7 Ocak 2015 Çarşamba

Hollandalı gazeteciye ilginç suçlama, sıra dışı soruşturma


KEMAL GÖKTAŞ 

Hollandalı gazetecinin evinin aranması ve gözaltına alınmasının arkasında ilginç bir suçlama ve sıra dışı bir soruşturma öyküsü çıktı.


Devlet hakkında olumsuz kanaat…

Diyarbakır’da yaşayan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkındaki soruşturma, Diyarbakır ve Ankara emniyet müdürlüklerine yapılan 3 ayrı ihbarla başladı. İhbarlardan ilki 25 Haziran 2014 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne yapılırken ikinci ihbar da yine aynı yere 19 Temmuz 2014’de ve son olarak da 18 Ekim 2014’de Ankara Emniyet Müdürlüğüne yapıldı.  İhbarlar üzerine Geerdink’in twitter hesabından İngilizce olarak yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında “terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı” iddiasından soruşturma açıldı. Ancak Geerdink hakkındaki tek suçlama bu olmadı. Soruşturmada ayrıca tartışma yaratacak bir suçlama da yer aldı. Buna göre Geerdink “devlet hakkında olumsuz kanaat oluşmasına yönelik paylaşımlarda bulunduğu” iddiaları nedeniyle de soruşturuldu.

Sıra dışı soruşturma

Geerdink hakkındaki soruşturma da ilginç bir seyir izledi.  İhbarlar üzerine, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 29 Eylül 2014 tarihinde Geerdink’in ifadesinin alınması için polise talimat verdi. Ancak polis, Geerdink’e yazılı tebligatta bulunmak yerine yaklaşık bir ay sonra “gerekli araştırmaları yapmak ve şahısın ifadesine başvurmak üzere” 22 Ekim 2014’de evine gitti. Ancak Geerdink’i evinde bulamayan polis, herhangi yazılı bir notu kapıya yapıştırmak veya hakkında soruşturma yürütülen gazeteciye ulaştırması için muhtara çağrı kağıdı bırakmak yerine hiçbir işlem yapmadan döndü. Polis, ikinci kez 18 Kasım 2014’de ve üçüncü kez de 25 Kasım 2014 tarihinde, yani tam 3 kez Geerdink’in evine gitti. Gazeteciyi evinde bulamayan polis her üç seferde de herhangi bir çağrı kâğıdı bırakmadan, sadece tutanak tutarak döndü.

Üç kez evine gidilmiş

Polis, hiçbir şekilde çağrı kâğıdı bırakmadığı veya tebligat yapmadığı Geerdink’le ilgili olarak “şahsın bulanamadığı” gerekçesiyle 18 Aralık 2014 tarihinde soruşturma evrakını Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etti. Bunun ardından, Başsavcılığın talimatı üzerine Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hâkimliği, dün Geerdink’in evinde arama yapılması ve bilgisayarına el konulmasına karar verdi. Karar aynı gün uygulamaya konuldu ve bu defa Geerdink’in de evde bulunduğu sırada polis tarafından evinde arama yapıldı. Arama sona erdikten sonra Geerdink, ifadesinin alınması amacı ile Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürüldü,  Emniyet Müdürlüğündeki ifade işlemlerinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile serbest bırakıldı.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder