21 Ağustos 2014 Perşembe
Yargıdan baba tokadına ceza yok
KEMAL GÖKTAŞ
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, oğluna tokat atan baba hakkında açılan davada mahkemenin "acıtmadan hafifçe vurduğu" gerekçesiyle verdiği beraat kararını onadı. Böylece kanunda açık şekilde suç olarak düzenlenmiş aile içi şiddet konusunda getirilen caydırıcı hükümlere rağmen Yargıtay, "baba tokadına" vize vermiş oldu.
Konya'nın Yunak ilçesinde kendi oğlu ve komşusunun oğluna tokat atan baba A.Ç hakkında "altsoya karşı basit yaralama" suçundan dava açıldı. Dava sonunda Yunak Sulh Ceza Mahkemesi hakimi sanık babanın beraatine karar verdi. Kararda, sanık sanık hakkında oğluna tokat attığı iddiası ile "takibi şikayete bağlı olmadığı", yani şikayet olmasa bile dava açılması gerektiği için dava açıldığı belirtildi. Yapılan yargılama sonucunda sanığın hem kendi oğluna hem de komşusunun oğluğuna tokat attığını belirttiği, oğlunun ise "babasının kendisine hafifçe vurduğunu, canını acıtmadığını" söylediği belirtilen kararda şöyle denildi:
"Can yakmadı" diye
"Müşteki (oğlu) hakkında alınan doktor raporunda da herhangi bir darp cebir izi olmadığı yönündeki bulgularla birlikte değerlendirildiğinde söz konusu suçun oluşabilmesi için Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen "başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan" eklindeki hüküm içerisine uyabilecek herhangi bir sonuç meydana gelmesi gerektiğinden ve müştekinin babasının kendisine hafifçe, canını acıtmayacak derecede vurduğu şeklindeki beyanı göz önüne alındığından beraat kararı vermek gerekmiştir."
Savcı: Hukuka aykırı
Mahkemenin bu kararını Cumhuriyet Savcısı temyiz etti. Temyiz dilekçesinde babasının tokat attığı çocuğun yaralanmasına ilişkin doktor raporu ve sanığın samimi ikrarı birlikte değerlendirildiğinde yaralama eyleminin gerçekleştiği ve bu eylemin de kati hekim raporu "basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek düzeyde" olduğunun tespit edildiği belirtildi. Temyiz başvurusunda "Sanığın mağdura karşı gerçekleştirdiği eyleminin 'vücuduna acı vermediği' gerekçesiyle beraat kararı vermesi hukuka aykırı görülmüştür" denildi. Temyiz başvurusunu karara bağlayan Yargıtaşy 3. Ceza Dairesi ise herhangi bir gerekçe belirtmeden yerel mahkemenin verdiği beraat kararını onadı.
Aile içi şiddette geri adım
Türk Ceza Kanunu'na göre bir kişiyi "basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif şekilde" yaralayana 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Kanun, aile içi şiddete verilen cezaları caydırıcı hale getirmek için bu suçun altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe karşı işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılmasını (aydan 1.5 yıla kadar hapis) ve mağdurun şikayeti olmasa bile davanın açılmasını düzenliyor. Kanundaki bu hükümlere rağmen mahkeme ve Yargıtay'ın yaralama suçuna getirdiği "can yakma" ölçütü yaralama suçlarında kriter olarak kabul edilirse hem aile içi şiddette, hem de diğer şiddet suçlarında birçok şiddet faili cezasız kalacak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder