3 Eylül 2014 Çarşamba

Yargıtay'da Feyzioğlu toplantısı: 27 Başkan: "Feyzioğlu gelsin", 14 başkan: "Gelmesin"


KEMAL GÖKTAŞ

Adli Yıl açılış töreni, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşması nedeniyle Cumhurbaşkanı ve hükümet tarafından boykot edilirken Yargıtay'da konuyla ilgili yapılan toplantıda tarihi tartışmaların yaşandığı ortaya çıktı. Yargıtay Başkanlar Kurulu'nda 27 daire başkanı, Feyzioğlu'na yapılan konuşma davetinin geri alınmasını redderken 14 üyenin "71 yıldır devam eden değerli yalnızlığımıza son verilim. Siyasetle barışalım, Anayasa Mahkemesi gibi geniş olanaklara kavuşalım" gerekçesiyle Feyzioğlu'nun konuşmaması yönünde oy kullandığı belirtildi.


Feyzioğlu için "tarihi" toplantı

Cumhurbaşkanı Reep Tayyip Erdoğan, geçen Mayıs ayında Danıştay'ın kuruluş yıldönümü töreninde uzun ve "siyasi içerikte" konuştuğunu belirterek kürsüdeki Fezyioğlu'na tepki göstermiş ve yaşanan tartışmanın ardından devlet protokolü ile birlikte töreni terk etmişti. Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra düzenlenen ilk adli yıl açılış törenine katılıp katılmayacağı sorusuna ise "Feyzioğlu konuşma yapacaksa katılmam" yanıtını vermişti. Bu açıklamadan önce Feyzioğlu'nu konuşma davetiyesi gönderen Yargıtay Başkanı Ali Alkan, konunun bir kez de Yargıtay Başkanlar Kurulu'nda ele alınmasına karar verdi.
Yargıtay'daki hukuk ve ceza dairelerinin başkanlarının katıldığı 25 Ağustos'taki toplantıda, Feyzioğlu'na yapılan davetin geri çekilmesini savunan daire başkanları ile Feyzioğlu'nun konuşma yapmasını savunanlar arasında hükümet-yargı ilişkileri bakımından tarihi nitelikte tartışmaların yaşandığı öğrenildi.

"71 yıldır süren değerli yalnızlığımıza son verelim"

Edinilen bilgiye göre, Feyzioğlu'nun konuşma yapmamasını savunan daire başkanları, yargının sürekli olarak iktidarlara eleştirdiği, bu eleştirilerin şimdiye kadar yargıya ve Yargıtay'a bir şey kazandırmadığı savunularak "71 yıldır aynı filmi izliyoruz. Bu filmin adı değerli yalnızlık. Değerli yalnızlığımıza artık son verelim” dedi. Bu başkanlar, yargının her önemli toplantısında siyaset kurumuna yönelik sert sözleri eleştirirken “Toplantılarımıza katılan cumhurbaşkanları, başbakanlar 'dayak yedik gidiyoruz' diye yakınıyor. Artık bu tutuma son verelim. Böyle yapınca da sorunlarımızı çözemiyoruz"
görüşünü dile getirdi. Anayasa Mahkemesi'nin yakın dönemde hükümetle kurduğu ilişkiler sayesinde modern bir binaya kavuştuğu, raportör ve üyelerinin olanaklarının arttığını anımsatan bu üyeler yargının siyaset karşısındaki tutumunu değiştirmesinin ilk adımı olarak Feyzioğlu'nun konuşma yapmamasını önerdi.

"Siyasetle barış" önerisine ret

Toplantıya katılan başkanlardan 27’si ise "siyasetle barışalım" önerisini kabul etmedi. Bu başkanlar, Başkanlar Kurulu’nun Temmuz ayındaki toplantısında, Feyzioğlu’nun konuşma yapmasının kararlaştırıldığını anımsatarak bu karardan geri adım atılmasının yargı bağımsızlığına ve Yargıtay'ın itibarına zarar vereceğini savundu.
Yapılan oylamada 14'e karşı 27 oyla Feyzioğlu'nun konuşma yapmasına, ancak Yargıtay Başkanı Alkan'ın konuşma süresinden daha az süre verilmesine karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder