25 Ocak 2015 Pazar

12 Eylül protestosuna 6 yıl hapis istemi




KEMAL GÖKTAŞ

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, 35 kişi hakkında 12 Eylül'ün yıldönümünde yaptıkları protesto gösterisi nedeniyle 1.5 yıldan 3 yıla,  bu kişilerden polise taş ya da sapanla misket attığı iddia edilen 10 kişiye ise 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.



Savcı Aydın Tekin'in hazırladığı iddianameye göre 12 Eylül 2013'de, Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenlerin ve 12 Eylül askeri müdahalesini protesto etmek amacıyla yürüyüş yapanlar polis barikatıyla karşılaştı. Güvenlik Şube Müdürü tarafından megafonla yaptıkları "eylemin kanunsuz olduğu, eyleme derhal son verilerek dağılmaları gerektiği yönünde" ihtarlara rağmen dağılmadılar. Bu sırada göstericilerden bazıları yüzlerini maske ve bez parçaları ile tanınmamak için kapattı ve güvenlik görevlilerine ellerinde bulunan taşları, şişeleri attı. Bazı göstericiler de sapanla polislere misket attılar, ayrıca okul binalarına yazılar yazdılyar. Gösteri sırasında İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde emniyet tedbiri alan güvenlik görevlilerine karşı kaldırım taşlarını sökerek ellerinde bulunan taşları, şişeleri fırlatan ve sapanla misket atan 10 kişi görüntülerden tespit edildi.

"Barışçıl değil"

İddianamede tüm şüphelilerin, yaklaşık 3,5 saat boyunca eylem yapılan genel yollarda trafiği tamamen ulaşıma kapattıkları, bu toplantı ve gösteri yürüyüşünün barışçıl amaçlı olmadığı savunularak "Şüphelilerin olaylar sırasında tanınmamak için yüzlerini kapattıkları ve ayrıca üzerlerinde sapan, taş v.b. cisimleri bulundurdukları, bu durumun da toplantı ve gösteri yürüyüşünün barışçıl amaçlı olmadığını gösterdiği" ileri sürüldü.
Savcı Aydın Tekin, bu gerekçelerde 35 sanık hakkında "kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşü düzenlemek" suçundan 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Tekin ayrıca yüzünü maskeyle kapatan ve polise taş veya sapanla misket attıkları tespit edilen 10 şüpheli hakkında ise ayrıca 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder