9 Ocak 2013 Çarşamba

- 4. YARGI PAKETİNDE "ONAY" İÇİN YENİ FORMÜLLER DEVREDE


Kemal GÖKTAŞ
Abdullah Öcalan'la MİT yetkililerinin İmralı'da yaptıkları görüşmenin önemli konularından biri olarak öne çıkan 4. Yargı Paketi'nde bazı bakanların itirazları nedeniyle yaşanan krizin aşılmak üzere olduğu belirtildi. Daha önce Bakanlar Kurulu'nda iki kez görüşülen ancak Bakanlar Kurulu'nun revize edilmesini istediği pakette yer alan "şiddet eylemine bulaşmamış olanlara terör cezası verilmemesi" düzenlemesi konusunda üretilen yeni formüllerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika gezisinden sonra onaya sunulacağı öğrenildi.

KABİNEDE KRİZ YARATTI
Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve AİHM kararları doğrultusunda düzenlemelerin yer aldığı
4. Yargı Paketi Bakanlar Kurulu'nda itirazlarla karşılaşmıştı. Pakette kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanmaları, Türklüğü ve devlet organlarını aşağılama suçunun düzenlendiği 301. madde gibi değişikliklerin yanı sıra KCK tutuklularına tahliye yolunu açacak düzenleme de itirazlarla karşılaşmıştı. Pakette, terör suçlarında "şiddet" kriteri getirilmesi ve şiddete bulaşmamış kişilerin örgüt adına faaliyet gösterme ile propaganda suçundan cezalandırılmalarının engellenmesi öngörülüyordu.

ÖNCE BAŞBAKAN'A, SONRA BAKANLAR KURULU'NA
Adalet Bakanlığı'nın yeniden yaptığ ıçalışma sonunda, özellikle propaganda suçları yönünden, düzenlemede önemli formüller ürettiği, yapılan düzenlemelerde propaganda ve terör faaliyeti arasındaki bağların açıkça gösterildiği öğrenildi. Buna göre şiddet ya da şiddete çağrı kriterini içeren eylemlerin suç sayılmasını düzenleyen çeşitli alternatiflerin Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Düzenlemeler Bakanlar Kurulu'na sunulmadan önce Afrika gezisinden döndükten sonra Başbakan Erdoğan'a anlatılacak.

TAHLİYELER YOLDA
Bakanlık kaynakları, düzenlemenin yasalaşması halinde şiddete veya şiddet çağrısına bulaşmamış kişilerin terör suçundan mahkum edilmeyeceğini, bunun da açılım sürecine olduğu kadar AİHM'deki yargılamalara da olumlu yansıyacağını belirtti. Paketin çıkmasıyla KCK davalarının yanı sıra Ergenekon ve diğer sol örgüt davalarında yargılanan çok sayıda kişi de tahliye olabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder