11 Ağustos 2014 Pazartesi

Alevi oylarında yeni yönelimin işareti


KEMAL GÖKTAŞ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilirken Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığına tepki duyan Alevilerin oylarının yöneleceği adres merak konusuydu. HDP adayı Selahattin Demirtaş'ın Alevilere yönelik özel vurgusu nedeniyle CHP'ye giden Alevi oylarının bir kısmının HDP'ye yöneleceği tahminleri yapılıyordu. Seçim sonuçları, Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerde önemli ölçüde Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy çıktığını, ancak kısmi de olsa Demirtaş'a da oy kaymaları yaşandığını ortaya koydu.
Malatya, Erzincan, Kahramanmaraş, Erzurum, Tunceli, Adıyaman gibi illerde Alevi oylarının çoğunlukla İhsanoğlu'na gitti. Ancak buralar HDP oyunu  hatırı sayılır ölçüde artırarak Alevilerin bir bölümünün oyunu alabildi.
Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Hatay'ın Samandağ ilçesinde İhsanoğlu yüzde 90.4 oy alırken 30 Mart'ta HDP'nin yüzde 0.75 oyuna karşılık Demirtaş yüzde 3.5 oy aldı. Demirtaş, Hatay'ın Defne ilçesinde de 30 Mart'ta 0.53 olan oy oranını yüzde 3.8'e çıkardı. Tunceli Merkez'de de 30 Mart'ta yüzde 41.59 olan HDP oyu, Demirtaş'la birlikte yüzde 52.2'ye çıktı. Ovacık'ta ise yüzde 39'dan yüzde 60'a oyunu çıkaran Demirtaş, İzmir Narlıdere'de yüzde 3.99'dan yüzde 10.7'ye, Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yüzde 0.63'den yüzde 1.3'e, Sivas'ın İmranlı ilçesinde yüzde 2.79'dan yüzde 7.6'ya, Aydın'ın Didim ilçesinde de yüzde 6.43'den yüzde 10.6'ya yükseltti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder