14 Ağustos 2014 Perşembe

Ali İsmail Korkmaz'ı döverek öldürenlere "yaralama" cezası vererek kurtarma hamlesi


KEMAL GÖKTAŞ

Eskişehir'de Gezi eylemleri sırasında polislerin ve sivil kişilerin döverek öldürdüğü üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'la ilgili Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı rapor dosyaya girdi. Raporda, Korkmaz'ın ölüm nedeninin darptan kaynaklı bağlı beyin kanaması olduğu, ancak beyin kanamasını kalp rahatsızlığı nedeniyle kullandığı ilaçların "kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı" belirtildi.

"Darba bağlı beyin kanaması"

Milliyet'in ulaştığı raporda 4'ü profesör, biri doçent ve ikisi uzman doktor olan 7 Adli Tıp üyesinin imzası bulunuyor. Raporda, tomografi görüntülerine göre Korkmaz'ın beyninde oluşan hasarlara yer verilerek sonuç bölümünde şöyle denildi:
"Kişinin kendisinde mevcut kalp damar ve kapak hastalığı nedeniyle coraspin ve coumadin kullandığı ve hastaneye götürüldüğünde INR değerinin yüksek olduğu (5.3) dikkate alındığında kullandığı ilaçların darp eylemi sonucu meydana gelen beyin kanaması oluşumunu kolaylaştırıcı ve kanamayı artırıcı etkisiyle, ölüm meydana gelmesinde katkısı olduğunun kabülü gerektiği oy birliği ile mütalaa olunur."
Korkmaz'ın ölümünün darba bağlı beyin kanamasından meydana gelmiş olduğunu kesin biçimde tespit eden rapor, sanıkların dövdükleri kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığı yönündeki savunmasını da büyük ölçüde zayıflattı. Sanık avukatlarının ikinci argümanı ise Korkmaz'ın ölüm nedeninin kullandığı ilaçlar olduğu iddiasıydı. Adli Tıp raporunda ise ölümün beyin kanamasından meydana geldiği, ilaçların ise hızlandırıcı etkisinden bahsedildi. Adli Tıp raporunun sanıkların hukuki durumuna etkisine ise davanın görüldüğü Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek.

Tedavisinde ilaçlar dikkate alınmamıştı

Korkmaz'ın daha önce kalp ameliyatı geçirdiği ve “comodin” isimli kan sulandırıcı ilaç kullandığı biliniyordu. Korkmaz’ın dövülmesinden sonra arkadaşları bu bilgiyi sağlık ekiplerine vermelerine rağmen tedavide bu hususun ilk etapta atlanmasının ölümünde etkili olduğu da belirtilmişti.

Mahkemenin yorumu belirleyecek

Eskişehir Başsavcılığı 4’ü polis, 4’ü sivil kişi 8 kişi hakkında açtığı davada sadece Korkmaz’ın başına tekme attığı görüntülenen Terörle Mücadele Polisi Mevlüt Saldoğan’ı “kasten öldürme” ile suçlamış ve müebbet hapis istemişti. Korkmaz’ı döven diğer sanıkların ise “öldürme suçuna yardım” ettikleri iddiasıyla 10 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istemişti. Davaya Kayseri'deki mahkemeden önce bakan Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise bir yandan davaya devam etmek istememesine rağmen Korkmaz'ın sağlık durumuna ilişkin belgeleri Adli Tıp Kurumu'na göndermişti. Mahkeme, Adli Tıp'tan Korkmaz'ın ölümüne hangi darbenin sebebiyet verdiği, diğer yaralanmasının bu meydana gelen ölüm neticesinde bir katkısının olup olmadığı, daha önceki rahatsızlığın veya kullandığı ilaçların darp olayı ile birleşmesi sonucunda ölüm neticesinin meydana gelmesinde bir etkisinin olup olmadığı hususlarının araştırılmasını ve Türk Ceza Kanunu'nun "yaralama" suçunu düzenleyen 86 ve 87. maddeleri kapsamında rapor hazırlanmasını istemişti.
Mahkemenin, ölümün beyin kanamasından meydana gelmesine rağmen, ilaçların hızlandırıcı etkisini sanıkların lehine yorumlaması durumunda ise 7 sanıkla ilgili yaralama suçundan 1.5 yıldan 4.5 yıla kadar, Saldoğan ile ilgili ise “yaralama sonucu ölüm” suçundan 8 yıldan 16 yıla kadar hapisle cezalandırılması söz konusu olabilecek. Ceza süreleri 3 yılın altında olan sanıkların erteleme veya dolaylı aftan yararlanma olanakları da bulunduğu için suçun yaralama kapsamına alınması sanıkları “kurtarmış” olacak. Korkmaz’ın başına tekme atarken görüntülendiği için diğer sanıklardan ayrı değerlendirilen polis memuru Saldoğan da kemik kırığına neden olarak yaraladığı için 8 yıl yatıp çıkabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder