9 Ocak 2015 Cuma

Avukata ayakta durma cezası veren hakimin eğitmenlik koltuğu gitti


KEMAL GÖKTAŞ

Türkiye Barolar Birliği, duruşmada ara karar okunurken ayağa kalkmayan avukatın sandalyesini kaldırtarak ayakta durma cezası veren hakim Ali Yiğin'in avukatlara yönelik seminerde eğitmen olarak görevlendirilmesini iptal etti. Barolar Birliği iptalin nedenini "Yargının kurucu unsuru olan avukatlara meslek itibarını rencide edici davranışta bulunması" olarak açıkladı.



İstanbul 4. İş Mahkemesi hakimi Ali Yiğin'in adı, Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi tarafından Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray barolarına yönelik olarak 10 Ocak 2015 tarihinde Kayseri'de gerçekleştirilecek olan "İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku" konulu meslek içi eğitim seminerinde eğitmen olarak duyuruldu. Ancak hakim Yiğin, seminer programı belli olduktan sonra, 17 Aralık 2014'de İstanbul 4. İş Mahkemesi'nde görülen bir duruşmada avukat Fırat Avşar’ın ara karar okunurken, “Yasada ayağa kalkma zorunluluğu yok” diyerek ayağa kalkmayı reddetmesi üzerine duruşmaya verdiği arada, “Yasada avukata koltuk/sandalye verilmesi zorunluluğu da yok” diyerek avukatın oturduğu sandalyeyi kaldırttı.

Eğitmenlik koltuğu gitti

Avukatların ve baroların tepkisini çeken bu uygulamasının ardından Türkiye Barolar Birliği, Yiğin'in seminer programındaki eğitmenliğini iptal ederek yerine Yrd. Doç. Dr. Engin Ünsal'ın eğitmen olarak görevlendirilmesine karar verdi. Barolar Birliği'nin konuya ilişkin yaptığı duyuruda Yiğin'in eğitmenlik görevinden alınmasının nedeni "avukat meslektaşlarımıza yönelik ve savunma makamını rencide edici bir ortam yarattığı" gerekçesiyle açıklandı. Barolar Birliği "Meslektaşlarımıza, yargının kurucu unsurluğuyla bağdaşmayan muamelede bulunan hâkim ve savcıların, görevlerinden ayrıldıktan sonra baroya kayıt için müracaatta bulunmamalarını temenni ettiğimizi ve söz konusu davranışlarla ilgili her türlü müracaatı yapmaya, mevzuatın bize verdiği yetkileri kullanmaya kararlılıkla devam edeceğimizi saygı ile tüm yargı camiasının bilgilerine sunar; avukatlık mesleğine ve savunma makamının görevine saygı göstererek hukuk devletine katkıda bulunan tüm hâkim ve savcılara teşekkür ederiz" denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder