12 Ağustos 2014 Salı

Selahattin Demirtaş: "Seçime girmeseydik Erdoğan daha yüksek oy alır, çok daha umutsuz bir hava oluşurdu"


Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarını Milliyet'e değerlendirdi

KEMAL GÖKTAŞ

Cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin aldığı oy oranını yüzde 50 civarında artırarak yüzde 9.8 oranında oy alan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçime katılmamış olsalardı Recep Tayyip Erdoğan'ın çok daha yüksek oy alacağını ve bunun da karamsar, umutsuz havayı büyüteceğini söyledi. Mevsimlik işçilerin oy kullanmaması nedeniyle hedefleri olan yüzde 11-11.5'a ulaşamadıklarını söyleyen Demirtaş sandık sonuçları konusunda da ciddi kuşkuları olduğunu belirterek "Sandıkların yüzde 98'i açıldıktan sonra sayım 2-3 saat durdu. Bu konuda ciddi kuşkularımız var" dedi. CHP ve Meclis dışı sol siyasetin kendisini çok ciddi sorgulaması gerektiğini savunan Demirtaş Alevilerden aldıkları oyların kıymetini bileceklerini ifade etti. Demirtaş, sadece Alevilerden değil geniş kesimlerin oyunu aldıklarını belirterek bazı muhafazakar AKP'lilerin de kendisine oy verdiğini söyledi.


"Hedef yüzde 11-11.5 idi"

Seçim sonuçlarını Milliyet'e değerlendiren Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 11 - 11.5 civarında oy beklediklerini belirterek mevsimlik işçilerin seçim bölgelerine dönememelerinin bu oranın altında kalmalarının en önemli nedeni olduğunu söyledi. "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ned katılımın çok düşük olduğuna dikkat çeken Demirtaş, gelemeyenlerin büyük çoğunluğunun kendi seçmenleri olduğunu ifade etti.

"Alevi oylarının kıymetini bileceğiz"

Seçim sonuçlarının çevresindeki herkesi çok mutlu ettiğini anlatan Demirtaş, "İlk defa bu düzeyde bir sonuç alındı. Herkes artık umutlu bakıyor geleceğe. Tabii ben de öyle" dedi. Alevilerin önemli ölçüde oyunu aldıklarını söyleyen Demirtaş, şunları söyledi:
"Alevilerin oyunu almamızın yanı sıra Alevi toplumu ile HDP'yi buluşturma açısından da önemli bir başarı katettik. Bu tabii bir tek seçimde çözülecek bir şey değil. Bundan sonra Alevilerin sorunlarına sonra daha çok eğileceğiz. Hassasiyetlerini daha çok gözeten bir politika izlemeye devam edeceğiz. Geniş Alevi kesimleri ile buluştuk yüksek oranda oy desteği aldık, bunun kıymetini bileceğiz.

"AKP'liler de oy verdi"

Sadece Alevi çevreleri değil, Türk, Gürcü, Ermeni, Boşnak, Roman gibi bir çok çevreden insan mesaj atıyor, 'size oy verdik' diye. Bunlar arasında daha önce AKP'ye oy vermiş muhafazakar çevreler de var, onlar da bize oy verdi. Ayrıca sol, sosyalist çevreler de bize oy verdi. Hepsinin ortak paydası sistemin ezileni ötekisi olmasıdır. İşçi ve emekçi çevrelerden de çok yoğun ilgi gördük."

Barajın düşmesi

Gelecek yıl yapılacak olan milletvekili genel seçimine parti olarak girme eğiliminde olduklarını söyleyen Demirtaş "Seçim yaklaştığında yeniden karar vereceğiz. Tabii öncelikli olarak şu anda barajın düşmesi için de uğraşacağız" dedi.
Bundan sonra da ortaya koymuş oldukları çizgiyi daha güçlü savunacaklarını ifade eden Demirtaş "Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlıksız girdik. HDP kongresini daha yeni yaptı ve kitle partisi olma kararı aldı ama hiçbir yerde teşkilatı yok. Bir çoğu seçime girme yeterliliğini kazanmak için kağıt üzerinde kurulmuş örgütlerdi. BDP de bölge partisine dönüştü ve dolayısıyla çok güçlü bir örgüte sahip olmadan bu seçime girdik. Önümüzdeki bir kaç ay içinde kongreleri yenileyeceğiz ve genel seçime daha güçle bir örgütle hazırlanacağız" dedi.

"İki adayı da telefonla aradım"

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ile diğer aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nu telefonla aradığını belirten Demirtaş "İki adayı da aradım. Sonuçta seçim bitti ve ben de ikisini de tebrik ettim, hayırlı olmasını diledim. Ayrıca tabii sayın Erdoğan'ı da yeni görevinden dolayı kutladım. Kendisi de aynı şekilde tebrik etti" dedi.

"CHP ve Meclis dışı solun kendisini sorgulaması gerekiyor"

Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oluşacak yeni siyaset manzarası ile ilgili olarak da şunları söyledi:
"İktidarın çizgisi aşağı yukarı belli. Erdoğan'ın siyaset tarzı, çizgisi ve yöntemi de belli. Bu yüzden iktidarın ne yapacağını tartışmak gereksiz. Önemli olan muhalefetin ne yapacağıdır. CHP'nin ve Meclis dışı sol muhalefetin kendisini çok ciddi sorgulamaya tabi tutması lazım. Mecliste şu anda demokratik muhalefeti ve ana muhalefeti aslında biz temsil ediyoruz. CHP'nin muhalefetin hakkını verememesi AKP'ye yarıyor. Meclis içi ve dışı muhalefeti yükseltirsek AKP'den korkmaya, çekinmeye gerek yok. AKP'yi frenleyecek, denetleyecek güç demokratik muhalefetin bağrında duruyor. Bizim onu bu seçimde ortaya çıkardığımız kanatindeyim. Şu seçime biz girmemiş olsaydık Tayyip Erdoğan çok daha yüksek bir oyla seçilecekti, çok daha karamsar bir hava, umutsuz hava oluşacaktı. Bizim seçime girmemiz umudu, alternatifi ortaya çıkardı. AKP'ye yönelik korkular ve kaygılar bize duyulan güvenden dolayı azaldı."

"80 ilde oy artırdık"

80 ilde oylarını artırdıklarını söyleyen Demirtaş, "Sadece Urfa'da bir düşüş oldu, o da mevsimlik işçilerden kaynaklı, çünkü yüzde 90'ı bizim seçmenimiz. Buradan bakınca 81 ilin tamamınında artış beni çok mutlu etti. Sanırım Başbakan Erdoğan 74 ilde, Ekmeleddin Bey ise sadece 2 ilde artış yakalayabildi" dedi.

"Ciddi kuşkularımız var"

Açılan sandık oranının yüzde 98'e ulaşmasından sonra, son 2 puan kala sayımın durduğunu ve sonra çokg eç açıldığını anlatan Demirtaş "Ben arkadaşlarımdan araştırmalarını rica ettim. Bizim hesaplarımıza göre yüzde 11 ciarında oyumuzun olması gerekiyordu. Ama 2-3 saat oylar sayılmadı, onları araştırıyoruz. Beni bu seçimde üzen kısım budur. Bu konuda ciddi kuşkumuz var" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder