16 Ocak 2013 Çarşamba

- TARİHİ CENAZE ÖNCESİ DİYARBAKIR İZLENİMLERİ

DİYARBAKIR’DA UMUTLU TEDİRGİNLİK

Kemal GÖKTAŞ
Yılbaşı arifesinden bu yana İmralı ile yürütülen diyalogun Kürt sorununda kalıcı bir barışı sağlayıp sağlamayacağını tartışan Türkiye, Paris’ten gelen sarsıcı cinayet haberlerinin ardından bugün ‘barış sürecinin’ bundan sonraki yönünü tayin edecek olan Diyarbakır’daki cenaze törenlerine kilitlenmiş durumda.
Diyarbakır, tedirginliğini umutla bastırmak isteyen yepyeni bir hevesi yakalamış gibi görünüyor. Hemen herkeste bugüne dair bir korku içten içe hissedilse de diller “barış, umut, süreç” sözcükleriyle konuşmayı tercih ediyor.


KATILIM, BARIŞ SÜRECİNE DESTEK İÇİN..
Kentte, 3 PKK’lının cenazesine katılımın yüksek olacağına ilişkin kesin bir kanaat ve bundan öncekilerden farklı olarak, bu törene katılımın PKK’ya olan sempatiden çok barış sürecine olan desteği göstereceğine ilişkin bir söylem birliği var. Yıllardır bir klişe halinde dile getirilen ve artık içi boş siyasi bir slogan olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan “Barış” söylemi Diyarbakır’ın artık temel “söz”ü olmuş durumda. Sokaktaki vatandaştan, BDP binasındaki partiliye, DTK binasındaki aktiviste kadar herkes cenaze töreninin Diyarbakır’ın barışa ve “İmralı sürecine” olan desteğini göstereceğini söylüyor.

BDP’Lİ GEZEN: POLİS UZAK DURACAK
Bu yüzden “İkinci Habur olmasın” sözlerine yönelik BDP tabanında büyük bir tepki var. Bu sözlerden, Habur sürecinin sorumluluğunun Kürt cephesine yıkılması ve bir cenaze töreni ile doğdan inenlere yönelik kutlamaların kıyaslandığı düşüncesi, bu tepkinin en önemli nedeni. Provokasyon olmamasının ilk şartının polis ile cenazeye katılanların karşı karşıya gelmemesi olduğunu belirten BDP’lilere göre polisin kitleye yaklaşmadığı eylemlerde olay çıkmıyor. BDP’nin 3 bin kişiyle yürüyüşün ve cenaze töreninin güvenliğini sağlayacağını belirten BDP’liler, polisin yaklaşmaması halinde kitlesel bir çatışma çıkmayacağını ısrarla belirtiyor.
BDP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Ahmet Gezer de dün BDP’li yöneticiler ile Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin Emniyet’e giderek yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi verirken “Devletin yaklaşımını iyi görüyoruz. Emniyet yetkilileri bu görüşmelerde cenaze töreninin huzur içinde yapılması için yardımcı olacaklarını söylediler. Güzergah belirlenmesi, ‘şurdan yürüyün, buraya girmeyin’ gibi bir dayatma içinde olmadılar. Bizim anladığımız cenaze töreni ve yürüyüş sırasında da kitleye yakın olmayacaklar” dedi.

VEDAT AYDIN’IN CENAZESİ GİBİ OLMASIN…
Cenaze töreninden sonra küçük grupların bazı taşkınlıklar yapmasını, hatta polisle çatışması ihtimalinin yüksek olduğu belirtilse bile, bunun olağan olduğu ve provokasyon olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savunan az değil.
Aslında korkulan, 1991’de yargısız infaz sonucu öldürülen dönemin İHD Şube Başkanı Vedat Aydın’ın cenaze töreninde yaşananlara benzer bir provokasyonun yaşanması. Vedat Aydın'ın 10 Temmuz günü yapılan ve 100 bini aşkın insanın katıldığı cenaze töreninde kitleye ateş açılmış ve resmi rakamlara göre 3 kişi ölmüş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu cenaze töreni 90’lı yıllarda yaşanan çatışmaların adeta başlangıç noktası olmuştu. Bugünkü cenaze töreninden beklenen ise olay çıkmadan atlatılacak bir günün, “barış için müzekere sürecinin” başlangıç noktasını oluşturması…

GÜNÜN PROGRAMI

PROVOKASYONA KARŞI 3 BİN BDP’Lİ
Diyarbakır’da barış yolunda tarihi bir dönemeç olarak algılanan günün programı şöyle: Özel Bağlar Hastanesi’nden saat 10.00’da alınacak üç cenaze, bütün gece onların başında nöbet bekleyen kadınların omuzlarında Diyarbakır Batıkent Meydanı’na getirilecek. Yürüyüş sırasında ve meydanda 3 bin BDP’li görevli kolluğu takarak güvenliği sağlayacak.

AKP BİNASINA ÖZEL KORUMA
Hatta BDP’liler, meydana bakan AKP ilçe teşkilatı binasının da partililer tarafından özellikle koruma altına alınacağını belirtti. Meydandaki törende BDP il yöneticileri ve belediye başkanı Osman Baydemir’in yanı sıra eşbaşkanlar Kışanak ve Demirtaş birer konuşma yapacak. Daha sonra cenazeler Tunceli, Mersin ve K.Maraş Elbistan’a doğru yola çıkacak. Kışanak Elbistan’a, Demirtaş Mersin’e giden konvoyda yer alacak. Cenazeler Cuma günü bu illerde toprağa verilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder