6 Haziran 2013 Perşembe

İşte İzmir savcılığının polise "twitter operasyonu" emri yazısı



Kemal GÖKTAŞ
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen "twitter" soruşturması ile ilgili savcılıktan polise gönderilen operasyon emri yazısında Gezi Parkı eylemlerinin sosyal medya üzerinden yönlendirildiği ve 'twitter'daki paylaşımların örgütlü olabileceğinin belirtildiği ortaya çıktı.
Şüphelilere "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suç işlemeye teşvik suçlaması yöneltilen soruşturma dosyasında polise operasyon emri verilen savcılık yazısında,


BAŞLANGIÇTA MASUMDU

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler de yapıldı. Yazıda "Başlangıçta ifade özgürlüğü dahilindeki protesto eylemleri olarak başlayan eylemlerin bazı grup ve örgütlerin provokasyonları sonucu kolluk kuvvetleriyle çatışma ile birlikte kolluk kuvvetlerine yönelik saldırı, kamu kuruluşlarına yönelik şiddet eylemlerine dönüştüğü" savunuldu.

SUÇLU: SOSYAL MEDYA

"Eleştiri hakkını kullanmak isteyen vatandaşların arasına karışan provakatörlerin halkı galeyana getirerek bu eylemleri amacından çıkardığı" savunulan yazıda "Sosyal medyada (facebook, twitter vb.) eylemlerle ilgili yanlı, halkı galeyana getirici, provokatif paylaşımlarla olayların büyümesine sebep olunduğu ve halkın kışkırtıldığı" ileri sürüldü. Yazıda şöyle denildi:
"Paylaşımların halk ile polisi karşı karşıya getirme amacı taşıdığı, eylemlerin yönlendirildiği, provokatör eylemcilere nerelere gitmeleri gerektiği, polislerin nerelerde tertibat aldığı, nerelerde müdahalede bulundukları, polise saldıran göstericilerin nerelere saklanabileceği gibi eylemcileri yönlendirici ifadelerin bulunduğu, böylece eylemlerin sosyal medya üzerinden yönlendirildiği anlaşılmıştır.
Polisin gerçek mermi kullandığı, bazı eylemcilerin öldürüldüğü, panzerlerin eylemcileri ezdiği, polisin kimyasal silah kullandığı gibi provokatif paylaşımlarla yalan haber ve bilgiler yayılarak halkın galeyana getirildiği, suça tahrik edildiği tespit edilmiştir.

DİRENİŞ VE HALK HAREKETİ SÖYLEMLERİ

Bazı paylaşımlarda ise gösteriler protesto eylemlerinden çıkartılarak bir direniş, halk hareketi, vb. söylemlerin devamında eylemlerin devam etmesi, eylem alanından ayrılınmaması gibi ifadelerle eylemleri amacından saptırarak, halkın bu eylemlere katılmaya ve kanunlara uymamaya tahrik edildiği anlaşılmıştır. Özellikle bu tip paylaşımlarla sanki ülkede bir iç çatışma, kaos varmış imajı oluşturularak kamu düzeninin bozulduğu tespit edilmiştir.

TWİTTER ÖRGÜTÜ

Eylemlerin bu paylaşımlarla tahrik edilmeye ve amacından saptırılmaya devam edildiği, halkın siyasi görüş olarak kutuplara ayrıştırıldığı ve farklı görüşteki insanların birbirine karşı kışkırtıldığı, olayların devamında kamu düzeni açısından daha elim olaylara sebep olabileceği, bu paylaşımların da bu amaçla örgütlü ve koordineli şekilde yapılıyor olabileceği

İŞTE "SUÇLU" PAYLAŞIMLAR

Twitter operasyonunda savcılığın suç unsuru gördüğü paylaşımlardan bazıları şöyle:
- İnternet erişimi engelleniyor. Hotspotshield ve benzeri programları indirin.
- Alsancakta insanlar sığınacak yer arıyor. Neden o kapılan açılmıyor. Hepsi sizin çocuklarınız.
- Basmanede katliam var. Acil Yardım. Öldürmeye geliyorlar. Gündoğdu'ya doğru sürüyorlar.
- Basmaneye acil yardım.
- Dur daha bu puştları devirmeden ölmek yok.
- İzmir Alsancak katlı otoparkı 2. katında toplu işkence başladı ve kesin bilgi. Yalvarırım biri yardım etsin.
- Bugün daha kalabalık, daha güçlü, daha coşkulu bir şekilde yine Alsancak'tayız. Sen nerdesin?
- Kordonda eli sopalı Ak Partili gruba dikkat edin.
- Fuarın Lozan kapısına sakın gitmeyin, polis saldırısı var.
- Basmanede yardıma ihtiyacı olan kardeşlerim, sakın Atatürk Lisesi'ne girmeyin, pusu var.
- Basmane kapısında polis saldırısı başladı. Tuzak var orda, sakın gitmeyin.
- Alsancak'ta plastik mermi saldırısına başladılar. Çok fazla yaralı var. Sağlık ekipleri ulaşsın acil RT. Zor durumdalar.
- Orduevi ve Leman Kültür'e yönlendirmeyelim lütfen, polise teslim ediyorlar.
- Polisler, coplarla, sopalarla kıbrıs şehitlerini boşaltmaya gidiyor. Arkadaşlar kesin bilgidir. Kıbrıs Şehitleri'nden acil çıkın Gündoğdu'ya.
- Lozan ve Montrö'de tomaları insanların üzerine sürüyorlar. Gündoğdu'dan ayrılmayın, küçük gruplar oluşturmayın, topluluk olun.
- İzmirin durumu gerçekten çok kötü hafife almayın. Beşiktaş neyse, İzmir o. Arka taraflara gitmeyin. Her yer pusu. Gündoğdu'dan ayrılma.
- Gitmeyin şu basmaneye, girmeyin o dar sokağa yöneltmelere gelmeyin. Gündoğdu'da kalın.
- Direniş için kullanılabilecek Wi-Fi şifreleri.
- 19.30’da Gündoğdu Meydanı’nda buluşuyoruz.
- Gündoğdu Meydanı’na biber gazı atıldı, buraya gelmeyin.
- Tomalar gidiyor gaz sıkıyor, sopayla vuruyorlar.

BİLİŞİM DERNEĞİ'NDEN TEPKİ

Bilişim Hukuku Derneği adına Avukat Kürşat Ergün yaptığı açıklamada, sosyal medyanın haber alma hakkını güçlendirdiğini belirterek "Sadece toplum tarafından kabul gören, makul bulunan fikirler değil, toplumun ön yargılarına saldıran, rahatsız eden, şoke edici, kurulu düzene karşı hoşnutsuzluk oluşturan fikirler de Anayasal özgürlüğün teminatındadır. İktidarı eleştiren, uygulamalarından memnun olmadığını belirten bir kişinin, siyasi otoritenin aygıtı emniyet tarafından hukuk dışı muamelelere tabi tutulması asla kabul edilemez" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder