7 Ocak 2015 Çarşamba

Hıristiyanlara Noel yasak, din dersi zorunlu


KEMAL GÖKTAŞ

Protestan Kiliseler Derneği'nin hazırladığı 2014 yılı Hak İhlalleri İzleme Raporu’nda birçok şehirdeki kiliselerin "kaçak iş yeri" denilerek mühürlendiği ve Mardin'deki kiliseye jandarma elemanlarının sızdığı belirtildi. Antalya'daki Noel kutlamasında açılan İncil standına zabıta ve polisin müdahale ettiği anlatılan raporda, Hristiyan bir gencin tehditle kaçırılmak istendiği, Hristiyan çocukların zorla Din Bilgisi ve Ahlak Kültürü dersine sokulmak istendiği bilgileri yer aldı. Protestan Kiliseler Derneği’nin raporunda yer alan bazı tespitler şöyle:



Noel'e izin yok

Antalya İncil Kilisesi’nin izin alarak halka açık alanda kutladığı Noel Bayramı etkinliği sırasında bir İncil standına polis ve zabıta tarafından müdahale edildi ve stand kaldırıldı. İstanbul Aile Yaşam Kilisesi Derneği, dernek merkezlerinde Noel Bayramı kutlaması yapacaklarını Sancaktepe Kaymakamlığı’na bildirdi. Ancak bunu yapmalarına izin verilmeyeceği, kaymakamın onaylamadığı sözlü olarak bildirildi. Kaymakamla yapılan görüşmede konunun tekrar ele alınacağı bildirilmesine rağmen bir gelişme yaşanmadı.

Mardin’de jandarma kiliseye sızdı

Mardin’de Protestan Kilisesi Mardin Temsilciliği’ni gösteren tabelalar kimliği belirsiz kişilerce beş kez kırıldı. Aynı kilisenin bir sinemada İsa Mesih’in Yaşamı adlı filmin tanıtımı için astıkları afişler yırtıldı. Kiliseye, biri dört, diğeri altı yıldır devam eden iki kişinin Jandarma’ya çalıştıkları ortaya çıktı. Bu kişilerin verdiği yanlış bilgiler nedeniyle cemaatin fişlendiği ve bazı yabancıların sınırdışı edildiği anlaşıldı. Samsun’da bulunan Agape Kilisesi’nde kimliklerini gizleyerek, kendilerini Hristiyan olarak tanıtan bazı kişiler, topluluk üyesi kişilerin görüntülerini ve kimlik bilgilerini aldı ve bu bilgileri, topluluk üyelerinin aileleri ve işyerleri ile paylaşarak üzerlerinde baskı kurdu.

Üsküdar’da kilisesiz kaldılar

İstanbul Üsküdar Son Buyruk Kilisesi binasanın ibadet için uygun olmadığı, başvurulması durumunda ibadet yeri için kolaylık sağlanacağı Üsküdar Kaymakamlığı tarafından kiliseye resmi yazıyla bildirildi. Kilise, binayı boşaltmak zorunda kalınca Üsküdar Belediyesi’ne başvurdu. Belediye ise bütün ibadet yerlerinin kullanıldığını ve  bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’ne başvurulması gerektiği bildirdi. Büyükşehir’den de bir yanıt verilmediği için cemaat kilisesiz kaldı.
Gaziantep Yeni Yaşam Kilisesi’nin yabancı uyruklu önderine kaçak çalışma cezası verildi ve sınır dışı edilmek istendi. Kilise binası da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi görevlilerince kaçak iş yeri tutanağı tutularak kapatıldı.

Din dersi

İstanbul, İzmir ve Antalya’da Hristiyan çocukların muafiyet hakkını kullanmada zorluk çıkarma, aileyi çocuğun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine katılması konusunda zorlama, derse giren öğrenciye Kelime-i Şahadet getirtme olayları yaşandı.
Öğretmen olmadığı, sınıf olmadığı, yeterli öğrencinin başka dersleri seçmediği gerekçesi ile Hristiyan öğrenciler İslam içerikli dersleri seçmeye zorlandı.

Saldırılar faili meçhul kaldı

* İstanbul Ataşehir Yeni Umut Kilisesi’nin üyelerinin toplantı yaptığı evin kapısına tehdit notu asıldı, kilisenin tabelası üç defa kırıldı.
* Mardin Artuklu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan bir kişi, kardeşinin Hristiyanlığı seçmesi nedeni ile Protestan Kilisesi önderine küfür ve hakaretlerde bulunarak tehdit etti.
* Sosyal medya aracılığıyla İstanbul Bahçelievler Presbiteryen Lütuf Kilisesi’ne saldırı yapılacağı tehdidinde bulunuldu. Emniyet, tehdidi yapanları hala bulamadı.
* TBMM’nin internet ağında Diyarbakır Protestan Kilisesi ve birkaç kilisenin sitesi 'pornografik içerik' gerekçesiyle sansürlendi. Gösterilen tepki üzerine TBMM uygulamadan vazgeçti.
* Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde bir Hristiyan öğrenci, internette Hristiyanlık propagandası yaptığı gerekçesi ile kaçırılmaya çalışıldı. Saldırganlar öğrenciyi bir arabaya bindirmeye çalışıp tehdit etti. Savcılık soruşturmasından osnuç alınamayınca öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı.
* İzmir’de yabancı uyruklu bir grup misyonerlik yapıldığı gerekçesi ile gözaltına alındı. Gözaltındayken, inançlarını paylaşmamaları aksi halde sınır dışı edilecekleri söylendi.
* Kadıköy Uluslararası Kilisesi ve Kutsal Kitap Bilgilendirme Derneği’nin bulunduğu binada yangın çıktı. İtfaiye yangının kaza sonucu çıktığını belirtse de kamera görüntülerinde şüpheli bir şahsın görünmesi ve daire kapısının zorlanmış olması kundaklama şüphesini güçlendirdi. Şüpheli hala yakalanamadı.
* İstanbul Ataşehir Yeni umut Kilisesi önünde bulunan Hristiyanlık içerikli kitapların bulunduğu kitap standı kimliği belirsiz kişilerce yerinden sökülüp atıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder