18 Haziran 2013 Salı

Hükümet "örnekleri" inceliyor, sosyal medya yasaklarına hazırlanıyor



AKP, sosyal medyaya yönelik sansür ve yasaklar için hazırlanıyor. Gezi eylemleri sonrası Erdoğan Twitter için "baş belası" ifadelerini kullanmıştı. Sosyal medyada yer alan mesajlara yaptırım uygulanması için talimat verildi. Adalet Bakanlığı bürokratları çalışma başlattı.
Gezi olaylarında “twitter” ve “facebook” gibi sosyal medyadan eylemcilerin anında haberleşmesine olanak sağlayarak olayların yayılmasında başrolü oynadığı kanısında olan hükümetin bu konudaki rahatsızlığı birçok kez dile getirildi.

Adalet Bakanlığı çalışacak
Hükümetin sosyal medyaya yönelik artan tepkisi sonunda “düzenleme” arayışını başlattı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, dün gazetecilerin sorularını yanıtlarken “sosyal paylaşım sitelerinden yayılan asılsız haberlere karşı da gerekli önlemlerin alınacağını” belirtti. Güler, şunları söyledi: “Sosyal paylaşım siteleriyle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalar var. Bu konularda ayrı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda Adalet Bakanlığımızın ilgili bakanların çalışmaları da olacak.”
Avrupa ve dünya örnekleri
Edinilen bilgiye göre hükümet yetkililerinin hafta sonu yaptığı değerlendirmelerde sosyal medyaya yönelik sınırlamalar konusunda bir “mevzuat boşluğu” olduğu değerlendirmesi öne çıktı. Mevzuattaki bu boşluğun doldurulması ve kısıtlayacı tedbirler alınması için de Adalet Bakanlığı’nın çalışma yapması benimsendi. Çalışmalarına dün başlayan bürokratlar ilk etapta Batı’daki örnekleri inceliyor.
"Mevcut kanunlar yeterli"
İnternet hukuku uzmanı Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kerem Altıparmak, sınırlama için Avrupa’ya bakılması halinde bir şey bulunacağını sanmadığını belirterek şunları söyledi: “Bir sınırlama yoluna gidilmesi halinde bile bunun ifade özgürlüğü kriterleri ile uyumlu olması lazım. Sosyal medyada suç işliyorsan bu zaten şimdi de soruşturma konusu olabilir. Mevcut kanunlar sosyal medyadaki suçu cezalandırmaya yetiyor. İfade özgürlüğü ancak ‘nefret söylemi, başkalarının haklarına müdahale ve şiddet’ bağı olması halinde sınırlandırılır. İfade özgürlüğünün AİHM kararları doğrultusunda geniş yorumlanması gerekir. İzmir’de gözaltına alınanların twitter mesajlarında suç unsuru olmadığı görülüyor. ‘Polis geliyor’ gibi mesajları nasıl suç sayacaksınız? İfade özgürlüğü açısından bakarsak ‘bu hükümet gitmeli’ demek suç olmaz. Şiddetle illiyet bağını kurmanız gerekir. Kaldı ki, ifade dile getirildikten sonra bile sınırlandırılması için hassas bir şekilde hareket etmesi gerekirken, şimdi sosyal medyaya baştan kısıtlamalar getirilemez.”
Bilgileri paylaşmıyor
Facebook, Google ve YouTube’un aksine Türkiye temsilciliği bulunmayan Twitter, Türkiye’den gelen bilgi paylaşımı taleplerine genellikle yanıt vermiyor. ABD merkezli ve ABD hukukuna tabi bir şirket olması nedeniyle bilgi paylaşımı sadece ABD’den alınan bir mahkeme kararıyla yapılıyor. Ancak Twitter bu yönde taleplere genellikle cevap vermiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder