24 Ocak 2013 Perşembe

BOMBACI'YA ZAMANAŞIMI MI?




- AİHM KARARLARINA GÖRE CİNAYETE KARIŞAN KAMU GÖREVLİLERİ AÇISINDAN ZAMANAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL
- FİRARİ SANIKLAR İÇİN DE 10 YILLIK BİR EK SÜRE DAHA VAR
- CİNAYETE KARIŞAN VE HAKKINDA HİÇ DAVA AÇILMAYAN SİVİL ŞAHISLAR İÇİN, ZAMANAŞIMI DOLDU

Kemal GÖKTAŞ
Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin 20. yılına girilirken, suikastin olası sanıkları ile ilgili zamanaşımı tartışması başladı. Mumcu'nun aracına bomba koyduğu iddiasıyla kırmızı bültünle aranan Oğuz Demir'in de olduğu 5 firari sanık için 10 yıllık zamanaşımı daha var. AİHM kararlarına göre cinayete karışan kamu görevlileri varsa bunlar için zamanaşımı süresi hiç dolmayacak. Cinayete karışan ve bugüne kadar hakkında hiç dava açılmayan sivil şahıslar içinse, zamanaşımı bugün doldu.

5 SANIK İÇİN 10 YIL DAHA VAR

Yargılama aşamasında Mumcu’nun aracına bombayı koyduğu belirtilen Oğuz Demir için 28 Temmuz 2005 tarihinde yakalama emri çıkarıldı. Söz konusu kararda  "Bugüne kadar aranmasına rağmen yakalanıp
savunması alınamadığından dosyanın sürüncemede kalmaması için bu sanık (Oğuz Demir) hakkındaki kamu davasının tefriki ile yeni bir esasa kaydedilmesine, sanık hakkında çıkartılan gıyabi tutuklama müzekkeresinin yakalama emrine dönüştürülmesine karar verilmiştir" denildi. Demir'in yargılanması Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gıyabi olarak devam ediyordu. Ayrıca örgütün yurtdışı bağlantısı olduğu kabul edilen Ahmet Cansız, Selahattin Eş, Ali Akbulut ve Aydın Koral hakkında Yasadışı Tevhid  Selam  - Kudüs Ordusu örgütü üyesi olmak, örgüte ait kalaşnikof tüfeği bulundurmak suçlarından Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, özel yetkili savcılık tarafından açılan dava da sürüyordu. Bu dava dosyasında sanıklar Cansız, Eş ve Akbulut'un ikematgahı Tahran / İran olarak gösterilmişti.  Firari sanık Oğuz Demir ve diğer sanık Selahattin Eş hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Mumcu ailesinin avukatlarının talebi üzerine iki dosya Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirildi.
Mumcu cinayetinin işylendiği sırada yürürlükte olan ve 1 Haziran 2005'de yürürlükten kalkmasına rağmen, sanıklar lehine hükümleri halen uygulanan eski Türk Ceza Kanunu'na göre yeniden dava açılması, dava tefriki durumlarında, zamanaşımı süresi, normal sürenin yarısı olarak arttırılıyor. Bu yüzden, bu dosyanın sanıkları için zamanaşımı süresi haklarında dava açıldığı için 24 Ocak 1993 tarihinden itibaren 30 yıla çıktı. Yani bu sanıklar için zamanaşımı 24 Ocak 2023'de dolacak. 20 yıldır yakalanmayan bu sanıklar 10 yıl daha yakalanmazsa haklarındaki dava düşecek.

 "KAMU GÖREVLİSİ"NE ZAMANAŞIMI YOK
AİHM'in son dönemde verdiği kararlar da yaşam hakkı ihlali olaylarına karışan kamu görevlileri açısından zamanaşımı süresinin söz konusu olmadığı yönündeydi. Bu yüzden Mumcu cinayetine karışan bir kamu görevlisi varsa, hakkındaki zamanaşımı süresi hiçbir zaman dolmayacak.
Ancak kamu görevlisi olmayan diğer olası sanıklar için zamanaşımı süresi, cinayetin üzerinden 20 yıl geçtiği için, bugün dolacak.
Öldürme olayının asli failleri kabul edip cezalandırılan Ferhan Özmen, Nejdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’ın cezalarının Yargıtayca onanıp kesinleşmesinden sonra, Mumcu ailesi tarafından diğer failler yönünden soruşturmanın savsaklandığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu.  Bu suç duyurusu ile ilgili de henüz bir karar verilmedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder