15 Ocak 2015 Perşembe

HSYK'nın mazeret kararnamesinden tasfiye çıktı


KEMAL GÖKTAŞ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, adli ve idari yargı hakim-savcı kararnamesiyle 784’ü adli, 104’ü idari yargı olmak üzere toplam 888 hakim ve savcının görev yeri değişti. Mazeret kararnamesi olması beklenen kararnamede, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilen hakim ve savcılardan boşalan kürsü görevlerinin yanı sıra çok sayıda da talebi olmayan hakim ve savcıların da görev yeri değişti. Kararname ile özellikle cemaate yakın hakim ve savcıların büyük şehirlerden taşraya gönderilmesi ve tenzili rütbeye uğramaları dikkat çekti. Hükümetin hedefindeki hakim ve savcılara yönelik olarak önceki HSYK döneminde büyükşehirlerde bırakarak tenzili rütbeye uğratma yoluna gidilmişken bu kararname ile bu hakim ve savcılar, büyük ölçüde taşraya gönderildi.



Ankara Başsavcısı Kodalak

Kararname ile 158 hakim-savcı, Yargıtay tetkik hakimliğine atandı. 47 Yargıtay tetkik hakimi ise başka görevlere gönderildi. Ayrıca 35 hakim ve savcı Yargıtay savcısı olarak atandı.
Kararnamede, Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken görevden el çektirilen 3 savcının yerine atanan savcılardan sorumlu olan Ankara Başsavcı Vekili Harun Kodalak Ankara Başsavcısı oldu. Deniz Feneri  soruşturmasında sonradan görevlendirilen ve soruşturmadan örgüt suçlamasını kaldırdıkları gerekçesiyle tartışmalara neden olan savcı Hakan Pektaş da Ankara Başsavcı vekilliğine getirildi. İstanbul Anadolu Başsavcılığı’na da İstanbul Başsavcı Vekili Fehmi Tosun atandı. Eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ise Bakırköy Hakimliği'nden İstanbul Anadolu Hakimliği'ne getirildi.

MİT savcılarına sürgün

Balyoz davasına bakan heyette yer alan Ömer Diken, Uşak’a atandı. Şike davasının savcısı eski özel yetkili savcı Mehmet Berk, Bakırköy’den Balıkesir’e atandı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a yönelik 7 Şubat MİT soruşturmasını yürüten savcılardan Bilal Bayraktar Bakırköy’den Gaziantep’e, Sadrettin Sarıkaya ise Erzurum’a atandı. MİT Müsteşar yardımcısı M.D hakkında yolsuzluk davası açan Ankara Savcısı Abdullah Bulgen, Kocaeli’ne atandı.

Dink, Balyoz, KPSS...

Hrant Dink davasına bakan mahkemenin başkanı Rüstem Eryılmaz Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığından Şanlıurfa’ya düz hakim olarak atandı. Balyoz davası hakimlerinden Ömer Diken de yine Bakırköy Ağır Ceza Başkanlığı'ndan Uşak Hakimliği'ne atandı. HSYK seçimlerinde cemaate yakın adayların listesinde yer alan Yeşim Sayıldı ise Anadolu Hakimliği'nden Samsun’a gönderildi. Önceki dönem HSYK genel sekterlerinden Engin Durnagöl Ankara’dan Kahramanmaraş’a, Bülent Albayrak Ankara’dan Van’a gönderildi. KPSS’deki kopya iddialarına ilişkin soruşturmayı uzun süre bekleten ve Ankara Başsavcı Vekili iken Konya’ya atanan HSYK’nın iki hafta önce "haksız mal varlığı edinme" iddiasıyla soruşturma açtığı Şadan Sakınan ise Trabzon’a düz savcı olarak atandı. Ankara Basın Suçları Savcısı iken dinleme kayıtlarının yayınlanmasının suç olmadığına karar veren Ahmet Cemal Gürgen Isparta’ya atandı.

17-25 Aralık ve MİT tırları

17-25 Aralık soruşturmalarında yer alan polislere yönelik operasyonları yürüten İrfan Fidan ve İsmail Uçar İstanbul Başsavcı Vekilliği'ne atandı. Adana’da MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin askerler hakkında "casusluk" soruşturması yapan savcı Ali Doğan Küçükçekmece Başsavcısı oldu. İzmir’de liman operasyonu yapılırken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve müsteşar Kenan İpek hakkında adil yargılamayı etkiledikleri gerekçesiyle tutanak tutan eski İzmir Başsavcısı Hüseyin Baş, Samsun Bölge Adliye Başsavcılığı'ndan Gaziantep'e düz savcı olarak atandı. İzmir'de Başsavcı Vekili iken liman ve yolsuzluk operasyonunu yönetirken Karşıyaka’ya düz savcı olarak atanan Ali Haydar bu defa Kırşehir’e atandı.

Selam-Tevhid savcısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert şekilde eleştirdiği Selam Tevhid örgütüyle ilgili soruşturmayı yürütürken dosyadan el çektirilen Savcı Adnan Çimen, Büyükçekmece’den Sivas’a atandı. Özel görevli İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesiyken önceki HSYK tarafından İstanbul Adalet Komisyonu’nda görevlendirilen ve ardından cemaate yakın olduğu gerekçesiyle Küçükçekmece hakimi yapılan Mehmet Karababa Mersin’e gönderildi.

AK Parti kapatma davasındaki savcı

AK Parti kapatma davası ile ilgili olarak Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın koordinasyonunda çalışan savcılardan olan Mehmet Mahir Kara Ankara Batı Savcılığından Ankara Batı Başsavcı Vekilliği'ne getirildi.

Öz’ün yerine gelen savcı

HSYK bağımsız adayı Hayrettin Türe, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken Ankara Batı Hâkimliği'ne atandı. 17 Aralık soruşturmasında koordinasyon görevini yürüten Zekeriya Öz’ün yerine getirilen İstanbul Başsavcı Vekili Ali Cengiz Hacıosmanoğlu, Küçükçekmece Savcılığı’na getirildi. Hacıosmanoğlu, bir süre önce serbest bırakılan Salih Mirzabeyoğlu’nun İBDA-C lideri olduğu iddiasıyla yargılandığı davada idamını isteyen savcıydı.

Eski başsavcılar

Eski Diyarbakır ve İzmir Başsavcılığını yapan Durdu Kavak Manisa Başsavcısı iken Uşak’a düz savcı olarak atandı. Eski Ankara Başsavcısı iken Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı yapılan İbrahim Ethem Kuriş İstanbul Anadolu Adliyesi'ne düz savcı olarak atandı. Eski Ankara Özel yetkili Başsavcı Vekili iken İzmir’e düz savcı olarak gönderilen Hüseyin Görüşen bu defa Gaziantep’e düz savcı olarak gönderildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder