21 Haziran 2013 Cuma

Öcalan'ın ajan çıkan avukatından sürpriz çark



 "AJAN" OLDUĞU İDDİA EDİLEN AVUKAT SUÇLAMALARI GERİ ÇEKERKEN MAHKEMENİN "ZORLA GETİRME" KARARI DİKKAT ÇEKTİ

Kemal GÖKTAŞ
Abdullah Öcalan'ın avukatlarının KCK üyesi oldukları iddiasıyla yargılandıkları davanın "itirafçısı" avukat İrfan Dündar, sürpriz bir şekilde önceki ifadelerini reddetti. Avukatlara yönelik operasyondan sonra verdiği ifadeyle diğer avukatları zor durumda bırakan ve "istihbarat görevlisi" olduğu iddia edilen Dündar'ın  ifadelerinden vazgeçmesinin ardından yapılan ilk duruşmada 7 sanık tahliye edildi.

"ÖRGÜT ÜYESİ DEĞİLLER"


Dündar Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde talimatla ifade verdi. Dündar, Öcalan'ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu'ndan 2011'de ayrıldığını belirterek, "Evimin aranmasının iki gün sürmesi ve bunun getirdiği arama gerginliği, göz altında 4 gün boyunca oluşan yorgunluk ve kişisel kızgınlık nedenleriyle birlikte böyle bir beyanda bulunmuş durumdayım. Emniyetin hazırladığı kişilerin pozisyonuna ilişkin bir ifade taslağı vardı, bana da sorulan o soruları o günün yorgunluğundan ve kızgınlığından dolayı ben de 'hayır' demedim, kişileri ayırmadan onay vermiş oldum. Yargılanan sanık avukatların örgüt içerisinde konumları nedir, ne değildir bilmiyorum, ayrıca davada yargılanan sanık avukatların örgüt üyesi olduklarını da zannetmiyorum" dedi.

MAHKEME "ZORLA GETİRME" KARARI ÇIKARDI

Dündar'ın bu açıklamalarının mahkemeye ulaşmasının ardından çarpıcı bir gelişme yaşandı. Sanık avukatların duruşmaların başından beri İrfan Dündar'ın mahkemeye getirilerek yüz yüze ifadesinin alınması talepleri hakkında bir karar vermemeyi tercih eden mahkeme heyeti, Dündar'ın önceki ifadelerinden caydığına ilişkin yeni ifadesi gelince, sürpriz bir karar verdi. Mahkeme, dün görülen duruşmadan 4 gün önce Dündar hakkında "zorla getirme" kararı verdi. Dündar'ın dünkü duruşmaya getirilerek dinlenmesi bekleniyordu. Ancak mahkeme heyeti Dündar'ın henüz yakalanmadığı için duruşmaya getirilmediğini bildirdi.

ERGENEKON VE KCK TANIĞI OLDU

İrfan Dündar'ın ifadeleri avukatlarla ilgili davanın en önemli delilleri arasında bulunuyordu. Dündar, Öcalan ile yaptıkları görüşmeleri not kâğıdına yazdıklarını ve görüşmenin tam metninin Asrın Hukuk Bürosu’nda yazılı hâle dönüştürüldükten sonra e-mail yolu ile Avrupa’ya Şahin kod Abdil Rıza Altun ve Murat Karayılan’a gönderildiğini iddia etmişti. Dündar'ın ifadesinde PKK ile Ergenekon arasında ilişki olduğuna dair de çok sayıda iddia dile getirilmişti. Bazı çevrelerin Emniyet İstihbarat'a çalıştığını ileri sürdüğü Dündar, Ergenekon davasında da tanık olarak ifade vermiş ve Abdullah Öcalan ile Ergenekon sanığı Yalçın Küçük arasındaki ilişkilere dair suçlamalarda bulunmuştu.
Dündar'ın ifadelerine özel yetkili savcılıklar tarafından KCK davalarında "demokratik açılım" sürecine ilişkin olarak yer veriliyordu. Abdullah Öcalan geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan ve BDP heyeti ile yaptığı görüşmelerde avukatlarının tutuklu olmasına yönelik tepkisini dile getirmişti. Son gelişmelerle birlikte davada yeni sürpriz gelişmelerin olabileceği değerlendiriliyor.

KUTU
50 SANIK YARGILANIYOR
KCK’ya yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan ve şüphelilerinin çoğu avukat olan ikinci iddianamede 35’i tutuklu 50 şüpheli yer alıyor. 890 sayfadan oluşan ve avukatlar iddianamesi olarak tanımlanan iddianamenin bir numaralı sanığı Avukat Mehmet Nuri Deniz. Sanıklar arasında eski milletvekili Mahmut Alınak, avukatlar Doğan Erbaş, Cemo Tüysüz, Mustafa Eraslan, Asya Ülker, Nevzat Anuk, Mehmet Ayata, Hüseyin Çalışcı ile Öcalan’ın İmralı Günleri kitabının yazarı gazeteci Cengiz Kapmaz gibi isimler yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder