8 Ağustos 2014 Cuma

HSYK seçimlerinde tansiyon yükseliyor: İbrahim Okur aday, Platformun yakında açıklayacak


KEMAL GÖKTAŞ

Cumhurbaşkanlığı seçimine günler kala seçim yarışı kızışırken hükümet ile cemaat arasındaki kavgada önemli bir dönüm noktası niteliğinde olan HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) üye seçimleri ile ilgili tansiyon da yükseliyor. YARSAV ve Yargı Sen'in aday listesini açıklamasından sonra HSYK'nın tartışmalı isimlerinden 1. Daire Başkanı İbrahim Okur bağımsız aday olacağını açıkladı. Adalet Bakanlığı'nın koordinesinde çalışan Yargıda Birlik Platformu ise elektronik posta yoluyla yaptığı temayül yoklamasını tamamladı. Platformun adaylarını yakında açıklaması bekleniyor.



Okur bağımsız aday

HSYK'ya Ekim ayında yapılacak seçimde adli yargıdan 7, idari yargıdan 3 asıl üye olmak üzere toplam 11 üye kürsü hakim ve savcılarının oyu ile seçilecek. Seçime katılacak bağımsız adaylardan biri de HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur oldu. Hükümete yakın çevrelerde, 2010 yılındaki Anayasa değişikliğinden sonra yapılan seçimde en yüksek oyu alarak bakanlık listesinden kurula seçilen Okur'un cemaatle yakın ilişkileri olduğu sık sık belirtilse de Okur, bu ilişkiyi reddediyor. 17 ve 25 Aralık soruşturmalarından sonra kurulda genellikle hükümet kanadı ile birlikte hareket eden Okur'un alacağı oy merak konusu oldu.

Platformun adayları

Bakanlığın koordinesinde kurulan muhafazakar, sosyal demokrat ve ülkücü kökenli hakim ve savcıların oluşturduğu Yargıda Birlik Platformu, bütün hakim ve savcılara gönderilen elektronik posta ile temayül yoklaması yaptı. Yargı mensuplarından HSYK üyesi olarak görmek istedikleri 11 ismi bildirmelerini isteyen platform, temayül yoklamasının sonuçlarını önümüzdeki günlerde açıklayacak. Kulislerde platformun 3 muhafazakar, 3 sosyal demokrat ve 3 ülkücü kökenli hakim-savcıyı aday göstereceği, 2 üyenin ise "kontenjan" olarak belirleneceği belirtiliyor. Bu kapsamda İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Ankara İş Mahkemesi hakimi Gülsüm Mısır ile HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz'ın adaylık için isimleri öne çıkıyor.

Cemaatin hamlesi bekleniyor

HSYK seçimlerinde daha önce de YARSAV ve Yargı-Sen ortak aday listelerini açıklamıştı. Seçimlerin etkili gücü olan cemaatin ise halen HSYK üyesi olan Nesibe Özer ve Teoman Gökçe gibi bağımsız adaylarla seçime girebileceği ve bu isimlerin yanı sıra diğer listelerde kendilerine yakın görünen adaylara oy verebileceği belirtiliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder