4 Ağustos 2014 Pazartesi

Uğur Kurt soruşturmasında savcıdan silinen görüntülere "ZOM yapılmış olabilir" yorumu


KEMAL GÖKTAŞ

Okmeydanı Cemevi’nde polis memuru S.K.’nın açtığı ateşle öldürülen Uğur Kurt’la ilgili soruşturmada emniyetin görüntüleri kararttığı iddiasıyla ilgili olarak kamerayı Adli Tıp'a gönderen savcılıktan skandal bir yorum geldi. Savcılık yazısında, S.K'nın ateş ettiği anda tam arkasında olan Akrep aracındaki kameranın Kurt'un vurulduğu zaman dilimindeki görüntülerinin tahrif edilmiş olmasıyla ilgili olarak "Kamera sisteminin olaydan 15 dakika önce ZOM moduna geçmiş olabileceği" savunuldu.



Vurulduğu anın görüntüleri kayıp

Uğur Kurt’u vuran Terörle Mücadele polisi S.K.’nın ateş ettiği anda, Kağıthane Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan babası E.K.’nın da olay yerinde olduğu ve oğlunu ateş ettiği için azarladığına ilişkin görüntüler ortaya çıkmıştı. Baba ve oğulun, Uğur Kurt’un öldürülmesinden hiç bahsetmeyen ve göstericilerden silah sesi geldiğini ileri süren skandal "Olay Tutanağı"na da birlikte imza attığı ve baba E.K.’nın görev yaptığı Kağıthane Emniyet Müdürlüğü'nün, savcılığın görüntü talebi üzerine Akrep'ten çekilen görüntülerde Kurt'un vurulma anını da içeren en önemli bölümlerinin karartılmış olduğu anlaşılmıştı. Görüntülerin bozukluğundan dolayı izlenemeyen sürenin, Kurt'un vurulduğu zamana denk geldiğini bildiren avukatlar, görüntülerin kurtarılması için savcılığa başvurmuştu.

Avukatlar ortaya çıkardı

Soruşturmayı yürüten savcı Hasan Yılmaz hala izinde olduğu için Adli Tıp'a Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli savcı Adem Meral başvurdu. Savcı Meral tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Fizik İhtisas Dairesi Bilişim ve Teknoloji Suçları Şube Müdürlüğü'ne 31 Temmuz'da gönderilen yazıda Uğur Kurt'un öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında olay yeri görüntü kayıtlarının dosyaya girdiği hatırlatılarak "Müşteki vekilleri tarafından olaylara müdahale eden Kağıthane Güvenlik Büro Amirliğinin envanterinde kayıtlı 80-43 kodlu 34 A 5473 plakalı shortland aracın olay günü kaydettiği görüntülerin karartıldığı, tahrip edilmiş olabileceği iddialarının" olduğu belirtildi.

"ZOM moduna geçmiş olabilir"

Bu araç üzerinde kurulu bulunan kayıt cihazı ile daha önce bu cihazdan CD ortamına aktarılarak gönderilen bir adet CD'nin gönderildiği belirtilen yazıda "Olay gününe ait kamera görüntülerinin kayıt cihazında halen var olup olmadığının tespit edilmesi ve görüntüler mevcut ise 10.00 ila 13.00 arasındaki görüntülerin başka bir CD veya DVD ortamına aktarılarak gönderilmesi" istendi. Yazıda, Kurt ailesinin avukatlarının "Uğur Kurt'un vurulduğu saat 11.38'i kapsayacak şekilde 11.26 ila 12.02 zaman aralığında görüntülerin bozulduğu" tespitine yer verilen yazıda "Görüntü bozukluğun olayın gerçekleşmesinden yaklaşık 15 dakika önce kamera sisteminin ZOM moduna geçmesinden dolayı kaynaklanıp kaynaklanmadığı yoksa görüntüler üzerinde kasten bir tahribatın yapılıp yapılmdağı yönündeki incelemenin yapılarak düzenlenecek raporun gönderilmesi" istendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder