30 Ocak 2015 Cuma

Cömert davası basına, izleyiciye kapalı, 10 akrabaya açık



Mahkemeden "izleyicisiz, gazetecisiz" duruşma kararı

Cömert duruşmasına sadece şüpheli ve müştekinin 5'er yakını alınacak

KEMAL GÖKTAŞ

Gezi eylemleri sırasında Hatay'da başına atılan gaz fişeği ile hayatını kaybeden Abdullah Cömert'le ilgili davada mahkeme çok ilginç bir karar verdi. Mahkeme, duruşma salonunun kapasitesini ve avukat sayısının çokluğunu gerekçe göstererek şüpheli polis Ahmet Kuş ve Abdullah Cömert'in ailelerinden 5'er kişi dışında izleyici alınmamasına karar verdi. Duruşmaya "diğer izleyici ve gazetecilerin alınıp alınmaması" konusunda ise mahkeme başkanının değerlendirme yapacağı belirtildi. Bu durumda yer sorunu bahanesiyle duruşmanın gazetecilere kapatılması da gündeme geldi.

Avukatlar, aile ve milletvekilleri

Akrep adı verilen zırhlı araçtan attığı gaz bombası ile Cömert'in ölümüne neden olduğu ileri sürülen Ahmet Kuş'un olası kastla öldürme suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapisle yargılandığı davanın 2. duruşması 3 Şubat Salı günü yapılacak. Duruşma, davanın Hatay'dan Balıkesir'e nakledilmesi nedeniyle Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşma öncesinde Mahkeme Başkanı imzasıyla Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir yazı gönderildi. "Duruşma salonunn kapasitesizliğine" dikkat çekilen yazıda, duruşma öncesi Cömert ailesinin yanında duruşmalara katılmak isteyen 125 avukata ait vekaletname ve yetki belgesi olduğunu, sanık avukatı olarak da 5 avukatın vekaletname sunulduğu belirtildi. Mahkeme başkanı, duruşmaya, müdahil olma talebinde bulunanlar ile avukatların yanı sıra milletvekillerinin de alınacağını, ancak izleyiciler açısından sınırlama getirileceğini belirtti. Yazıda şöyle denildi:

5'er akraba

"Sanık taraf için 5 ve müşteki taraf için 5 dinleyici alınabilecektir. Dinleyici sayısı göz önüne alınarak bu kişiler öncelikle 1. veya 2. derece yakınlarından seçilecektir.

Duruşma salonunun kapasitesi göz önüne alınarak, basın mensupları ve diğer dinleyici kişilerin duruşma salonuna alınıp alınmaması hususuda CMK'nın 192. maddesi uyarınca duruşmayı yöneten Mahkeme Başkanınca değerlendirme yapılacaktır.

Adliye binası içinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda her türlü sesli veya görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletlerin kullanılamayacağı belirtildiğinden duruşma sırasında gereken her tür tedbir alınacaktır.

"Tedbir alınsın"

Duruşma salonuna öncelikle yukarda belirtilen kişiler alınacak olup, duruşmaya girecek kişilerin duruşma salonuna rahatça girebilmelerinin temini için duruşma salonunun kapısının önünde ve duruşma salonunun bulunduğu koridorda bu hususta gereken tedbirlerin alınması gerekmektedir. Duruşmanın usulünce yapılması, tarafların güvenliğinin sağlanması teminin bakımından duruşma salonunda, koridorda ve adliye binası çevreminde gerekli tedbirlerin alınması hususunda gereği arz olunur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder