6 Haziran 2013 Perşembe

GEZİ EYLEMLERİNE DARBE, MASKELERE TERÖR SORUŞTURMASI





Kemal GÖKTAŞ
 İstanbul'daki Gezi Parkı eylemleriyle fitili ateşlenen gösterilere katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan bazı şüphelilerin polis sorgusunda "darbe" sorusu yöneltildiği ortaya çıktı.

Ankara'yı 5 gündür sarsan eylemlerde gözaltına alınan 600'ü aşkın şüpheliden bazıları Asayiş Şube'ye götürülerken bazıları da Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'ne (TEM) götürüldü. TEM'de sorgulanan yaklaşık 75 kişinin tamamına yakını sorgularının arkasından serbest bırakıldı. Ancak buna rağmen bazı şüphelilere Türk Ceza Kanunu'nun "Hükûmete karşı suç" başlığı altında düzenlenen ve darbeye teşebbüs suçunu düzenleyen 312. maddesindeki suçlama yöneltildi. Polis sorgusunda şüphelilere yöneltilen soru şöyle:

"EYLEMİN AMACI HÜKÜMETİ YIKMAK"

"İstanbul İli Beyoğlu ilçesi Taksim Gezi Parkında yapılan yol çalışmasını protesto adı altında ilimizde düzenlenen; cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sinhdirme ve tehdit yöntemleriyle devlet otoritesini zaafa uğratmak, devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmak, Başbakanlık, Bakanlıklar ve TBMM binalarının işgal edilmeye çalışıldığı, kamu malına ve özel mülke zarar verilen, mevcut hükümeti yıkmak, uluslararası platformda zor durumda bırakmak amacıyla gerçekleştirilen eylemlere neden katıldınız? Bu eyleme katılma talimatını kimden aldınız? Katılmış olduğunuz eylemleri kim/kimler organize etti?"

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Terörle Mücadele  Kanunu'nun 10. maddesi ile (özel) yetkili Ankara Başsavcıvekilliği  tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapılan sorguda yöneltilen bu suçlamanın dayanağı  TCK'nın 312. maddesinde yer alıyor. Maddede "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur" hükmü yer alıyor. Buna göre özel yetkili savcılık, şüphelilerin işlediği suçu 312. madde kapsamında görürse şüphelilere "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası istemiyle dava açabilecek.

BAŞBAKANLIĞI VE TBMM'Yİ İŞGAL

Soruşturmada bazı sanıklara ise 312. maddede düzenlenen suça yer vermeden "Taksim Gezi Parkı protestosuna katılarak illegal olarak Başbakanlık, bakanlıklar ve TBMM binalarının işgal edilmeye çalışıldığı, kamu malına ve özel mülke zarar verilen eylem esnasında polise mukavemette bulunarak görevini yapması engellenen polise taşlı sopalı saldırılarda bulunulan eylemlere neden katıldınız?" sorusu yöneltildi.

ŞAŞIRTAN AİLE SORUSU

TEM polisinin bazı şüphelilere, "terör" soruşturmalarında zaman zaman rastlanan aile fertlerinden daha önce gözaltına alınıp alınmadığını sorması da dikkat çekti. Sorguda "Bugüne kadar gerek siz ve gerekse ailenizden herhangi biri polis veya jandarma tarafından gözaltına alındı mı?" soruldu.

YÜZÜNÜ KAPATAN "TERÖRİST" SAYILABİLİR

Polis sorgusundaki bir ayrıntı, gaz bombalarından korunmak için maske takanların da sırf bu nedenle "terör" suçlamasıyla karşı karşıya kalabileceklerini gösterdi. Polis, şüphelilere "Tanınmanızı engelleyecek şekilde yüzünüzü herhangi bir şeyle kapattınız mı? Yüzünü kapatan eylemcileri ve protesto sırasında olayı provoke edici eylemlerde bulunanları tanıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Terörle Mücadele Kanunu'na göre "Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerin gizlenmesi amacıyla yüzün tamamen veya kısmen kapatılması" halinde terör suçundan 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası veriliyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder