18 Ağustos 2014 Pazartesi

Öcalan'dan "Yol haritası imzalansın" önerisi


http://www.milliyet.com.tr/ocalan-yol-haritasi-icin-gundem-1927069/

KEMAL GÖKTAŞ

Çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçildiğini duyuran Abdullah Öcalan'ın, 30 Eylül'e kadar yürütülecek görüşmelerle şekillenecek yol haritasının bir protokole bağlanarak taraflarca imzalanmasını önerdiği öğrenildi. Öcalan'ın protokole kendisinin ve devlet heyetinin imza atmasını istediği belirtilirken "müzakere" aşamasındaki görüşmeleri yürütmek için bir "sekreterya" talep ettiği de öğrenildi. Kulislerde, Akil İnsanlar heyetinden bir grubun yakında adaya giderek Öcalan'la görüşebileceği de belirtiliyor.



Atalay da "Eylül sonu" demişti

HDP heyetinin adaya gitmesinden önce HDP heyeti ile görüşen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin "yol haritasının" Eylül ayı sonuna kadar hazırlanarak taraflara sunulacağını ve kamuoyuna açıklanacağını söylemişti. HDP heyeti ile yapılan görüşmelerde çözüm sürecini takip edecek bir İzleme Kurulu'nun oluşturulması konusunda da mutabakata varıldığı belirtilmişti.
Abdullah Öcalan da geçen Cuma günü İmralı'da görüşen HDP heyeti ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada "30 yıllık savaşı sona erdirecek müzakere aşamasına" gelindiğini söyledi. Öcalan'ın "müzakere" olarak ifade ettiği görüşmelerin HDP heyetleri ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başta olmak üzere hükümet yetkilileri ile gerçekleştirileceği, Öcalan'ın da bu süreçte "devlet heyeti" daha yoğun görüşmeler yapacağı belirtildi.

"Taraflar protokol imzalasın" önerisi

Öcalan'ın, diğer HDP heyeti görüşmelerinde olduğu gibi yine bir gün önce devlet heyeti ile görüştüğü ve bir çok konuda taleplerinin kabul edileceğine ilişkin bir izlenimi edindiğini HDP heyetine aktardığı ifade edildi.
Bu kapsamda çözüm sürecinde tarafların atacakları adımları bir takvime bağlayacak olan yol haritasının 30 Eylül'e kadar hazırlanacağını ifade eden Öcalan'ın bu yol haritasının bir protokol şeklinde taraflarca imzalanması gerektiğini savunduğu belirtildi. Öcalan'ın görüşmeler sonunda şekillenecek yol haritasındaki ilkelerin yer alacağı protokolü kendisinin ve devlet heyetinin imzalamasını isteğini öğrenildi.

Sekreterya istedi

Öcalan'ın ayrıca müzakere aşaması olarak nitelediği görüşmeleri yürütürken kendisi için bir "sekreterya" oluşturulmasını istediği de belirtildi. Öcalan'ın oluşturulacak sekreteryaya istediği konularda araştırma yaptırmak istediği ve kendisi adına bazı yazışmaları yürütmesini beklediği belirtildi.

Akil insanlar heyeti

Öcalan'ın Akil İnsanlar heyeti, gazateciler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile görüşmek istediği, bu kapsamda yakında Akil İnsanlar heyetinden bir grubun adaya gitmesinin beklendiği ifade edildi.
Bu arada Öcalan'ın HDP heyeti ile yapılacak bir sonraki görüşmede KCK'ya iletilmek üzere bir mektup vereceği de belirtildi.

Önder: "Devlet heyeti taleplere sıcak"

Öcalan'la görüşen HDP heyetinde yer alan İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Fırat Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Öcalan'ın bugüne kadar olan süreci "diyalog aşaması" olarak nitelediğini ancak çözüm sürecine ilişkin yasının çıkmasından sonraki dönemi ise "müzakere aşaması" olarak tanımlamayı tercih ettiğini belirtti. Önder "Kendisi Eylül sonunu işaret ederek, bu tarihe kadar temel ilkelerin belirlenmiş olmasını, ortaklaşılmış olmasını ve yine bu temel ilkelerin imza altına, belgeli şekilde imza altına alınmasının öneminden bahsetti. Süratle İzleme Kurulu, müzakere heyetleri ve kendisinin bu ilkelerin belirlenme sürecindeki çalışma koşullarının, başta sekretarya olmak üzere yaygın ve seri görüşmeler yapabilmesine dönük bir tutumun ortaya çıkmasının önemli olduğunu açıkladı" dedi.
Öcalan'ın devlet heyeti ile şimdiye kadar yaptığı en uzun görüşmeyi yaptığını söyleyen Önder, "İzlenim olarak da, değindiğim beklentilerinin sağlanacağına dair fikir edindiğini paylaştı" dedi.

"Demirtaş'ın önünü kesecek" iddiası

Seçim sonuçlarını değerlendirirken, HDP'nin Türkiye'nin en etkili muhalefeti olduğunu belirttiğini söyleyen Önder, Öcalan'ın
"'Apo, Demirtaş'ın önünü kesecek' diyenler oluyor. Oysa gelinen nokta bizim Demirtaş başta olmak üzere bütün arkadaşlarımıza açtığımız alanlarla bu noktaya gelmiştir. Buna karşı uyanık olunması gerekiyor. Bu başarıyı kesmek bir yana daha da büyütecek, geliştirecek pratik içinde olmamız gerekiyor. Bu sonuçlarla HDP günümüzün demokratik ve etkin muhalefeti, yarınların da en geniş tabanlı demokratik iktidarı olacaktır" dediğini aktardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder