27 Ağustos 2014 Çarşamba

YSK, HSYK seçimi için start verdi. Muhafazakar, ülkücü, solcu koalisyonunun adayları netleşti


KEMAL GÖKTAŞ

Anayasa'da 2010 yılında yapılan değişiklikle 2010 yılında kürsüde görev yapan hakim ve savcıların 10 asıl 6 yedek üye seçtiği HSYK'da 12 Ekim'de yapılacak seçim için start verildi. YSK, 2010'daki HSYK seçimlerinde propagandayı tamamen yasaklamasına rağmen bu seçimde adaylara, hakim ve savcılara mektup, elektronik posta ve kısa mesajlarla ve kapalı yer toplantısı yoluyla kısmi propaganda serbestisi sağladı.


YSK takvimi açıkladı

Anayasa değişikliğinin ardından 17 Ekim 2010'da yapılan seçimle gelen üyelerin 4 yıllık görev sürelerinin dolması nedeniyle YSK seçim takvimini hazırladı. Resmi Gazete'de yayımlanan takvime göre seçim dönemi dün itibariyle başladı. Adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasında, 22 üyeli HSYK'nın seçimle gelen 10 asıl, 6 yedek üyesi için seçime gidilecek. Seçilen üyeler 4 yıl görev yapacak. 2013 yılı verilerine göre, 4 bin 689 savcı, 10 bin 643 hakim oy kullanacak. Aday olabilmek için birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektirir nitelikleri yitirmemiş olma şartı aranacak. Adaylar 9 Eylül'e kadar YSK'ya başvurabilecek. YSK, 13 Eylül'de geçici, 29 Eylül'de ise kesin aday listelerini ilan edecek.

Sanal alemde ve kapalı mekanlarda propaganda

YSK, adayların kesin aday listelerinin yayınlanacağı 29 Eylül'den sonra propaganda yapamayacağını hükme bağladı. Bu durumda 29 Eylül'e kadar olan sürede propaganda serbest hale geldi. Oysa YSK, 2010'daki seçimde Anayasa'daki hükme dayanarak mutlak bir propaganda yasağı getirmişti.
YSK, ayrıca 29 Eylül'den seçim tarihine kadar olan süredeki propaganda yasağının sınırlarını da oldukça dar tuttu. Buna göre 29 Eylül'den oy verme tarihine kadar olan süreçte "reklam yapmak, pankart, afiş, poster ve benzeri şeyleri asmak veya yapıştırmak gibi usullerle" her türlü propaganda yapılması yasak olacak.
Adaylar, seçmenlere mektup, elektronik posta ve kısa mesajlar göndermek suretiyle kendilerini tanıtabilecek, mesleki konulara ilişkin düşüncelerini açıklayabilecek ve bu amaçlara yönelik kapalı yer toplantısı yapabilecek.
Ayrıca adayların özgeçmişleri, talepleri halinde YSK'nın internet sitesinde yayınlanacak.

Kritik seçim

Anayasa'ya göre HSYK 22 üyeden oluşuyor. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı, Müsteşarı da Kurul'un doğal üyesi oluyor. Diğer 20 üyenin 4'ü Cumhurbaşkanı tarafından hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından doğrudan atanıyor. Yargıtay üyeleri arasından 3, Danıştay üyeleri arasından 2 üye, Adalet Akademisi Genel Kurulunca da 1 üye seçiliyor. Adli yargı hakim ve savcıları arasından 7, idari yargı hakim ve savcıları arasından da 3 üye seçiliyor. Bu üye dengesi içinde hükümet Cumhurbaşkanı'nın atayacağı 4, Bakan ve müsteşar ile birlikte 2 ve Akademi'den gelecek 1 üyeliği, yani 7 üyeliği garantiye almış durumda. Yargıtay ve Danıştay'da yapılacak seçimlerde de kendisine yakın üyelikler kazanmayı hedefleyen hükümetin asıl amacı ise yerel adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 10 üyeliği kazanmak. Seçime çarşaf listeyle gidilmesi nedeniyle listelerden birinin blok olarak kazanması ihtimali de göz önüne alındığında, hükümetin içinde yer aldığı Yargıda Birlik Platformu'nun seçimde başarılı olamaması halinde hükümet ve yargı savaşlarının önümüzdeki dönemde daha da büyümesi bekleniyor.

Büyük savaş

Ortak listeyle seçime giden YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ise aday listesini açıkladı. HSYK seçimleri için Adalet Bakanlığı koordinesinde çalışma yürüten ve cemaate karşı ülkücü, muhafazakar ve sosyal demokrat adaylarla çıkmayı hedefleyen Yargıda Birlik Platformu ise anket yoluyla aday listesini belirliyor. Platformun bu hafta içinde adaylarını açıklaması bekleniyor.
Seçimin üçüncü gücü olması beklenen cemaatin ise bağımsız adaylarla seçime girmesi bekleniyor. Hükümete yakın kaynaklar, cemaatin YARSAV listesinde de "gizli cemaatçi" soktuğunu iddia ediyor. Buna karşılık YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ise Bakanlığın daha önce kendilerine ittifak önerdiğini, bunu kabul etmeyince adaylarının cemaatçi olmakla suçlandığını savunuyor. YARSAV Başkanı Murat Arslan, "ne hükümet ne cemaat" sloganıyla yola çıktıklarını belirterek adaylarından birinin cemaatçi olduğunun ispatlanması halinde gereğini yapacaklarını belirtiyor.


İşte Platformun adayları: 5 muhafazakar, 3'er solcu ve ülkücü aday

Cemaat karşıtı oluşumu temsil eden Yargıda Birlik Platformunun anketlerin sonunda ortaya çıkan listesinin bugün açıklanması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, Platform listesinde HSYK ve Adalet Bakanlığı bürokrasisinin önemli bir yer tutması dikkat çekti. Buna göre Platform adli yargıda seçime muhafazakar kanattan 5, sosyal demokrat ve ükücü kökenli yargı mensuplarından ise 3'er ismin yer aldığı bir listeyle yarışacak. Hükümete yakın muhafazakar kanattan HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli Platformun adayı oldu.
İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz ile Yargıtay tetkik hakimi Zeynep Şahin ise sosyal demokrat kanadın adayları olarak belirlendi. Ülkücü kökenli yargı mensupları arasından ise Balıkesir BAşsavcısı Metin Yandırmaz, Ankara Başysavcı Vekili Ramazan Kaya ile İstanbul hakimi Mehmet Durgun, Platformun adayı olarak gösterilecek.
İdari yargıda ise Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cafer Ergen, HSYK üyesi Halil Koç, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Hasan Odabaşı ile Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Gökpınar'ın isimlerinin netleştiği belirtildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder