10 Ocak 2013 Perşembe

Ahmet Türk'ten âkil insan önerileri: Boyner, Kavala, Sancar

ÖCALAN'IN "YOL TEMİZLİĞİ" TALEPLERİ
1-Anayasa’da yer alan vatandaşlık tanımı değişmeli.
2- Anayasa’ya tüm kültürlerin korunacağına ilişkin madde konulmalı.
3- Barış konseyi ya da akil adamlar grubu oluşturulmalı.
4- KCK operasyonlarında tutuklananlar tahliye edilmeli.
ÖCALAN İLE GÖRÜŞMESİNİ ANLATTI
3 Ocak’ta BDP Batman Milletvekili Ayla Akat’la birlikte Abdullah Öcalan’ı İmralı Adası’nda ziyaret eden Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk dün CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge’de Ahmet Hakan’a Öcalan ile görüşmesini anlattı.
Türk, 2.5 saatlik görüşmenin bir yuvarlak masa etrafında gerçekleştiğini ve zaman zaman 10-15 dakika süreyle devlet görevlilerinin de görüşmeye katıldığını söyledi. Türk, Öcalan’ın durumunu ise “Yaş ilerledikçe saçları kırlaşmış. Ama sağlığı gayet iyiydi, dinçti. Göz nezlesi var, o eskiden beri bilinen bir hastalığı” diye anlattı.

İSTEKLERİ
“Görüşme sohbet havasında geçti, Öcalan bir yol haritası ya da plan sunmadı. Çözüm konusundaki iradesini bize anlattı” diyen Türk bu talepleri şöyle sıraladı:
"Anayasa’ya “Bu ülkenin bütün farklılıkları ve kültürleri, bu ülkenin zenginliğidir, bunların korunması ve geliştirilmesi gerekir” ifadesi konulmalı. Anayasa’daki vatandaşlık tanımında değişiklik yapılmalı. Kürt, Türk, Laz yazılması da gerekmiyor. Herkesin eşit yurttaş olduğunun belirtilmesi yeterli. Süreci izleyecek bir Barış Konseyi ya da akil insanlar grubu oluşturulmalı. KCK’dan silaha bulaşmamış 10 bin kişinin tutuklanması yanlış. Bunlar tahliye edilmeli."

Üç isim önerisi

Akil insanlar için TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, işadamı Osman Kavala ve Prof. Dr. Mithat Sancar’ın isimlerini “örnek veren” Türk, “Öcalan, ev hapsi veya cezaeavi koşulları konusunda bir şey söylemedi. Biz gittiğimizde Hakan Fidan adada yoktu” dedi.
“Öcalan silahlı mücadelenin miadını doldurduğunu söylüyor mu?” sorusuna Türk “Bunun kararını verecek tek biz değiliz. Öcalan’ın kendisidir. Çözüm için Öcalan çok açık” dedi.

Son üç yıl kayıp

Türk, Öcalan’ın “Son 3 yıl, kaybedilen 3 yıldır. Bu kadar asker, polis, gencimiz gitti. Bu çalışmalar sonuç alınacak bir noktaya getirilmezse artık hiç kimse barış kelimesini dile getirmez. Artık umutlar tükenir” dediğini söyledi.
PKK’nın sınır dışına çekilmesi tartışmasıyla ilgili olarak da Türk şunları söyledi: “Önce silahların susması, çatışmasızlık önemli. Çatışmasızlık herkesin elini güçlendirir. Silahlı mücadeleye son verecek olan Öcalan’dır. Karşılıklı irade beyanı var. Umarım yeni bir görüşme daha olur. İletişim kopmaz. Önce çatışmasızlık olursa gerisi gelir. Çözümü gerçekleştirebilecek anahtar mralı‘nın tavrıdır.”
Türk, Öcalan’ın Kandil ile görüşmesi gerektiğini belirterek “Öcalan Kandil de dahil herkesin fikrini almak istiyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder