9 Haziran 2013 Pazar

Gezi eylemlerine sürpriz destek


-

Kemal GÖKTAŞ
 Türkiye'yi sarsan Gezi Parkı eylemlerine ilişkin anketlerde sürpriz sonuçlar çıkmaya devam ediyor. Olaylarla ilgili açılan soruşturmalarda eylemcilere ağır suçlamalar yöneltilmesi beklenirken hakim ve savcıların internet sitesi adalet.org'da yapılan ankette Gezi eylemlerine büyük bir destek çıktı.
Türkiye'nin en büyük yargı platformu olan sitedeki ankete dün itibariyle 1712 hakim, savcı, avukat ve stajyer katıldı. Ankete katılan hukukçular, çok büyük bir oranda eyleme destek verdi. Kullanılan oyların yüzde 77.6'sı anketteki "Bu olayları demokratik bir toplumun tepkisi olarak görüyorum ve onaylıyorum. Tek çekincem şiddet ve suç işlenmemesidir" seçeneğine gitti.

İki seçenekle yapılan ankette, "Bu olaylar demokratik bir tepki olmayıp,bu eyleme katılan ve destek verenleri devlete karşı suç işleyen,bozgunculuk çıkaran insanlar olarak görüyor ve onaylamıyorum" diyen 383 yargı mensubunun oranı ise yüzde 22.3 oldu.

HAKİM VE SAVCILAR

Oy kullananların görevlerine göre yapılan dağılım da ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Gezi eylemlerine destek oranları, ankette oy kullananların yarısını oluşturan oy kullanan 876 hakimde yüzde 78.4, 593 savcıda yüzde 74.1, 167 avukatta yüzde 84.4, 11 hakim stajyerinde yüzde yüzde 81.1 çıktı. Savcı stajyerleri olarak ankete katılan 6 kişiden 3'ü destek verirken 3'ü de eyleme karşı çıktı. Böylece Gezi'ye en düşük destek yüzde 50 ile savcı stajyerlerinden gelmiş oldu.
Hakimler yüzde 21.5, savcılar 25.8, avukatlar 15.5, hakim stajyerleri ise yüzde 18.1 oranında geçi eylemlerini devlete karşı suç olarak gördüğünü belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder