19 Ocak 2013 Cumartesi

N.Ç'DE YARGININ "RIZA DİRENİŞİ"



YARGI KARARINA "RIZASI İLE IRZINA GEÇME" SUÇU YAZILDI

Kemal GÖKTAŞ
Mardin'de 26 kişinin tecavüzüne uğrayan 13 yaşındaki N.Ç'nin bu tecavüzlere "rıza" gösterdiği gerekçesiyle mahkemenin sanıkların cezalarından yaptığı indirim ve Yargıtay'ın bu indirimi onamasının üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesinden sonra Yargıtay Başsavcılığı'nın toplum vicdanından yükselen tepkilere rağmen aynı görüşünü sürdürdüğü anlaşıldı. Başsavcılık, davası ayrılan iki sanığın N.Ç'ye "rızası ile ırzına geçtikleri" gerekçesiyle verilen indirimli cezanın onanmasını istedi. Tebliğnamede sanıkların işledikleri suç bölümüne "Rızası ile ırzına geçme" yazılması N.Ç davasının özeti oldu.

MAHKEME "RIZA VAR" DEDİ
N.Ç'ye tecavüz eden sanıklar arasında yer alan, ancak adreslerinde bulunamadıkları için savunmaları alınamayan sanıklar Osman Çakır ve İsmail Kar hakkındaki dava, ana dosyadan ayrılmıştı. Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2011 yılında iki sanık hakkında 15 yaşını bitirmeyen mağdure N.Ç'ye tecavüz etmek suçundan mahkum etti. Mahkeme, sanıkların N.Ç'ye tecavüz ettiklerini, ancak N.Ç'nin de bu tecavüze rıza gösterdiğini ileri sürerek cezayı "cebir ve tehdit ile tecavüz" suçundan belirlemedi. Böylece sanıklara en az 10 yıl ceza verilebilecekken 5 yıl ceza verildi. Ayrıca sanıkların cezasını hem alt sınırdan belirledi, hem de "iyi hal" indirimi yaptı. Böylece sanıklar 4 yıl 2 ay hapis cezası ile kurtuldu. Mahkeme ayrıca sanıkların N.Ç'yi yine rızasını alarak alıkoydukları için "hürriyetini sınırlama" suçundan "zamanaşımından düşme" kararı verdi. Oysa N.Ç'nin zorla alıkonulduğuna karar verseydi, bu suç zamanaşımına girmeyecekti.

YARGITAY AYNI KAFADA
Mahkemenin bu kararı, temyiz üzerine Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin diğer sanıklarla ilgili tartışmalı kararından yaklaşık 1.5 yıl sonra Yargıtay Başsavcılığı'na geldi. Başsavcılık, 14. Ceza Dairesi'ne gönderdiği tebliğnamede, hürriyeti sınırlama suçlamasından verilen kararın onanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Nazmi Hakan imzalı tebliğnamede, N.Ç'nin tecavüze "rıza" gösterdiği biçimindeki toplumda büyük tepki uyandıran değerlendirme yeniden savunuldu. Savcı Hakan, N.Ç'nin avukatlarının eylemde cesbir ve tehdit olduğu gerekçesiyle cezadan yapılan indirimlerin bozulması talebiyle yaptıkları temyiz başvurusunun reddedilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

"RIZASI İLE IRZINA GEÇME" SUÇU!
Tebliğnamede sanıklarla ilgili mahkemenin verdiği kararların aktarıldığı "uygulama" bölümünde "Sanıklar Osman Çakır ve İsmail Kar hakkında 15 yaşını bitirmeyen mağdure N.Ç'ye rızası ile ırzına geçmek suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası" verildiği yazıldı.

UTANÇ DAVASINDAKİ UTANÇLAR...
’Utanç davası’, 2002 yılında Mardin’de meydana geldi. O tarihlerde 13 yaşında olan N.Ç, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandı. Aralarında Kaymakamlık yazı işleri müdürü ve bir yüzbaşının da bulunduğu 26 kişi N.Ç'ye tecavüz etti. Olayın duyulması üzerine N.Ç'ye tecavüz eden ve küçük kızı pazarlayan iki kadın hakkında dava açıldı. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 10 yıl süren yargılama sonunda 24 sanığa alt sınırdan 5 yıl ceza verdi ve iyi hal indirimiyle 4 yıl 2 aya indirdi. N.Ç’yi erkeklere pazarlamaktan yargılanan 2 kadına ise 9’ar yıl hapis cezası verildi. Yargıtay da suçu "15 yaşından küçük biriyle rızayla birlikte olmak" olarak kabul etti ve mahkemenin kararını onadı.
Yargıtay ayrıca N.Ç'nin rızası olduğunu kabul ettiği için "rızasını alarak alıkoyma" maddesinden işlem yaptı. Bu maddedeki cezanın düşüklüğü nedeniyle, bu suç zamanaşımına girdi. Yargıtay, mahkemenin bu kararını da yerinde buldu. Oysa N.Ç'nin zorla alıkoyulduğu kabul edilseydi bu suç zamanaşımına girmeyecek ve her bir sanığa 5-10 yıl arası ek hapis cezası verilebilecekti.
Yargıtay, 20 sanığın cezasında, reşit olmayan cinsel ilişki suçunun birden çok kişi tarafından işlenmesi durumunda cezanın yarı oranında artırılacağı hükmünün uygulanabileceğine işaret etti. Ancak bu artırım olsa da bu sanıkların cezası sadece 2,5 yıl daha yükselecekti. Yani Yargıtay kararı bir bütün olarak sanıkların 12.5 yıl daha az ceza almalarını sağladı. Yargıtay'ın bu tartışmalı kararı önceki gün Mardin 1. Ağır Ceza tarafından tekrarlandı ve sanıklara yine "rıza ile tecavüz" suçundan ceza verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder