26 Ocak 2015 Pazartesi

Savcı Ali İsmail Korkmaz davasında "temyize gideceğim" dilekçesi verdi

KEMAL GÖKTAŞ

Ali İsmail Korkmaz davasında savcı Mehmet Kalkan'ın, mahkemeye sunduğu ve kararı temyize götüreceklerini belirten yazısı UYAP kayıtlarına girdi. Savcı Kalkan, hukuk literatüründe "süre tutum" dilekçesi adı verilen yazısında mahkemenin gerekçeli kararını tebliğ etmesinden sonra temyiz dilekçesini sunacağını belirtti. Savcı, temyizi "esas hakkındaki görüşüne" uygun olarak yapacağını belirterek dilekçenin içeriğine ilişkin de önemli bir ipucu verdi. Buna göre savcı Kalkan, sadece 10 yıl 10 ay ceza verilen polis memuru Mevlüt Saldoğan'a müebbet verilmesi ile beraat eden Ebubekir Harlar'a da ceza verilmesi için temyize gidecek. Düşük ceza alan diğer sanıklar ile beraat eden 2 polis içinse temyiz yolu görünmüyor.



Gerekçeli karardan sonra temyiz

Ali İsmail Korkmaz davasında sanıkların işlediği suçu savcılığın iddianamesi ve esas hakındaki mütalaasına aykırı olarak "yaralama sonucu ölüme neden olma" olarak gören Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararına karşı savcılık harekete geçti. Kalkan, mahkemeye sunduğu 23 Ocak tarihli dilekçesinde kararın "savcılığın esas hakkındaki görüşüne kısmen uygun, kısmen de aykırı karar verildiği" anımsatılarak kararı temyiz etmek istediğini belirtti. Yazıda "Gerekçeli karar tarafımıza tebliğinden sonra gerekçeli temyiz dilekçemizi ibraz edeceğiz" denildi.

Esas hakkındaki görüş

Savcı Kalkan'ın temyiz için atıfta bulunduğu esas hakkındaki görüşte Korkmaz'a yerdeyken tekme attığı saptanan polis Mevlüt Saldoğan hakkında 'kasten adam öldürme' suçlamasıyla müebbet hapis cezası istemişti. Savcı, sanık Yalçın Akbulut hakkında 'kasten yaralama suretiyle ölüme sebebiyet vermek'ten, sivil sanıklardan fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar için de 'nitelikli yaralama' suçundan ceza talep etmişti. Tutuksuz sanık polisler Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin’in ise 'delil yetersizliği' nedeniyle beraati talep edilmişti. Mahkeme ise savcının esas hakkındaki görüşüne büyük ölçüde uymuş sadece savcının 'kasten öldürme' suçundan müebbet istediği Saldoğan'a "yaralama sonucu ölüme neden olmak" suçundan ceza vermişti. Mahkeme ayrıca savcının cezalandırılmasını istediği Ebubekir Harlar'ın da beraatine karar vermişti. Savcı Kalkan mahkemeye verdiği dilekçede esas hakkındaki görüşe göre temyiz dilekçesini hazırlayacağını belirtti. Bu durumda sadece Saldoğan için suçun tanımında hata yapıldığı gerekçesiyle temyiz edecek. Yani diğer sanıklar için verilen düşük cezalar ile beraat eden 2 sanık polis için de temyize gitmeyeceğinin sinyalini vermiş oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder