12 Haziran 2013 Çarşamba

Uludere'de bir canın bedeli en fazla 5 ay!


- 34 ÖLÜME EN FAZLA 15 YIL
- ULUDERE SORUŞTURMASI ASKERİ SAVCILIĞA GÖNDERİLDİ
- GÖREVSİZLİK KARARINA GÖRE ULUDERE'DE KASIT YOK, DEĞERLENDİRME HATASI VAR

Kemal GÖKTAŞ
Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, Şırnak'ın Uludere ilçesinde kaçakçılık yapan 34 köylünün savaş uçakları ile bombalanarak öldürülmesi olayı ile ilgili soruşturmada 1.5 yıl sonra görevsizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başsavcılığı'na gönderdi. Görevsizlik kararında olayda kasıt değil, bombalanan alandan gelen Heron görüntülerini değerlendiren askerlerin yaptığı "değerlendirme" hatası olduğu savunuldu. Buna göre askerler hakkında "taksirle öldürme" suçundan 1 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenebilecek.

"DEĞERLENDİRME HATASI"

Edinilen bilgiye göre Uludere soruşturması dosyasını askeri savcılığa gönderen özel yetkili savcılık, "görevsizlik" kararında, olayda "terör" suçu olmadığını belirtti.
Kararda, dosya kapsamında yapılan araştırmalar ve incelenen belgeler sonucunda bombardımanın kasıtlı olarak değil, Heron görüntüleri ve istihbaratlarla ilgili "değerlendirme hatasından" kaynaklandığı savunuldu. Kasıtlı bir suç olmadığı için herhangi bir "örgüt" ya da "terör suçu" oluşmadığı ifade edilen kararda, hangi rütbedeki hangi askerlerin bu değerlendirme hatası yaptığına ilişkin bir belirleme yapılmadı.
Savcılığın, değerlendirme hatası yaptıkları sonucuna vardığı askerlerin ifadesini dahi almadan görevsizlik kararı vermesi dikkat çekti.
Dosyanın Diyarbakır’da bulunan 7. Kolordu Komutanlığı veya 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Savcılıkları yerine Genelkurmay’a gönderilmesinin ise isim belirtilmese dahi soruşturma kapsamında generallerin bulunduğu yorumlarına neden oldu.

34 CANA EN FAZLA 15 YIL

Genelkurmay Askeri Savcılığı, yürüteceği soruşturma sonunda bombardımanla ilgili "değerlendirme" hatası yapan askerlere "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan dava açabilecek. Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesine göre bu suça 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Üst sınırdan ceza verilse ve indirim yapılmazsa bile, yaşamını kaybeden her bir kişi için yaklaşık 5 ay ceza verilebilecek.
Görevsizlik kararında asıl sorumluların yanında görevini kötüye kullandığı tespiti yapılan kişiler ise sadece 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Bu kişilere verilecek cezalar erteleme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında yer aldığı için ceza verilse bile şüpheliler cezaevine girmeyecek.

KÖYLÜLERİN PKK BAĞLANTISI YOK

Özel yetkili savcılık, ölen köylülerin PKK ile bağlantısı olduğu iddialarını da yerinde bulmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder