13 Haziran 2013 Perşembe

ETHEM SARISÜLÜK'Ü VURAN POLİS HALA GÖREV BAŞINDA!



AİLENİN ORGANLARINI BAĞIŞLAMA İSTEĞİNE OTOPSİ ENGELİ ÇIKTI

Kemal GÖKTAŞ
Ankara Kızılay’da 1 Haziran günü yapılan gösteriler sırasında polis kurşunuyla başından vurulan ve Numune Hastanesi Yoğun Bakım’da tedavi altında olan Ethem Sarısülük’ün beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin Sarısülük'ün organlarının bağışlanması isteği ise Adli Tıp Kurumu'nun "otopsi" itirazıyla karşılaştı. Sarısülük'ü vuran polisin ise kendisini "Linç korkusuyla havaya ateş ettim" diye savunduğu ve halen görev başında olduğu belirtildi.
Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük kardeşinin beyin ölümünün gerçekleştiğini, kalbinin tek tük attığını söyledi. Ailenin avukatı Kazım Bayraktar da beyin ölümünün gerçekleştiğini belirterek “Doktorlar bunun kesin ölüm anlamına gelmediğini ama birkaç gün içinde her an ölmesini beklediklerini söylediler” dedi.



GÖREV BAŞINDA
Ethem Sarısülük, Gezi Parkı’nın Ankara’da yapılan destek eyleminde Kızılay’da başından yaralanmıştı. Sarısülük'ün vurulma anına ilişkin görüntülerde, bir Çevik Kuvvet polisinin önce havaya sonra Sarısülük'e doğru ateş ettiği ortaya çıkmıştı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında olay yerinde yapılan keşifte jandarma bilirkişileri "merminin sektiğine dair iz bulunmadığını" belirtmişti. Keşifte dinlenen biri emekli asker 3 tanığın ifadeleri de görüntülerle uyumlu çıkmıştı. Savcılığın, görüntülerde yüzü açıkça görülen polis memurunun isminin bildirilmesi talebi de Emniyet tarafından henüz yerine getirilmedi. Milliyet'in haberine göre, Emniyet'çe bilinen bu polis memurunun kendisini “Arbede sırasında göstericilerin arasında kaldım. Taş atarak ve tekme tokatlarla saldırdılar, linç edilmekten korktum. Ben de kendimi savunmak için silahımla havaya ateş açarak kaçtım. Onu ben vurmadım” diye savundu. Arbede sırasında vücuduna isebet eden taşlar ve aldığı darbeler sonucu yaralandığı iddia edilen polis memurunun olayın ardından rapor aldığı, ancak iki gün önce yeniden işbaşı yaptığı öğrenildi. Polis memurunun ifadeleri ve savunması, olayla ilgili soruşturma başlatan ve keşif çalışması yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletileceği belirtildi.

ORGAN BAĞIŞINA OTOPSİ ENGELİ
Beyin ölümü gerçekleşen Sarısülük’ün ailesi organlarını bağışladı. Kesin ölümünden sonra Sarısülük’ün organlarının, ihtiyacı olanlara verilmesi bekleniyordu. Ancak soruşturmayı yürüten Ankara Başsavcılığı organ bağışının otopside ölüm nedeninin anlaşılmasına engel olup olmadığını Adli Tıp Kurumu Ankara Başkanlığı'na sordu. Başkanvekili Mustafa Karapirli, Savcılığa, Sarısülük'ün avukatlarının polisin ayırı ve orantısız güç kullanarak yakından vurduğu iddiası olduğunu, ayrıca polisin biber gazı kullandığının belirtildiğine dikkat çekerek "Minnesota Protokolü'ne göre otopsi yapılması gerektiğinden kişinin ölüm sebebini belirlemeye mani olabilecek her türlü durum ortadan kaldırılarak otopsi yapılmasının uygun olacağı kanaati mevcuttur" yanıtını gönderdi. Bu yanıt nedeniyle Sarısülük'ün organlarının bağışlanmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder