edilmesine itiraz eden Eminağaoğlu ise Dink'i mahkum eden kararda imzası olan Yargıtay Başsavcısı Erbil'in talebiyle Çankırı'ya hâkim olarak atandı.

AİHM'DEN DÖNEN KARARDA KİM NE OY VERDİ?

Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmasına neden olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndaki oylama sonuçları şöyleydi:
Dink lehine oy kullananlar: Osman Şirin (Birinci Başkanvekili), Zeki Aslan, Hamdi Yaver Aktan, Muvaffak Tatar, Ali Muhlis Karakaş, S.Zeki İskender
Dink aleyhine karar verenler: Turan Demirtaş, Ersan Ülker , Hasan Gerçeker, Refik Dizdaroğlu, Muhittin Mıhçak, Raci İmamoğlu, Şükrü Türktemel, Nasuhi Kurdoğlu, Hasan Erbil, Ekrem Ertuğrul, Yılmaz Çamlıbel, Ali Suat Ertosun, Mehmet Ekmekçi, M.Metin Kaya, Emine Saba Ertuğrul, Nihat Ömeroğlu, Şule Başoğlu, Erkan Öztürk.

SUÇLU DİYENLERİN ÖNÜ AÇIK

* Dink hakkında soruşturma açılması için izin veren dönemin Adalet Bakanlığı müsteşarı Fahri Kasırga, 2007 seçimleri öncesinde tarafsız Adalet Bakanı oldu. Kasırga daha sonra da Başbakanlık Başmüşavirliğine atandı.
* Mahkumiyet kararını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin başkanı Hasan Gerçeker sonra Yargıtay Başkanı seçildi.
* Mahkumiyetin kesinleşmesine neden olan Yargıtay Ceza Genel Kurul kararında imzası olan Hasan Erbil, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yargıtay Başsavcılığına seçildi.
* Nihat Ömeroğlu AKP'lilerin oylarıyla TBMM tarafından ombudsman seçilirken, o tarihte Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyesi olan Ekrem Ertuğrul da 9. Ceza Dairesi Başkanı oldu.
* Turan Demirtaş (7. Ceza Dairesi Başkanı), Yargıtay Başkanlığı ve Başsavcılığı için yapılan seçimlerde aday oldu ancak seçilemedi.
* Ersan Ülker (11 Ceza Dairesi Başkanı) ise Yargıtay Başsavcılığı seçiminde ilk sırada yer aldı. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, arka sırada yer alan Abdurrahman Yalçınkaya'yı seçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder