4 Haziran 2013 Salı

TİHV'DEN BM VE AVRUPA KONSEYİNE ÇAĞRI


"ULUSLARASI MEKANİZMA ÇAĞRISI"

Kemal GÖKTAŞ
TİHV (Türkiye İnsan Hakları Vakfı) Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi organlarına başvurarak ivedilikle Türkiye’yi ziyareti etmelerini ve hazırlayacakları raporlar aracılığı ile Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası mekanizmaların çalıştırılmasını talep etti.

TİHV'den yapılan açıklamada polisin ölüme yol açan şiddetinin "vahşet" boyutuna vardığı belirtildi. Bunun, "yaşam hakkı ve işkence yasağının ihlali" olduğunu belirten TİHV işkence ve kötü muameleye maruz kalan kişi sayısının bini geçtiğini açıkladı.

TOPLUMUN RUH SAĞLIĞI DA BOZULDU

Sistematik ve yaygın şiddetin tüm toplumun ruh sağlığına da doğrudan zarar verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
"Tüm dünyanın tanıklığında gerçekleşmekte olan bu ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle siyasal iktidar yaşam hakkı ve işkence yasağını pervasızca çiğnemektedir. Bu fiil evrensel insan hakları normları ve uluslar arası hukuk açısından açıkça suçtur.
Bu nedenle TİHV, ilgili diğer kurumlarla birlikte tüm sorumlular hakkında suç duyusunda bulunacaktır. Ayrıca yetkilerini Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası belgelerden alan ve varlık sebepleri taraf devletlerin yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayarak insan hakları ihlallerini önlemek olan uluslararası mekanizmaları derhal harekete geçirmek üzere yoğun çaba harcayacaktır. Bu amaçla TİHV olarak, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Toplantı ve Gösteri, İfade Özgürlüğü, İşkence, Yargısız İnfazlar özel komiserleri, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri,
Avrupa Konseyi İşkencenin Önleme Komitesi'ne gönderdiğimiz davet yazılarıyla ivedilikle Türkiye’yi ziyareti etmelerini ve hazırlayacakları raporlar aracılığı ile Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası mekanizmaların çalıştırılmasını talep ettik."
Açıklamada kolluk güçleri tarafından uygulanan "işkence ve kötü muamele boyutuna varan sistematik şiddet"in biçimleri şöyle sıralandı:

5 ÖLÜMCÜL ŞİDDET

* Kimyasal ajanlardan üretilmiş silah olan gazların aşırı yoğun biçimde kullanılması
* Gaz bombasının hedef gözeterek ateşli silahmış gibi kullanılması sonucu kanister çarpması
* Basınçlı su kullanımı sonucunda sürüklenme, havalanıp çarpma nedenli künt travmalara maruz kalınması
* Plastik mermi kullanılması
* Linç düzeyinde kaba dayak nedeniyle başta kafa travması olmak çeşitli yerlerinden yaralanma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder