21 Ocak 2013 Pazartesi

Askeri Başsavcılık'tan yaşını büyütenlere bedelli askerlik yolu açacak başvuru

ASKERİ BAŞSAVCILIK'TAN BEDELLİNİN KAPSAMI GENİŞLETECEK BAŞVURU

* Bedelli yasası çıkarılırken askerlik çağına geldikten sonra yapılan yaş değişikliklerinin, sadece "hastane resmi kayıtlarına dayanması" halinde dikkate alınacağı hükme bağlanmıştı. Yaşını büyütürken evde doğduğunu belirten ve gerçek yaşını tanık ifadeleriyle ispat eden B.A, bedelliden yararlanamayınca AYİM'de dava açtı. AYİM Askeri Başsavcılığı, B.A'yı haklı buldu ve bedelliden yararlanmasını engelleyen kanun hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını istedi. Davaya bakacak olan AYİM Dairesi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurur ve buradan da iptal kararı çıkarsa, yaş büyüterek bedelliden yararlanmak mümkün hale gelecek. Bu durumda hastanede doğmayan yükümlüler de tanık ifadeleriyle yaşlarını büyüterek bedelli kapsamına girecekler.

Kemal GÖKTAŞ
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Başsavcılığı, resmi hastane kayıtlarına dayanmadan yaşını büyütenlerin de bedelli kapsamına alınabilmesini sağlayacak sürpriz bir başvuru yaptı. Başsavcılık, kanunda mahkeme kararıyla yaş büyütmenin askerlik işlemlerinde geçerli olması için mutlaka "resmi hastane kayıtlarına" dayanması gerektiği yönündeki kanun hükmünün iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesini istedi. Başvurudan sonuç alınırsa, 31 Aralık 1982'den sonra doğanlar da yaş büyüterek bedelliden yararlanabilecek.



BEDELLİ ÇIKTI, YAŞINI BÜYÜTTÜ



Ankara'da oturan B.A, bedelli askerlik yasası çıktıktan sonra, nüfus kaydında 3 Nisan 1983 olarak görünen doğum tarihini düzeltmek için mahkemeye başvurdu. Evde doğduğu için resmi hastane kaydı olmadığını belirten B.A, gerçek yaşını tanık ifadeleriyle ispatladı. Mahkeme de B.A'nın yaşını 1 yaş büyüttü ve doğum tarihini 3 Nisan 1982 olarak düzeltti.

B.A daha sonra bedelli askerlikten faydalanmak için Keçiören Askerlik Şubesi'ne başvurdu. Şube, bedelli askerliğe ilişkin yasanın 31 Aralık 1982 ve öncesinde doğanları kapsama aldığını, ancak kanuna göre "Resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak mahkemece yapılanlar hariç", yaş değişikliklerinin askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacağını bildirdi. Şube, bu gerekçeyle B.A'nın bedelli başvurusunu reddetti.



"ANAYASA'YA AYKIRI"



B.A, AYİM'e dava açarak, ret kararının iptalini talep etti. Dava dilekçesinde, Askerlik Kanunu'nun ilgili hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğu savunuldu. Hakim Binbaşı AYİM Savcısı Hakan Ali Turgut'un imzasını taşıyan Başsavcılık görüşünde, "Aynı hukuki statüde olanlara kanun önünde eşit muamele yapılması" ve "mahkeme kararlarının yasama, yürütme ve bütün idari organları bağlaması" hususlarının Anayasaca teminat altına alındığını vurgulanarak şöyle denildi:

"Askerlik Kanunu'nun 81. maddesinde, nüfus kaydı mahkeme kararı ile değiştirilen ve aynı hukuki statüde bulunan yükümlüler içinde, mahkemece 'resmi hastane doğum kaydı esas alınarak' değiştirilenler ile 'diğer deliller esas alınarak' değiştirilenler arasında ayrım yapılmıştır. Mahkeme kararlarına yönelik bu ayrımın, hukuki ve haklı bir sebebi yoktur. Belirtilen ibareler Anayasa'nın 10. maddesinde vücut bulan 'Kanun önünde eşitlik' ilkesine aykırıdır. Ayrıca 'resmi hastane doğum kayıtlarına dayanmayan mahkeme kararlarının' yetkili makamlarca uygulanmaması sonucunu da doğurması nedeniyle Anayasa'nın 138/son maddesine de aykırıdır. Bu nedenlerle, kanundaki 'resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak' ibaresinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması gerekmektedir."
Başvuruda AYM'nin iptal kararı vermesi halinde B.A'nın bedelliden yararlanacağı da vurgulandı.

YAŞ BÜYÜTEREK BEDELLİ
Davaya bakacak olan AYİM Dairesi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurur ve buradan da iptal kararı çıkarsa, yaş büyüterek bedelliden yararlanmak mümkün hale gelecek. Bu durumda hastanede doğmayan yükümlüler de tanık ifadeleriyle yaşlarını büyüterek bedelli kapsamına girecekler.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder