17 Ağustos 2014 Pazar

Çözüm sürecinde yol haritası 30 Eylül'e kadar yapılacak "görüşmelerle" belirlenecek


KEMAL GÖKTAŞ

İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan, HDP heyeti ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada ilk kez "müzakere aşamasına" gelindiğini söyledi. 30 yıllık savaşın "demokratik müzakereyle" sonuçlanma aşamasında olduğunu belirten Öcalan, "Etkileri ve sonuçları çok büyük olan bir süreçten geçiyoruz" dedi. Öcalan'ın müzakere aşamasına geçildiğini söylediği görüşmede 30 Eylül'e kadar çözüm sürecinin yol haritasının belirleneceği ve bunun için devlet heyeti ile Öcalan'ın, HDP ile de hükümetin yoğun görüşmeler yapılacağını söylediği öğrenildi. Müzakere aşamasında kritik rolü ise "bağımsız ve tarafsız" isimlerden oluşacak İzleme Kurulu'nun oynayacağı belirtildi.


HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in önceki gün gerçekleştirdiği İmralı ziyaretinden sonra Öcalan'ın açıklaması HDP tarafından duyuruldu.

"30 yıllık savaş müzakereyle sonuçlanma aşamasında"

PKK'nın ilk kapsamlı silahlı eylemli olan Eruh ve Şemdinli baskınlarının yıldönümünde gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili olarak Öcalan şu açıklamayı yaptı:
"Öncelikle mücadelemizin 30. yıldönümü olan 15 Ağustos vesilesiyle tarihi gelişmelerin eşiğinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu 30 yıllık savaş büyük bir demokratik müzakereyle sonuçlanma aşamasındadır. Demokratik müzakere süreci tarihi ve toplumsal olarak derin bir anlama sahiptir. Etkileri ve sonuçları çok büyük olan bir süreçten geçiyoruz. Bu süreç sadece Türkiye’de değil tüm bölgede ağır sorunların çözümüne dönük barış ve özgürlükler temelinde model olacak tarihi imkânlar barındırmaktadır."

Yol haritası 30 Eylül'e kadar hazırlanacak

Edinilen bilgiye göre Öcalan, HDP heyetine, daha önce Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın açıkladığı "Eylül ayı sonuna kadar yol haritasının netleştirilmesi" ile ilgili olarak devlet heyeti ile yaptığı görüşmelerden detaylar verdi. Buna göre 30 Eylül'e kadar yol haritasında neler olacağına ilişkin devlet heyeti ile Öcalan arasında ve HDP ile hükümet arasında yoğun görüşmeler olacak.

İzleme Kurulu oluşturulacak

Çözüm sürecinde hangi tarihte tarafların hangi adımı atacaklarına ilişkin somut belirlemelerin yapılacağı bu yol haritası 30 Eylül'e kadar oluşturulacak. Yol haritası ile atılacak adımları izleyecek bağımsız ve tarafsız kişilerden oluşacak bir İzleme Kurulu'nun da bu kapsamda oluşturulacağı belirtildi. İzleme Kurulu'nun sürece ve Kürt sorununa hakim, her iki tarafa da çağrı yapabilecek nitelikte kişilerden oluşturulacağı ifade edildi. İzleme Kurulu'nun silahların tamamen gömülmesi amacına ulaşılması için karşılıklı olarak atılacak adımları izleyeceği ve tıkanıklık olması halinde devreye girerek taraflarla görüşeceği ve gerektiğinde taraflara çağrılarda bulunacağı belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder