15 Ağustos 2014 Cuma

Polis fezlekesi: Ethem Sarısülük terörist, avukatı ve davasına katılanlar da terörist...


"Özel yetkili ruhu" Sarısülük davasında


"Ethem Sarısülük'e terörist denilen polis fezlekesinde Sarısülük ailesinin avukatının "Basına demeç vermesi, güncel gelişmeler doğrultusunda, sivil toplum örgütlerinin kitlesel eylemlerine katılması, mevcut hukuku burjuva hukuku diye eleştirmesi, 14 yıl aynı büroda çalıştığı avukat arkadaşının anmasına katılması" terörist suçlamasının delili olarak gösterildi.

KEMAL GÖKTAŞ

Gezi eylemleri sırasında Ankara'da polis memuru Ahmet Şahbaz'ın açtığı ateşle öldürülen Ethem Sarısülük'ün ailesinin avukatı Kazım Bayraktar ile duruşmalardan sonraki açıklamalara katılan 10 kişi hakkında "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla soruşturma açıldı. Soruşturmaya ilişkin polis fezlekesinde, ölmeden önce hakkında herhangi bir soruşturma veya dava olmayan Ethem Sarısülük ile ilgili olarak "terör örgütü üyesi" denilmesi dikkat çekti. Avukat Bayraktar'ın duruşmalardan sonra yaptığı açıklamalar ve "basına demeç" vermesi de terör örgütü üyeliği suçuna delil olarak gösterilen fezlekede Bayraktar'ın "burjuva hukuku" ifadesini kullanması, adil yargılama hakkının ihlal edildiğini belirterek mahkemenin bazı kararlarını eleştirmesi ve 14 yıl aynı büroda çalıştığı meslektaşının mezarındaki anmasına katılması da terör örgütü üyeliğine delil olarak gösterildi ve Bayraktar ile ilgili olarak "avukatlık kisvesi altında eylemlere katıldığı" ileri sürüldü.



Ethem'e "terörist" denildi

Bayraktar ve diğer kişiler ifade vermek üzere Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne çağırıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığın'da yürütülen soruşturma için Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan 5 Haziran 2014 tarihli polis fezlekesinde 10 kişiye yöneltilen "terör örgütü üyeliği" suçlamalarına "kanıt" olarak Ethem Sarısülük davasında Adliye önünde yapılan basın açıklamasına katılmak ilk sırada yer aldı. Bu suçlama polis fezlekesinde "TİKB (Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği) terör örgütü üyesi Ethem Sarısülük'ün 23 Eylül 2013 günü yapılan duruşmasına destek vermek amacıyla Ankara Adliye Sarayı önünde yapılan basın açıklamasına katılmak" ifadesiyle geçti. Polisin terörist olmakla suçladığı Sarısülük hakkında öldürülmeden önce herhangi bir soruşturma ve dava ise bulunmuyordu.

Basına demeç vermek

Polis fezlekesinde avukat Bayraktar ve diğer kişilerin "terörist" oldukları iddiasına delil olarak "duruşmaya destek vermek amacıyla,kamu malına zarar verilen protesto amaçlı eyleme ve basın açıklamasına katılmak, basın açıklaması öncesi ve sonrasında örgüt üyelerini motive edici konuşmaların yapıldığı eylemde basın mensuplarına demeç vermek" de gösterildi.

Babasının ve meslektaşının cenazesine katılmak

Polis fezlekesinde şüpheliler arasında adı geçen Selim Açan'ın geçen yıl hayatını kaybeden avukat babası İbrahim Açan'ın mezarı başında yapılan anma etkinliğine katılmak da "terör" delili olarak gösterildi.

Avukatlık kisvesi altında...

Polis fezlekesinde Bayraktar hakkında ayrıca 2 Aralık 2013'deki duruşmadan sonra yapılan basın açıklamasında yargılamaya ilişkin yaptığı eleştiriler de suçlama konusu yapıldı. Fezlekede Bayraktar'a "Mahkeme heyetinin sözde hukuksuz davrandığını, heyetin yargılamayı yürütemediğini, siyasi iktidarın yargıyı yönlendirerek sanığın korunduğunu, mahkemenin meşru olmadığını' mahkeme heyetini ve siyasi iktidarı tehdit edercesine basın açıklamasına ve protesto eylemine katılan grubu tahrik edici, yargıyı küçültücü, AKP iktidarını aşağılayıcı sözde bilgilendirme amaçlı açıklamalarda bulunarak Avukatlık kisvesi altında eyleme katılmak” suçlamaları yöneltildi.

"Adil yargılama ihlal ediliyor" demek de suç

Fezlekede Bayraktar'a yöneltilen diğer suçlamalar şöyle:
* alinteri.net internet sitesinde şiddet içerikli Gezi olaylarında ölen TİKB terör örgütü üyesi Ethem Sarısülük'ün ölümü ile ilgili olarak davanın yürütüldüğü Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinin çekilme talebine, 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından red kararı verilmesinin sözde siyasi yapılanma içerisinde gerçekleştirildiği, Ethem Sarısülük davasının halk tarafından sahiplenildiği, yargı ve emniyet mensuplarını küçük düşürücü söylemlerde bulunmak
* İnternet sitesine örgüt üyelerini motive edici, devlet idarecilerini küçük düşürücü örgütsel içerikli açıklamalarında:
- Şiddet içerikli Gezi olayları kapsamında 14.06.2013 tarihinde ölen Ethem Sarısülük davasında, siyasi iktidar-yargı-polis arasında işbirliği olduğunu,
- Sözde adil yargılama ilkelerinin sürekli ihlal edildiğini,
- Gezi eylemlerinin amacının, halkın direnme hakkını kullanması olarak gördüğünü,
- Baskı, zulüm ve sömürüye karşı direnmenin insan olmaktan gelen bir özellik olduğunu,
- Yargı kurallarını küçümseyerek, yargı kurallarının burjuva hukuk kuralları olduğunu,
Polis fezlekesinde Bayraktar'ın bu açıklamaları ile "Gezi olaylarını, güvenlik güçlerine karşı baskı, şiddet ve cebir kullanımını, meşru göstermeye çalıştığı" ileri sürüldü.
POlis fezlekesinde ayrıca Ethem Sarısülük anısına kitaplık açılması etkinliğine katılmak, Atila Acartürk isimli bir kişinin ölüm yıldönümü olması dolayısıyla mezarındaki anmaya katılmak, bir İHD yöneticisini arayarak, İHD'nin kurucularında avukat İbrahim Açan'nın ölüm yıldönümünde mezar anması düzenlenmesini önermek, ve 'güncel gelişmeler doğrultusunda, çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenledikleri kitlesel eylemlere katılmak” da yer aldı.

Bayraktar: "Bekliyordum"

Avukat Bayraktar hakkında açılan soruşturma ile ilgili olarak "Sarısülük davasında avukatlık yapma tarzımın siyasal iktidarı ve yandaşlarını rahatsız ettiğinin farkındaydım ve bu nedenle bir şekilde baskı ve tehditlere maruz kalacağımı tahmin ediyordum. Tahminlerim boşa çıkmadı. Fezlekelerin iddianamelere, iddianemelerin yargı kararlarına dönüşebildiği bugünkü koşullarda 'Güncel gelişmeler doğrultusunda, çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenledikleri kitlesel eylemlere katılma'yı suç ya da suç kanıtı olarak tanımlayan bir polis teşkilatı siyasal iktidarın özel muhafız birliği olma yolunda epeyce yol almış demektir" dedi.

Avukatlık kisvesi

Bayraktar, fezlekedeki "avukatlık kisvesi altında" ifadesine de tepki göstererek "Avukatlık benim ve benim gibi mücedele veren meslektaşlarımın 'kisvesi' değildir. Sarısülük davasında avukat olarak yaptığım tüm savunma, iddia ve değerlendirmelerin polis fezlekesine konu olması doğrudan savunma hakkına saldırıdır" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder