10 Haziran 2013 Pazartesi

Savcı, Sarısülük'e ateş eden polisi sordu


BİLİRKİŞİ: MERMİNİN SEKECEĞİ BİR YER YOK

Kemal GÖKTAŞ
Gezi Parkı protestolarınının Ankara ayağında başına isabet eden ve tıbbi nedenlerle çıkarılmadığı için mermi olup olmadığı kesinleşmeyen "metal" cisimle yaralanan Ethem Sarısülük'le ilgili soruşturmada hazırlanan Keşif Tutanağı'nda bilir kişilerin "doğrudan ateş edildiği" kuşkusunu ortaya koyan tespitler yer aldı. Keşif tutanağından bilir kişiler, "kurşunun sekebileceği herhang bir yer olmadığını, sekme izinin de bulunmadığını" belirterek, vahim bir kuşkuyu tutanağa geçirmiş oldu. Öte yandan Savcılığın Emniyetten ateş eden polisin ismini istediği, ancak Emniyet'in 6 gündür savcılığa yanıt vermediği anlaşıldı.

SAVCI KEŞİF YAPTI


Hayati tehlikesi devam eden 26 yaşındaki Sarısülük, gösterilerin ilk günlerinde Kızılay  Meydanı'nda Yeni Karamürsel'in önünde başından yaralandı. Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırılan Sarısülük'ün başında plastik mermi ya da gaz bombası fişeği olamayacak bir metal cisim olduğu tespit edildi. Ancak Sarısülük'ün ameliyat olması halinde hayatını kaybetmesi riskinin yüksek olduğunu değerlendiren doktorlar, yoğun bakımda tutma kararı aldı. Sosyal medyada beyin ölümü gerçekleştiği iddiasına karşın avukatı Bayraktar, durumunun giderek ağırlaşmasına rağmen beyin ölümünün gerçekleşmediğini söyledi.
Sarısülük'ün vurulması ile ilglii soruşturmayı yürüten savcı Veli Dalgalı, geçen Cuma günü olay yerinde keşif yaptı. Keşfe olayın üç tanığı ve avukat Bayraktar da katıldı. Yaklaşık 4 saat süren incelemelerin ardından savcı ve bilirkişi heyeti, olay yeri keşif tutanağını hazırladı.

TUTANAKTAKİ ÖNEMLİ İFADELER

VATAN'ın edindiği bilgiye göre Keşif tutanağında, emekli asker olan tanık, "Sarısülük'ün kalabalığın içinde olduğu sırada, Çevik Kuvvet'ten üniformalı bir polisin ateş ettiğini gördüğünü, o yöne bakmadan önce de silah sesini duyduğunu, asker olması nedeniyle silah sesini duyunca diğer seslerden ayırt ederek o yöne baktığını" anlattı. Emekli asker tanık, "aynı polisin, birkaç el ateş ettiğini ve Sarısülük'ün yere düştüğünü" söyledi. Diğer tanıklar da "tek bir polisin 6-7 el ateş ettiğini ve kalabalığı hedef alarak silahını ateşlediğini" iddia etti.

SEKME İZİ YOK

Savcı, bilirkişilerden merminin sekerek Sarısülük'e gelebileceği bir konum olup olmadığını sordu. Bilirkişiler ise merminin sekebileceği bir konum bulunmadığını bildirdi. Bilirkişilerden kapsamlı rapor isteyen savcılık, Emniyetten de hem olay görüntülerini hem de ilgili polis memurunun ismini istedi. Ancak savcılığın talebine Emniyet'ten 6 gün geçmesine rağmen henüz yanıt gelmedi.

SAVCI POLİSİN İSMİNİ SORDU

Avukat Bayraktar, VATAN'a yaptığı açıklamada, savcılığın kamera görüntülerini birleştirdiğinde tek bir polisin, bulunduğu gruptan ayrılarak ve kalkanını yere bırakarak göstericilerin üzerine yürüdüğünü, önce bir kişiye tekme attığını ve ardından da havaya ve göstericilerin üzerine ateş ettiğinin görüldüğünü söyledi. Tanıkların da Sarısülük’ün vuruluş şeklini ve polis tarafından vurulduğunu anlattığını belirten Bayraktar, "Savcılık Emniyet'e zimmet kayıtlarının incelenmesini ve ateş eden polisin isminin bildirilmesini hafta başında istemesine rağmen aradan geçen 6 günde Emniyet'ten herhangi bir yanıt verilmedi. Oysa görüntülerde çok açık görülüyor ki ateş eden tek bir polis var. Zimmet kayıtlarının incelenmesiyle hangi polisin mermi harcadığı belli olacağı için Emniyet'in bu ismi hemen bildirmesi gerekir. Oysa yetkili Emniyet amirleri aradan geçen sürede bu ismi bildirmediği için suçu ve suçluyu koruma suçunu işliyor" dedi.

TANIK: POLİS SİLAHLA VURDU

Olayın tanıklarından İsmail Kızılçay, Sarısülük’ün Çevik Kuvvet polisi tarafından Güvenpark ve YKM arasında kalan yolda vurulduğuna tanık olduğunu söylemişti. Kızılçay, “Alandan geçerken vurulan arkadaşa çevik kuvvet tarafından ateş edildiğini gördüm. Arkadaş yere düşünce 112’yi arattırdım. O sırada tesadüfen yoldan ambulans geçiyordu, durdurduk ve yaralı şahsı Numune Hastanesine götürdük” demişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder