20 Haziran 2013 Perşembe

Çekilme sürecinde tehlike çanları

Öcalan ve BDP’nin ardından Kandil de ‘kaygılıyız’ dedi
19.06.2013 - 22:20

Öcalan ve BDP’nin ardından Kandil de ‘kaygılıyız’ dedi

 Kemal Göktaş
BDP geçen hafta Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşerek demokratikleşme paketinin bir an önce açıklanmasını istedi ve 100 maddeden oluşan bir öneriyi Bakanlığa teslim etti. BDP’lilerin hükümetten bir an önce bu pakete ilişkin bir açıklama yapma beklentisi devam ederken Selahattin Demirtaş’ın grup toplantısında hükümeti sert eleştirmesi ve “Atılacak adımları bu hafta görmek istiyoruz” sözü dikkat çekti.

‘Devlet sabote ediyor’

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan da dün Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Devlet süreci sabote ediyor” dedi. Karayılan geri çekilme sürecinde devletin askeri faaliyetleri azaltma yerine daha geniş savaş hazırlıklarına girdiğini savunarak bu durumun Kürt tarafında ciddi kaygılara neden olduğunu söyledi. Karayılan “Eğer devlet ve hükümet şimdiye kadar olduğu gibi, konuyla ilgili ketum davranırsa sürecin tıkanmasının sorumlusu biz olmayacağız” dedi.

‘Süreç durmuş değil ama’

Karayılan “Devlet Savaşa hazırlanıyor. Açık açık görülen budur. Bu, bizde ciddi sorunlara kaygılara neden oluyor. İkinci dönem başlamıştır. Devletin yapması gerekenleri hayata geçirmesi gerekmektedir. Şimdiye kadar bir şey yapmaması ve tam tersi pratiklerde bulunması bizlerde ciddi kaygılar yaratmıştır. Ama biz süreci sürdürüyoruz, süreç durmuş değil. Şimdi sıra devletin yapması gerekenlere gelmiştir. Biz hemen yapılması gerekenlerle birlikte önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde, TBMM kapanmadan bazı adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.

6 konuda adım beklentisi

KARAKOLLAR: PKK’lıların geri çekilme süreci devam ederken özellikle sınır bölgelerinde “kalekol” denilen yeni karakolların yapılması.

KORUCULAR: Mevcut korucu kadroların dağıtılması için bir çalışma yapılmamasının yanı sıra yeni korucu kadrolarının açılması.

KANDİL’DE KEŞİF: Murat Karayılan, keşif yapmanın askeriyede “eylem hazırlığı” anlamına geldiğini belirterek, Kandil’de uçaklarla yapılan keşif faaliyetlerine tepki gösterdi.

ÖCALAN’IN KOŞULLARI: Öcalan son olarak Diyarbakır’daki konferansa gönderdiği mesajında, koşullarında düzelme olmadığını belirterek dış dünyayla, BDP’lilerle, sivil toplum kuruluşları ile görüşmek istediğini söyledi.

KCK DAVALARI: Sürecin başından bu yana KCK davalarında beklenen toplu tahliyelerin bir türlü olmaması BDP’lilerin tepkisine neden oluyor.

PAKET: BDP ve PKK ikinci aşamasında çıkarılması beklenen demokratikleşmeye ilişkin yasa tasarısına ilişkin hükümetten işaret bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder