9 Haziran 2013 Pazar

Hükümet adım atmadı, Sırrı Süreyya Önder veto edildi, Öcalan'dan çözüm sürecine rest geldi



Kemal GÖKTAŞ
 Kürt sorununa barışçıl çözüm süreci kapsamında 6. kez BDP heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan'ın önceki heyetlerde yer alan BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in MİT tarafından veto edilmesi ve PKK'lıların sınır dışına çekilmeye başlamasına rağmen hükümetten beklenen yasal adımların gelmemesine tepki gösterdiği belirtildi.
Önceki gün İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüşen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Pervin Buldan, görüşmeye ilişkin düzenledikleri basın toplantısında Öcalan'ın gönderdiği mesajı okumuştu. Öcalan'ın, önceki

mesajlarının aksine ilk defa çözüm sürecine ilişkin çekincelerini belirten bir mesajı tercih etmesi dikkat çekti.

"KULLANIP ALDATABİLECEĞİNİ DÜŞÜNENLER..."

"Süreci sağlıklı yürütmek için devletle olan görüşmelerim devam ediyor" diyen Öcalan, çatışmasızlık ortamının tümüyle kendi çabası ve inisiyatifimle geliştiğini ifade ederek "Şu ana kadar üzerime düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdim. Umarım hükümet de kendi üzerine düşen sorumluluklara aynı ciddiyetle yaklaşır. Bu dönemde beni kullanıp aldatabileceğini düşünenler yanılıyor. Tarihi sorumluluklarımın farkında olan bir önderim. Çabalarım daha fazla demokrasi ve özgürlük için. Muhataplarımın da bu fırsatı doğru değerlendirerek aynı çaba içinde olmalarını diliyorum" dedi.
Öcalan'ın özellikle "Bu dönemde beni kullanıp aldatabileceğini düşünenler yanılıyor" sözleri dikkat çekti. Heyette yer alan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, VATAN'a yaptığı açıklamada, Öcalan'ın bu ifadeyi hangi bağlamda söylediği sorusuna "Bu ifadeyi süreçle bağlantılı olarak ifade etmeye çalıştı. Bazı adımların atılması gerekiyor. Bir de Sırrı Süreyya Önder'in heyetten çıkarılması meselesinin doğru olmadığını söyledi. Onunla ilgili değerlendirme yaparken bu ifadeyi kullandı" dedi. Buldan, Öcalan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin Eş Genel Başkan Demirtaş'ın önümüzdeki günlerde geniş değenlendirme yapacağını da kaydetti.

BDP "İSİMLER ÖNEMLİ DEĞİL" DEMİŞTİ

BDP önceki hafta Adalet Bakanlığı'na yaptığı başvuruda Eşbaşkan Kışanak, Buldan ve Önder'in İmralı'ya gitmesini istemişti. Kışanak'ı PKK'lılarla kucaklaşma görüntüsü nedeniyle önceki heyetlerde de istemeyen hükümet, bu tavrını değiştirmedi. Bu yüzden Kışanak'ın yerine Demirtaş yeniden adaya giden heyette yer aldı.
Bakanlığın ikinci vetosu ise iş makinelerinin önünde durarak ağaçların sökülmesini engelleyen ve Gezi Parkı eylemlerinin başlamasında önemli bir rol oynayan Önder oldu. Önceki görüşmelerde yer alan ve PKK'nın sınır dışına çekilmeye başlamasından sonra da sık sık Kandil'e giden Önder'in MİT'in vetosu nedeniyle heyette yer almaması dikkat çekici bulundu.
Demirtaş başvuru ile ilgili olarak "isimlerin önemli olmadığını, önemli olan görüşmenin yapılması olduğunu" söylemişti. Buna karşın Öcalan'ın, Önder'in heyetten çıkarılmasına tepki göstermesi nedeniyle Demirtaş bundan sonra heyeti hükümetin belirlemesine karşı tutumlarının farklı olacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder