22 Ocak 2015 Perşembe

Ali İsmail Korkmaz'da beraat skandalı: Delil görüntüleri silip beraat ettiler


KEMAL GÖKTAŞ

Ali İsmail Korkmaz cinayetinde mahkemenin Korkmaz'ı linç ederek öldüren sanıkları "yaralama" suçundan cezalandırmasına tepkiler sürerken beraat eden iki polisle ilgili çarpıcı detaylar gündeme geldi. Ali İsmail Korkmaz'ı, kafasına da darbe aldığı fırının önündeki dayaktan önce ve sonra dövdükleri iddia edilen iki polisten Hüseyin Engin'in son dayağa ilişkin Beşik Otel'in güvenlik kameralarının çektiği görüntüleri sildirdiği TÜBİTAK raporuyla ortaya konulmuştu. Delilleri gizlemek suçundan soruşturulan ancak "Sanığın kendi işlediği suçun delillerini karartması ayrıca suç oluşturmaz" denilerek hakkında dava açılmayan polis memuru Engin'in görüntüleri silmesi nedeniyle "delil yetersizliğinden" beraat etmesi dikkat çekti. Müdahil avukatların Korkmaz'ı fırınının önündeki dayaktan önce de dövdüğüne ilişkin görüntüler olduğunu belirttikleri Engin, diğer beraat eden polis Şaban Gökpınar'la birlikte, aynı gün başka bir üniversite öğrencesini dövdüklerine ilişkin davadan da suçun yine yaralama kapsamına alınmasıyla kurtuldular.



Kayıtları sildi, cezadan kurtuldu

Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesine ilişkin davanın iddianamesine göre Korkmaz'ın öldürülmesi olayı şöyle yaşandı:
Polis memurları Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut Sanayi Sokağa giren Korkmaz’ın arkasından yakalamak için koştular. Sivil saldırganlar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ise kendilerine doğru koşan Korkmaz'ı beklediler ve Harlar tekme atarak, İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Vatansever de çelme takarak düşürdüler. Korkmaz'ı fırının karşısında bulunan kaldırıma yatıran sanıklar yere düşen ve duvar kenarına sıkıştırılan Korkmaz'ın bacak-kol-sırtına tekme ile vurdular. Arkadan koşan Saldoğan yerde yatan Korkmaz'a vurdu. Şhelilerin Korkmaz'ın yanından uzaklaşmalarından sonra da Saldoğan tekrar hızla gelerek yerde yatan Korkmaz'a 3-4 defa göğüs ve baş kısmına tekme atarak olay yerinden ayrıldı. Bir süre yerde yatan Korkmaz sendeleyerek uzaklaşt. Ancak Korkmaz'ı, Beşik Otel yakınlarında yakalayan Hüseyin Engin ve Şaban Gökpunar isimli polisler ayak ve bacak bölgesine vurarak yaraladı.
İddianameye göre, Korkmaz'a son darbeleri vuran bu iki polis, "delil yetersizliğinden" beraat etti. Olayın görgü tanığı tarafından da doğrulanan bu, "son dayak" olayı ise şüphelilerden Hüseyin Engin'in Beşik Otel'e giderek güvenlik kamera görüntülerini sildirmesi nedeniyle görüntüyle belgelenemedi. Ali İsmail Korkmaz'ın Beşik Otel önünde dövüldüğü ana denk gelen 74 saniye kurtarılamadı. Ancak TÜBİTAK'tan gelen bilirkişi raporunda polis memuru Engin’in otel görevlisiyle konuştuğu an da tespit edildi. Otele giren Engin’le otel çalışanı arasındaki diyaloglar açığa çıkarıldı. Ses kaydında Engin’in güvenlik kamerasının kapatılmasını ve hatta geriye dönük olarak silinmesini istedikleri anlaşıldı. Bu kaydın ortaya çıkmasından sonra hakkında delil karartmak suçundan soruşturma açılan Engin hakkında savcılığın "Sanığın kendi işlediği suçun delillerini karartması ayrıca suç oluşturmaz" gerekçesi ile dava açılmadı. Yani sanık Engin ve Gökpınar, tanık ifadesi ve ardından gidip oteldeki görüntüleri sildirmelerine rağmen beraat etmiş oldular.

"Görüntülerde de var" iddiası

Müdahil avukatların bir iddiası da sanık Hüseyin Engin'in polisten kaçan Ali İsmail Korkmaz'ın Sanayi Sokağa girerken yere düşmesi üzerine dövdüğü idi. Görüntüler de Sanayi Sokak'taki fırının önündeki feci dayaktan önce Korkmaz'ın koşarken yere düştüğü ve bir polisin copla dövdüğü görülüyordu. Bu görüntü de mahkeme tarafından kabul edilmedi ve Engin'e beraat kararı verildi.

Öldüresiye dayağa ertelemeli 3 bin TL ceza

Korkmaz davasında beraat eden iki polis, aynı gün Ali İsmail Korkmaz'ın yanı sıra Doğukan Bilir isimli üniversite öğrencisini dövdükleri gerekçesiyle de yargılandılar. Mahkeme, Bilir'i döven polisler Hüseyin Engin, Selçuk Bal ve Şaban Gökpunar ile Gezi eylemleri sırasında elindeki sopa ile görüntülendiği için "meşeli saldırgan" olarak bilinen Serkan Kavak'ı yaralama suçundan mahkum etti. Mahkeme, sanık polislere verdiği 3 bin TL para cezasını, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kapsamında erteledi. Yani bu davadan da tıpkı Ali İsmail Korkmaz'da olduğu gibi suç işkence yerine "yaralama" olarak değerlendirildi ve iki polis kurtuldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder