27 Ağustos 2014 Çarşamba

22 Temmuz soruşturması nedeniyle hakim ve savcıya inceleme teklif eden HSYK 3. Dairesi, Zekeriya Öz kararını neden alamadı?


KEMAL GÖKTAŞ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, yasadışı dinleme iddiasıyla "paralel yapıya mensup olduğu" iddia edilen polislerin gözaltına alındığı 22 Temmuz Operasyonu'nu yürüten savcı İrfan Fidan ile sanıkların hakimlik sorgusunu yapan Sulh Ceza Hakimi İslam çiçek hakkında "inceleme yapılmasını teklif etme" kararı aldı. İki yargı mensubu hakkında inceleme yapılıp yapılmayacağına ise HSYK BAşkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ karar verecek. Daire, paylaştığı twitter mesajları ile hükümet üyelerinin tepkisini çeken Bolu Savcısı Zekeriya Öz hakkındaki inceleme talebini ise karar yeter sayısına ulaşamadığı için gelecek haftaya bıraktı.


İnceleme için Bakan onayı şart

HSYK 3. Dairesi, 22 Temmuz'da polislere yönelik olarak yapılan soruşturma sırasında hukuka aykırı uygulama yaptıkları iddia edilen savcı Fidan ve hakim Çiçek hakkında inceleme yapılması talebini dünkü toplantısında görüştü. Toplantıya 7 üyesi bulunan Daire'nin 4 üyesi katıldı. Toplantıya katılan üyelerin tamamı savcı Fidan hakkındaki "sanıkların gözaltı süresi geçtiği halde zamanında hakim önüne çıkarılmaması, UYAP çalıştığı halde çalışmıyormuş gibi tutanak tutmak" gibi iddiaların incelenmesine karar verdi. Daire üyeleri aynı şekilde sorguda bulunmaması gereken kişileri salonda bulundurmak ve zanlılara taraflı davranmakla suçlanan hakim Çiçek hakkında inceleme yapılması gerektiğine karar verdi. Operasyonda gözaltına alınan polislerin hakimlik sorgusunu yapan Çiçek, adliyede dava sürerken milletvekilleri ve avukatların odasına gelmesi üzerine odada bulunan bir kişiye "Kaç İsmail kaç" dediği iddia edilmişti. İrfan ve Çiçek hakkında inceleme yapılması için Bakan Bozdağ'ın onay vermesi gerekiyor. Bozdağ onay vermediği takdirde iki yargı mensubu hakkında inceleme yapılamayacak.

Öz ile ilgili karar çıkmadı

3. Daire üyeleri, twitter'da attığı mesajlarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın tepkisini çeken eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz hakkında inceleme yapılıp yapılmaması konusunda ise oy birliğine ulaşamadı. Dairenin en az 4 üyeyle karar alması gerektiği için de Başbakan Erdoğan'a yönelik tweet'leri sebebiyle tarafsızlığını yitirmekle suçlanan savcı Öz hakkındaki görüşme gelecek haftaya bırakıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder